SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Büyükşehir Belediyesi İş-Kur'a rakip olmuş (!)

Yazının Giriş Tarihi: 21.01.2023 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.01.2023 23:49

Bursa Büyükşehir Belediyesi İş-Kur'a rakip olmuş (!)

Şaka değil gerçekten öyle.

Hatta sadece İş ve İşçi Bulma Kurumu İş-Kur değil aynı zamanda kariyer.net’e de rakip.

Evet evet, Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde oluşturduğu Bursa Büyükşehir Belediyesi | biko.bursa.bel.tr web sitesiyle iki yıldır faaliyet gösteriyormuş!

Şimdi diyeceksiniz ki, kentte onca sorun ve dert varken Bursa Büyükşehir Belesiyesi neden böyle bir işe girişti?!

Ama önce benim bundan nasıl haberim oldu onu anlatayım.

17 Ocak Salı günü telefonumun SMS (mesaj) kutusuna Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden, “18 Ocak Çarşamba günü saat 14:00 de perakende sektörünün öncü firmasına Kamu ve geliştirme uzmanı, bilgi işlem, ön muhasebe, şoför ve mağaza görevlileri alınacaktır. Adres merinos Kültür merkezi batu kapisi Biko B002” şeklinde bir mesaj geldi.

Önce önemsemedim. Sonra, İnSanat Derneği Yönetim Kurulu üyesi arkadaşımızın kardeşine de aynı mesajın geldiğini öğrendim. Ardından birkaç gazeteci arkadaşıma da sordum, onlara böyle bir mesaj yollanmamıştı ama muhtemelen başkalarına da gitmiş olmalıydı ki, benimle birlikte bir kişiye de mesaj yollanmış!

Bu durumda aklım karıştı tabi, perakende sektörünün öncü firmasına "Kamu ve geliştirme uzmanı, bilgi işlem, ön muhasebe, şoför ve mağaza görevlileri" alınması ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ne ilgisi olabilirdi ki?

Bir yanda kamu kurumu belediye, diğer yanda özel şirketler. Perakende firması dedikleri de muhtemelen zincir marketlerden biri olmalıydı.

Bunun üzerine ben de WhatsApp üzerinden Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş’ın danışmanı Ahmet Bayhan’a konuyu sordum; yazışmayı aynen aktarıyorum:

[22:34, 18.01.2023] SuatOktayŞenocak/İnSanat: Ahmet merhaba.. Böyle bir mesaj geldi bana, sizden mi yollandı bu mesaj, yoksa sms sisteminiz başkaları tarafından mı ele geçirildi?

[08:12, 19.01.2023] Ahmet Bayhan Bs Bel Dansiman: Merhaba abi günaydin

Bize ait olan Büyükşehir istihdam ve kariyer ofisinden. Gel iş gibi görünüyor

[11:46, 19.01.2023] SuatOktayŞenocak/İnSanat: Sevgili Ahmet, bununla ilgili haber yapacam, bu tuhaf bir durum, koskoca Bursa BŞ Belediyesi'nin özel firmaların personel alımına referans olması gibi bir misyonu mu var, böyle bir hizmeti her firmaya veriyor mu, veriyorsa kriter nedir, aydınlatırsan sevinir saygılar sunarım..

[12:38, 19.01.2023] Ahmet Bayhan Bs Bel Dansiman: Abi bu kamu ve tüm firmalara personel bulan bir ofis

[12:39, 19.01.2023] Ahmet Bayhan Bs Bel Dansiman: Web sitesinden bakabilirsin

Bize yüzlerce iş alımı için müracaat geliyor, belediye iş alımı kurumu değil haliyle. Gelen bu taleplere çeşitli firmalara (personel ihtiyacı olan) aracı oluyor

İyi bir şey yani

[12:39, 19.01.2023] Ahmet Bayhan Bs Bel Dansiman: Bir nevi iş ve işçi bulma kurumu gibi de düşünebilirsin

[12:40, 19.01.2023] Ahmet Bayhan Bs Bel Dansiman: https://biko.bursa.bel.tr

[12:46, 19.01.2023] SuatOktayŞenocak/İnSanat: İlginç, kariyer net gibi bir platform kurdunuz yani, yeni mi bu? Ne zaman faaliyete geçti?

