SON DAKİKA
Hava Durumu

Aman PTT'nin eline düşmeyin!

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2011 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.09.2011 00:02

Gerçi artık telefonu kalmadı, telegrafa günümüzde ihtiyaç da yok!Ellerinde kala kala bir tek "posta" idaresi var ama gel gelelim onu bile idare edemeyen bir sistem söz konusu! Size bir soru yöneltsem, "bir posta, Ankara'dan Bursa'ya ne kadar sürede gelir?" desem, yanıtınız ne olur?

"Bir hafta, 10 gün, 20, 25..." 

Sakın bana "Amerika'da anlatılan ve efsaneleşmiş, 20 yıl, 50 yıl aradan sonra yollanan posta yerine ulaştı " öykülerini anlatmayın!Bugün, 2011'de, teknolojinin ve ulaşım olanaklarının geliştiği bir çağda bunlar efsaneden başka bir anlam ifade etmez benim için!Şimdi size anlatacağın olay, inanılır, gerçek, ama 2011'de olmaması gereken ve Türk Telekom'un kontrolündeki posta idaresinin ve aynı zamanda devlet mekanizmasının bürokratik hantallığının allahlık halini gözler önüne serecek! 

Uzun metraj sinema filmimizi çekerken yaşadığımız en büyük sıkıntı yapımcı bulmaktı. Özellikle, filmi çekip vizyona sokma sürecinde anamızı ağlarken, İstanbullu yapımcıların Bursa ve Bursalılara ön yargılarını, alaycı ve küçümseyici tavırlarını defalarca anlatmışlığım, kaleme almışlığım vardır! 

Biz de, ona buna eyvallah edeceğimize Bursa'nın ilk ve tek bakanlık onaylı bir belgesine sahip olmak için kolları sıvadık ve Kültür Bakanlığı'na başvurumuzu yaptık. Gerekli bürokratik işlemler, ödemeler vs vs, tamamlandıktan sonra da kargo yoluyla Sinema Eseri (aday) Yapımcı Belgesi'ni adresimize yollanacak diye bekliyoruz.

Bekle babam bekle, yok! Araya bayram girdi, belki ondandır dedik, belge gene ortada yok, aradık, soruşturduk, "belgemiz nerede kaldı?" dedik, geçen Ağustos aynın 23'nde bakanlık belgeyi PTT aracalığı ile kargoya vermiş. İnternet üzerinden barkot numarasıyla girip kargomuzun nerede olduğunu öğrenelim dedik! 

Aman Allahım o da ne?

Bizim kargo İstanbul'a gitmiş!

"Nasıl olur?" derken, bir de ne görelim, Kültür Bakanlığı, Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü evrak servisi adresimizi aynen şöyle yazmış: İnSanat Sinema Derneği, Fevzi Çakmak caddesi, Katlı Otopark Pasajı No:38 Osmangazi İSTANBUL

Şaka gibi... Vallahi şaka değil, gerçek!Yapımcı belgemizin yer aldığı bizim kargo Bursa yerine Anadolu Yakası'nda :D

Hadi, diyelim ki bakanlık evrak servisi Bursa'da böyle işlerin yapılamayacağına hüküm verdi de adresin sonuna İstanbul yazdı, peki Posta idaresine ne demeli? İstanbul'da Osmangazi diye bir ilçe mi var? Veritabanınızda hiç mi bu adresin İstanbul'da olmadığını dair bilgi yok be mübarekler! 

Neyse... Ama belgemizin macerası bitmedi.

Bunun üzerine bakanlığı arayıp durumu anlattık. Onlar da belgeyi geri çağırmışlar! (Oysa kolay çözümü posta idaresini uyarıp, kargoyu direkt Bursa'ya yönlendirmeleri gerekirdi, olmadı)

Bizim yapımcı belgesi, İstanbul'dan başkente İzmir üzerinden gider ve Ankara'ya ulaşır. Oradan tekrar adres düzeltilip PTT Kargo ile bu sefer doğru adrese doğru postalanır!

Posta yerine ulaşır mı?

Ulaşmaaaz!

Neden?

Ah bir bilebilsem nedenini!

Nihayet doğru adres yazılmış ve kargomuz Bursa PTT müdürlüğüne gelmiş, ancak bu sefer de ne olmuş biliyor musunuz?

Sıkı durun!

Kargoyu getiren postacı arkadaş Bursa'daki adresimizi bulamamış ve yapımcı belgemizin yer aldığı zarfa "adreste tanınmıyor" ibaresini yazarak Ankara'ya, Kültür Baknalığı'na geri yollamış!

Offf of... 

Bunda bir bit yeniği var, diyerek tekrar bakanlığı aradık, zar zor ilgili kişiyle bağlantı kurup durumu öğrendik ve rica minnet, "Yapımcı Belgemiz" özel bir kargo şirketiyle yollamalarını istedik. Ertesi gün de 9 TL bayılarak, yapımcı belgemize kavuştuk, hem de tam 29 gün sonra!

Ankara, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa, Ankara ve tekrar Bursa'ya gelebilen belgemizin ne halede olduğunu tahmin edin artık(!) 

İşte bu kadar olur hantal ve sorumsuz bürokrasi...

"Türk Telekom özelleşti mi?" dedi biri... Güldürmeyin beni, TTNet'in hali posta idaresinden de beter. Allah kimseyi onların eline düşürmesin, bir kurum ancak bu kadar kötü yönetilir?

Ama asıl anlayamadığım, bunlar özelleşirken, devletin denetleme mekanizması ne iş yapmakta? Bunların bu sorumsuzluğunu giderecek devlet ne yapıyor dersiniz?

Deve gibiyiz değil mi?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.