SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da yıkılan okullar muamması

Yazının Giriş Tarihi: 22.08.2020 12:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.08.2020 12:36

Türkiye'de yıllarca sorunların yaşandığı ve bu sorunların bir türlü çözüme ulaştırılamadığı alanların başında geliyor eğitim. Bursa'da 'yıkılan okullar' süreci bunun örneklerinden yalnızca biri.

2017 Eylül ayında İl Milli Eğitim Müdürlüğü, deprem tetkik sonuçlarından hareketle 16 okulda yıkım çalışmalarının gerçekleştirilmeye başlandığını açıklamıştı. Fakat müdürlük tarafından yayınlanan listede 13 okul ismi vardı. Dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Veli Sarıkaya, riskli görülen 142 okulu Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirdiklerini aktararak, "Okulların 16'sında yıkım kararı çıktı. Okulları yıkıp bir yıl içerisinde yenisini yapacağız" demişti.

Bursa'nın en eski ve köklü okulları Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin 4 bloğu, Demirtaşpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi tamamı yıkılan 16 okul arasında. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen sadece iki okul yapıldı, iki okulun inşaatı devam ediyor.

O dönemde yıkılan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, üç yıl sonra yapımı tamamlanarak Şerif Rabia Kutlucan ismiyle 2019-2020 eğitim - öğretim yılında yeniden hizmete açılmıştı. Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki mültecilere sağladığı fonla yapımı tamamlanan Selçuk Hatun Ortaokulu, daha bu yıl yeni binasında eğitime başlayabilecek. Öğrencilerinin üç ayrı okula gönderildiği Demirtaşpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi de üç yılın ardından AB fonuyla yapımına başlanacak.

2017'de yıkılan okulların yapımı henüz tamamlanmamışken Bursa Valiliği, 31 Ocak 2020'de Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat ve Emlak Dairesi Başkanlığı tarafından okullarda yapılan kontroller neticesinde hazırlanan 'deprem tahkik raporları' sonucuna göre deprem olması halinde risk taşıyabileceği değerlendirilen 24 okul binası hakkında daha yıkım kararı alındığını duyurdu. 2019-2020 eğitim yılının ikinci yarısında yıkım kararı alınan eğitim binalarından 9'unda öğrenciler, okulların sağlam olan bloklarında, 15'inde ise kayıt bölgelerindeki en yakın okullarda eğitime başlatıldı.

Şubat ayında yıkımı gerçekleştirilen 24 okuldan biri olan Namazgah İhsan Dikmen İlkokulu'nun yapımını Bursalı bir iş insanı üstlendi. Zaten alanı küçük olan okulun binası büyütülmüş, çocukların oynayabileceği bir bahçe ise neredeyse yok.

Henüz yerlerinde yeller esen 35 okuldan 3'ü Bursa Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü programıyla, 4'ü Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki mültecilere sağladığı fonla yapılacak. 28 okul ise TOKİ tarafından proje ve ihale çalışmalarının tamamlanmasının ardından yeniden yapılmayı bekliyor.

21 Eylül'de yüz yüze eğitimin başlanacağının duyurulmasıyla okullarda yaşanacak sorunları konuştuğumuz Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, liselerde ders sayısının fazla olmasından dolayı, lise binasına gönderilen ilkokul öğrencilerinin çıkış saatlerinin 19.30'u bulduğunu ifade etti. Erdem, Mithatpaşa İlkokulu'nun 890 öğrencisinin yakın olması sebebiyle gönderildiği Süleyman Çelebi Anadolu Lisesi'nde de güçlendirme çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Lisenin fiziki koşullarından dolayı ilkokul öğrencilerinin ne gibi zorluklar yaşayacağı sorgulandı.

Okulların yapımında kaynak arandığını vurgulayan Erdem, Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu'nun yapılmasının üç yıl sürdüğünü, bu süreçte öğrencilerin taşındığı servislerin inşaatın yapılmasından daha çok maliyetli olduğunu belirtti. Erdem, bazı dersliklerde sınıf mevcudunun 45-50'yi bulduğunu söyledi.

Peki bu sınıf mevcutlarıyla, koronavirüs salgını döneminde okulların açılması nasıl olacak?

3 Mart 2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla Türkiye Maarif Vakfına, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 684 milyon Türk Lirasına kadar kaynak aktarılmış. Bakanlık bu parayı vakfa aktaracağına dersliğe acil ihtiyacı olan Bursa'da okulların yeniden yapılmasında, hatta daha fazla okul yapılmasında neden kullanmıyor?

Bakanlık bu parayı neden vakfa aktarıyor da Bursa'da okulların yeniden inşa edilmesi için hayırsever, Avrupa Birliği Fonu ya da TOKİ ihaleleri bekleniyor?

Okulların bir yıl içerisinde yeniden yapılacağı söylenmesine rağmen neden 35 okul arazisi boş bekletiliyor?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.