SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da okulların yapımında kaynak sıkıntısı

Yazının Giriş Tarihi: 26.08.2020 09:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.08.2020 09:15

Bursa'da deprem riski taşıdığı değerlendirilerek yıkılan okullarla ilgili 'Bursa'da yıkılan okullar muamması' başlıklı bir yazı kaleme almış, okulların yeniden inşa edilme sürecinin nasıl işlediğini anlatmaya çalışmıştım.

2017 yılının Eylül ayında dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, deprem tetkik sonuçlarından hareketle 16 okulda yıkım çalışmalarının gerçekleştirilmeye başlandığını açıklamıştı. Fakat müdürlük tarafından yayınlanan listede 13 okul ismi vardı. Okulların bazısında kömürlük, depo gibi kullanılan, öğrencilerin eğitimine etki etmeyen veya tekrardan yapılmasına ihtiyaç duyulmayan bölümlerin yıkımı yapılmıştı. Yeniden onarım yapılması veya inşa edilmesi gereken okullardan 2'si yapıldı, 2'sinin inşaatı devam ediyor veya tamamlanmak üzere. 2017 yılında Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi kimi okullarda bazı bloklar yıkıldı ya da Demirtaşpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi gibi tamamı yıkılan 6 okulda ise 3 yıl geçmesine rağmen henüz yapım çalışmaları başlatılmadı.

Bu yıl bilindiği üzere 24 okul binası yıkıldı ve sadece bir okulun yapımına başlandı. Namazgah İhsan Dikmen İlkokulu'nun yeniden yapımını Bursalı bir iş insanı üstlendi.

Pandemi döneminde daha fazla dersliğe ihtiyaç duyulan bir süreç yaşanırken 29 okulun ne zaman ve hangi kaynakla yapımına başlatılacağı önemli bir soru olarak ortada duruyor. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen 6 okulda henüz hiçbir çalışmanın yapılmamış olması kaynak sıkıntısının yaşandığını ortaya koyuyor.

Önceki yazımda da belirttiğim gibi okullardan 3'ü İl Milli Eğitim Müdürlüğü programıyla, 4'ü de, bunlar; Merinos İlkokulu, Nedim Öztan İlkokulu, Yunuseli Hacı Naciye Kanaliçi İlkokulu ve Demirtaşpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki mültecilere sağladığı fonla yapılacak. 6'sı yeni okul projesi olmak üzere 28 okulun yapımı ise TOKİ'ye bırakılıyor. Bu 28 okulun yapımı için proje ve ihale çalışmaları daha başlangıç aşamasında. Hangi okulların yapımının TOKİ tarafından üstlenileceği, okulların yapımına ne zaman başlanacağı belli değil.

Durum böyleyken CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bursa'da 18 okul için 47 milyon lira kaynak ayırdığını duyurdu. Milli Eğitim Bakanlığı'nın Bursa'ya ayırdığı bu kaynak 8 milyon lirası okul öncesi eğitim kurumlarında kullanılmak üzere okul öncesi, ilkokul ve ortaokul eğitim kurumlarının oluşturduğu temel eğitim kademesini kapsıyor. Özkan'ın da söylediği gibi MEB'ten aktarılan bu miktar Bursa'da okulların yeniden yapılması için yetersiz.

Milli Eğitim Bakanlığı, Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye Maarif Vakfına, bütçesinden 684 milyon lira kadar kaynak aktarabiliyor, Bursa'da çocukların okullarına yeniden kavuşması için de 47 milyon lira ayırabiliyor.

Önemli olan; 21 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlanacağı pandemi sürecinde öğrencilerin sağlıklı fiziki koşullarda ve tedbir alınmış ortamlarda eğitimlerine devam edebilmesi. Önemli olan; Bursa'da ihtiyaç duyulan okulların bekletilmeden yapılması.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.