SON DAKİKA
Hava Durumu

Rahim ağzı kanserine dikkat çekildi

‘Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’ kapsamında VM Medical Park Bursa Hastanesi hekimleri 1 Şubat’ta Yeşim Grup’ta bilgilendirme söyleşisine katıldı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şükrü Okan Kaylar, rahim ağzı kanserinde teşhis ve tedavi yöntemleriyle ilgili katılımcıları bilgilendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2023 20:42
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2023 20:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Rahim ağzı kanserine dikkat çekildi

Söyleşiye kanserin tanımını yaparak başlayan VM Medical Park Bursa Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şükrü Okan Kaylar, “Normalde hücrelerin bir ömrü vardır. Bütün hücrelerimiz yaşar ve belli bir süre sonra bu hücrelerin yerine yenisi gelir. Eğer bu hücreler ölmüyorsa ve üremeye devam ediyorsa, bunlara kanserli hücre diyoruz. Bu hücreler, bizim sağlıklı hücrelerimizi istila ediyorlar ve kontrolsüz hücre bölünmesi özelliği kazanarak metastaz gelişimine neden oluyorlar. Rahim ağzı kanserine ise Human Papilloma Virus dediğimiz HPV virüsü sebep oluyor. Bu virüs cinsel yolla bulaşıyor ve dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalık. Dolayısıyla, daha önce hiç cinsel birlikteliği olmayan bir kadının rahim ağzı kanseri olması mümkün değil” diye konuştu.

KANSERDE ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Kanserde erken tanının önemini vurgulan Op. Dr. Kaylar, “Eğer bir kanser erken dönemde tanınabiliyorsa, bizim için hasta neredeyse yüzde 100 tedavi edilebilirdir. Örneğin rahim ağzı için erken tanı aldınız, rahminizi kaybetmeden tedavi edilme şansınız çok yüksek. Dolayısıyla kanser, ileri evrelerde ölümle sonuçlanıyorsa da aslında erken dönemde sanıldığı gibi ölümcül bir hastalık değildir, erken tanı tedavi şansını arttırır. Dünyada rahim ağzı kanseri her 2 dakikada 1 kadının ölümüne sebep oluyor. Rahim ağzı kanseri, dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türü. Meme ve akciğer kanserinden sonra da dünyada en çok ölümle sonuçlanan kanser türlerinde 3’üncü sırada yer alıyor. Avrupa’da her yıl 50 bin, dünyada ise 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konurken maalesef bu vakaların neredeyse yarısı ölümle sonuçlanıyor. Türkiye’de ise yılda her 100 bin kadından 4’ü bu kansere yakalanıyor” ifadelerini kullandı.

CİNSEL YOLLA BULAŞABİLİR

Hastalığın belirtilerinden ve alınabilecek önlemlerden bahseden Op. Dr. Kaylar, “Bu kanser türünün genellikle ileri evrede bazı belirtileri olsa da erken dönemde hiçbir belirti vermeyebiliyor. Hastalığa sebep olan HPV virüsü, cinsel yolla bulaştığı için de özellikle çok eşlilik, yayılımın artmasına sebep oluyor. Buradan, HPV virüsü taşıyan herkesin mutlaka kanser olacağı anlamını da çıkarmamak gerekiyor” dedi. Taşıyıcıların yüzde 90’ına yakınının virüsü kendi içinde yok ettiğini belirten Op. Dr. Kaylar, “Fakat sigara kullanımı, zayıf bağışıklık sistemi, geç tanı gibi durumlar rahim ağzı kanserine yakalanma riskini artırıyor. Dolayısıyla, sağlıklı ve düzenli bir cinsel hayatı olan bütün kadınların belirti olmasa dahi belli aralıklarla smear ve HPV testi yaptırması gerekiyor. Fakat maalesef ülkemizde bu bilinç çok gelişmiş diyemeyiz. Bu virüsten korunmak içinse ülkemizde 3 ve 9 doz olmak üzere aşı uygulamaları yapılıyor. Özellikle henüz cinsel birliktelik yaşamamış tüm kadınlarımıza ve kız çocuklarımıza bu aşıları olmalarını tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.