[12:47, 19.01.2023] Ahmet Bayhan Bs Bel Dansiman: İki yıla yaklaştı

[12:48, 19.01.2023] SuatOktayŞenocak/İnSanat: Hadi bakalım, hayırlısı olsun, Bu girişimin BŞ Belediyesi'ne bir getirisi oluyor mu ya da olacak mı, yoksa sadece ammem hizmeti mi?

[12:48, 19.01.2023] Ahmet Bayhan Bs Bel Dansiman: Hatta şöyle bir şey söyleyeyim firmalar tarafından belli bir konuda fazla talep oluşuyor ise ve o konuda nitelikli ve belgesi olan müracaatlar yok ise o konularda belgeli kurslar açarak vatandaşlara belge vererek iş sahibi olmalarına da imkan sunuyoruz

[12:48, 19.01.2023] Ahmet Bayhan Bs Bel Dansiman: Yani niteliği olmayan kişilere de nitelik kazandırarak iş sahibi yapıyoruz

[12:50, 19.01.2023] Ahmet Bayhan Bs Bel Dansiman: Bence siteyi biraz incele yazacak güzel şeyler bulabilirsin

[12:50, 19.01.2023] SuatOktayŞenocak/İnSanat: Busmek'in ötesinde bir oluşum, desene.

Ahmet Bayhan ile WhatsApp üzerinden konuyla ilgili yazışmam bu şekilde gerçekleşti.

Gerçekten de Büyükşehir Belediyesi hem kariyer.net’e hem de İş-Kur’a rakip(!) olmuşa benziyor.

Fakat arada sorduğum “Bu girişimin Büyükşehir Belediyesi'ne bir getirisi oluyor mu ya da olacak mı, yoksa sadece ammem hizmeti mi?” sorum arada kaynadı.

Ahmet bey ya bu soruyu görmedi ya da görmezlikten geldi.

Eğer kariyer.net gibi bir oluşum ise muhtemelen bu platformdan gelir elde ediyor olması lazım ki, mevcut iktidardan, bilindiği üzere (AKP Belediyesi olmasına rağmen) en az desteği alan şehir Bursa olduğu da düşünülürse, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kendine kaynak yaratma çabası içinde olması çok da şaşılacak bir durum olmamalı!

Zaten Ahmet Bayhan da “İyi bir şey yani” diyerek verilen hizmetin önemine(!) işaret ediyor.

... da, yine de “belediyelerin asıl hizmet alanları bu mu olmalı?” sorusuna karşılık vermeye yetmiyor?

Neyse, “hizmet hizmettir” diyerek tesadüfen rast geldiğim https://biko.bursa.bel.tr’yi size de tavsiye ederim.

Ben siteyi inceledim, iş arayan ya da eleman ihtiyacı olan tanıdıklarınıza tavsiye edebilirsiniz, bakarsınız bir işsizin iş sahibi olmasına vesile olurusunuz, kim bilir!

Bu durum bir yana, gazeteci arkadaşım Zafer Opsar'a da Bursa MustafaKemalPaşa ilçesi AKP'li belediyesinden aynen şu mesaj telefonuna düşmüş: Belediyemizin istihdama yönelik çalışmalarına istinaden, ERUSLU SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş'de çalıştırılmak üzere, askerliğini yapmış, vasıflı/vasıfsız bay personeller alınacaktır. Müracaatlar belediyemiz ek hizmet binasında bulunan nikah salonunda 20.01.2023 Cuma günü (yarın) 10:00-12:00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir. Toplu müracaata katılamayanlar, başvurusunu fabrika adresinden yapabilirler. Tüm halkımıza duyurulur. Mustafakemalpaşa Belediyesi B001

Gerçekten de kafa karıştırıcı bir durum; hadi Büyükşehir Belediyesi bu işi kurumsal anlamda yapmaya başlamış da "AKP'li ilçe Belediyesi özel bir kurumun istihdam konularına yardımcı olması da abesle iştigal değil de nedir?" diye sormadan edemiyorum!

Madem belediyeler tüm hizmetleri aksaksız yerine getirecek mükemmelliğe erişti(!) vatandaşa iş, işverene eleman bulma derdine düşmüş, İş-Kur'a ne gerek var, sorusu da şurada dursun ki kafamız iyice karışsın!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.