SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa'da çocuklar parçalı güneş tutulmasını GUHEM'de izledi

Bursa'da çocuklar, bugün gerçekleşen parçalı güneş tutulmasını Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nde (GUHEM) düzenlenen heyecanlı bir etkinlikle izledi.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2022 22:01
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2022 22:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa'da çocuklar parçalı güneş tutulmasını GUHEM'de izledi

Avrupa'nın önemli uzay ve havacılık temalı interaktif eğitim merkezlerinden biri olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nin (GUHEM) bahçesinde toplanan yaklaşık 300 öğrenci, merkezin tutulma için hazırladığı "güneş gözlemcisi" gözlüğü ve teleskopla parçalı güneş tutulmasını gözlemledi.

Tutulma için özel olarak hazırlanan etkinlik öncesinde, GUHEM Operasyon Sorumlusu Astronom Furkan Tomak, öğrencilerle güneş tutulmasına ilişkin detaylı sunum yaptı.

Öğrencilerle güneş tutulmasının nasıl gerçekleştiği hakkında bilgi vererek, "tam güneş tutulması" ile "parçalı güneş tutulması"nın farklarını anlatan Tomak, şöyle konuştu:

"Ay, güneşi tümüyle örterse tam güneş tutulması olur. Ay güneşi kısmen örterse parçalı güneş tutulması meydana gelir. Tam güneş tutulmaları da parçalı tutulma olarak başlar. Çünkü güneş tutulmaları sırasında ay yavaş yavaş güneşin önünden geçer. Önce güneşin bir kenarında küçük bir 'ısırık' oluşur, sonra bu giderek büyür. Güneşin tamamına yakını örtülmediği sürece havanın aydınlığında belirgin bir değişim olmaz. Çünkü gözlerimiz değişen ışık miktarına uyum sağlar."

Çocuklar, etkinliktemerak ve heyecanlı gözlerle güneş tutulmasını takip etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.