SON DAKİKA
Hava Durumu

Ak Parti; Nereden nereye (Büyük başarı mı, başarısızlık mı?) (5)

Yazının Giriş Tarihi: 18.10.2020 00:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.10.2020 00:50

Ak Parti döneminin iyi işleri

Bazı Ak Partili arkadaşlar bana kişisel olarak çok kızıyorlar. Onları anlamaya, bu vesile ile empati yapmaya çalışıyorum. Özellikle siyasetten bir çıkarı olmayan iyi niyetli ve temiz insanların hassasiyetlerini anlamaya çalışıyorum. Onlar hamasetle ve hayalle illüzyona uğratıldıklarından, olup bitenlerin ayırdına varmakta zorlanıyorlar. Halbuki biraz ülkenin büyük fotoğrafını inceleme çabası içine girseler, biraz duygu yüklü reflekslerden sıyrılabilseler, biraz lider tutkusundan kopabilseler, Türkiye'nin 90'lı yıllara geri döndüğünü, hatta ekonomide 90'lı yıllardan daha beter bir noktaya sürüklendiğini göreceklerdir.

Peki hiç mi iyi bir şey olmadı Ak Parti iktidarında. Elbette oldu. Mesela 2009'a kadar hatta 2011'e kadar sürdürülen ekonomi politikaları, yazının başında da belirttiğim gibi son derece başarılı idi. Mali disiplinden taviz verilmedi, kendisinden önce hazırlanan ekonomi programına samimiyetle sahip çıkıldı. Bunun sonuçları hem halka hem de devletin yatırımlarına yansıdı.

Her ne kadar gerçek rakamlar, propagandası yapılan rakamlarla örtüşmese de, bölünmüş yolların yaygınlaştırılması, kaza oranlarını geriletmiş, can ve mal kayıplarının azalmasına neden olmuştur.

Sağlığın tek çatı olarak Sağlık Bakanlığı çatısı altına toplanması önemli bir projeydi. Yine sigara yasağı, yasak olmasına rağmen çok doğru ve başarılı bir uygulama oldu. Başörtü meselesinin, her ne kadar kutuplaştırıcı bir dille ele alınsa da çözülmesi, toplumsal barışa katkısı bakımından önemliydi.

Enerji yatırımlarında da, kısmi başarılar elde edildi. Ne var ki HES'ler konusunda, kaynaklarımızı yüzde yüz kullanalım saikiyle ipin ucu kaçırıldı ve üzerinde en fazla 1 ya da 2 HES olabilecek derelerin, hesapsız yatırımlarla yatakları bozuldu, ekosisteme zarar verildi. Kimi yörelerde sulama ve içme suları konusunda büyük halk mağduriyetleri ortaya çıktı.

Savunma Sanayii'ndeki başarıları tabi ki göz ardı edemeyiz. Ancak oradaki başarının tarihsel bir geçmişi, bir birikimi var. Mesela Aselsan 1975'te, Havelsan 1982'de, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii(TAİ)1984'te, Roketsan 1988'de kurulmuştur. Yani bu kurumlar o zaman da vizyoner bir anlayışla tasarlanmış ve süreçte gelişerek, biriktirerek bugünkü başarılara erişmişlerdir. Bir tek Mil-Sys 2011'de kurulmuştur. Bunları Ak Parti döneminin katkısını küçümsemek anlamında yazmıyorum. Ancak bu şirketlerin başarısını tümü ile bu döneme mal etmek geçmişe haksızlık olur diye düşünüyorum. Ayrıca bol paralı dönemde elbette bu kurumlar da gelişeceklerdi.

Bu arada şehirlerdeki gelişmeyi başarı gibi görenlere, şehircilik üzerine yüksek lisans yapmış birisi olarak katılmam mümkün değildir. Şehirlerimiz bu dönemde inşaat rantı ve diğer altyapı yatırımları bakımından adeta tarumar edilmiştir. Hava, su ve toprak kalitesi bozulmuş, çevre kirliliği alabildiğine artmıştır. Ayrıca sosyal bağların zayıflaması, yabancılaşma, anomi gibi patolojik vetireler, kentli yaşamın önemli sorunları olarak, bu döneme damgasını vuran olumsuz gelişmelerdir.

Son söz

Peki bütün bu anlattıklarıma rağmen, Ak Parti nasıl oldu da bu kadar uzun süre iktidarda kalmayı başardı?Bunun geniş cevabı, psikolojiden sosyolojiye belki ayrı ve uzun bir yazı konusudur. Ama kısa bir kaç özet cümle ile bu hususa da değinmek isterim.

Millet, Cumhuriyet tarihi boyunca katı merkeziyetçi bürokratik devletin buyurganlığından, adalete susamışlıktan, değerleri ile oynanmasından, kamu kaynaklarının gözü önünde har vurup harman savrulmasından çok çekti. Kendi iradesi ile seçtiği hükümetlere karşı yapılan askeri darbeleri, kendi iradesine karşı yapılmış birer suikast olarak değerlendirdi. O bakımdan Ak Parti iktidarına giden yolun kilometre taşları kolayca döşendi.

Bunu iktidar fırsatına dönüştüren Ak Parti kurmayları, süreçte, tarihin hiçbir döneminde görmediğimiz biçimde dini ve milli değerleri kullanarak,uzlaşma kültürüne kapılarını kapayarak, hamaset yüklü, kutuplaştırıcı politikalarla taraftarlarını hem tahrik ve motive etti hem de bu yolla konsolide etti. Her alanda popülizmi sınırsız bir biçimde kullanarak, medyayı tahakküm altına alarak, iyi yapılmış bir işi, bin iş ölçeğinde prezante ederek, uçağımız göklerde gibi yalan propagandalar yaparak, iktidarını tahkim etmeyi, seçmen desteğini sürdürmeyi başardı. Millet adeta tek taraflı propaganda bombardımanı ile, duygusal reflekslere esir düştü.  İnsanların idrakleri enfekte edilerek, doğruları öğrenme, hakikatlere ulaşma yolları kapatıldı.

Netice itibarı ile millet, yağmurdan kaçarken doluya yakalandı. 2020'ye geldiğimizde, 2002'deki noktaya geri döndük. Yeniden Türkiye'de yeni bir 3Y sistemi, yolsuzluk, yasaklar, yoksulluk sistemi vücut buldu, egemen oldu.

Nihayet Ak Parti büyük hatalar, büyük yanlışlar yaparak, 21.yüzyılın Türkiye'nin yüzyılı olması sürecine, hedefine ağır yara verdi. Tarihi bir fırsatın kaçmasına vesile oldu.Hem kuruluş ilkelerine ihanet eden Ak Parti'nin kendisine, hem de ülkemize çok yazık oldu.

Takdir edilecektir ki, 18 yıllık bir iktidar dönemini günahı ile sevabı ile 12 sayfalık bir yazıya sığdırmak mümkün değildir. Umarım fırsat bulurum ve bu çalışmayı, yaşanmışlıkların bütününü içeren bir kitaba dönüştürürüm.

Şimdi yazı başlığının içindeki soruyu tekrar soralım. Ak Parti iktidarı büyük başarı mı oldu, büyük başarısızlık mı?

Takdir okuyucunundur.

Ak Parti; Nereden nereye (1)

Ak Parti; Nereden nereye (2)

Ak Parti; Nereden nereye (3)

Ak Parti; Nereden nereye (4)

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.