SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeşil Sol Parti adayı Necdet İpekyüz: ‘Bursa'da alacağımız vekillik AKP-MHP'den olacak'

Yeşil Sol Parti’nin Bursa 2. Bölge 1. Sıra adayı HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, Bursa’da geçmişte kaybedilen oyları AKP-MHP ittifakından alacaklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2023 10:04
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2023 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Yeşil Sol Parti adayı Necdet İpekyüz: ‘Bursa'da alacağımız vekillik AKP-MHP'den olacak'

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Doktor Necdet İpekyüz, 14 Mayıs seçimleri için Bursa’da 2. Bölge 1. Sıradan aday gösterildi. 9 Nisan’da aday listeleri belli olunca Bursa’da çalışmalara başlayan İpekyüz, geçmişte kaybedilen oyları AKP ve MHP ittifakından geri alacaklarını söyledi.

7 Haziran 2015 seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) kazanan Asiye Koçak 25. Dönem Bursa milletvekili olarak görev yaptı. 2017 yılında Bursa, iki seçim bölgesine ayrılarak vekil sayısı 18'den 20'ye çıkarıldı. Bu tarihten sonra HDP Bursa'dan vekil çıkaramadı.

‘İKİ BÖLGEYE AYRILIRKEN OY HESABI YAPILMIŞ’

Halkların Demokratik Partisi’nden mevcut Batman milletvekilisiniz. Bu seçimlerde Bursa’dan aday gösterilmenizin sebebi nedir?

Bursa herkese kapısını açmış bir kent. Adaylara baktığımızda Efkan Ala, Mustafa Varank neden Bursa’dan aday? Niçin sorusu, bize sorulmamalı. Son yıllarda Kürt coğrafyasında en yoğun göçü alan Adana-Mersin köprüsünden sonra Bursa. Metropol olmuş bir kent. Geçmişte bir milletvekili arkadaşımız burada kazandı. Sonraki seçimlerde iki bölgeye ayrıldı.

Seçim bölgesinin ikiye ayrılmasında HDP’nin milletvekili çıkarmasının etkisi oldu mu?

Bu tesadüf değil. İktidar burayı iki bölgeye ayırırken bunu da dikkate aldı. Haritaya baktığımızda birçok yerde oy hesabı yapılmış. Bizim burada hedefimiz bir ses oluşturabilmek. Sadece kazanma olasılığımız olan değil kazanacağımız bir kent olarak değerlendiriyoruz.

‘GEÇMİŞTE KAYBETTİĞİMİZ OYLARI TEKRAR KAZANACAĞIZ’

HDP’nin 2018’deki toplam oyu 5,7. Geçen 4 yılda oy potansiyelinde nasıl bir değişim gözlemlediniz?

Karşımızdaki oy alan kitleye bakmak lazım. AKP’nin oyunda büyük bir düşüş var. Çünkü çürümüşlük var. İnandırıcılık bitti, yeni bir hikâye yok. Sinan Ateş cinayeti de burada bir oy kaybına neden olacak. AKP’den uzaklaşanlar nereye oy verecek? İyi bir örgütlenme ve kendimizi ifade etmemizle oyumuzu burada ikiye, üçe katlayacağımızı düşünüyorum. Bizim alacağımız milletvekilliği geçmişte kaybettiğimiz oyları tekrar kazanarak olacak.

Kaybettiğiniz oylar hangi partiye gitti? Siz hangi partiden oy alacaksınız?

Kaybettiğimiz oyları AKP-MHP alıyordu. Biz bu dönem kentin ortağı olduğumuzu göstermeliyiz. Küsenler bize oy verdiklerinde, bizim alacağımız vekillik AKP ve MHP’den olacak. Bursa seçmeni, kirasını ödeyemediği, çocuğunu okutamadığı, hastaneye gittiğinde kuyrukta beklediği, eti lüks olarak gördüğü için Cumhur İttifakı’na ders vermek istiyorsa bize oy vermesi lazım. Bize oy vermediği takdirde AKP milletvekili çıkartıyor.

‘UMUTSUZLUĞU DEĞİL KENTİN OLANAKLARINI ANLATACAĞIZ’

2018 seçimlerinde Bursa’da 900 bini aşkın AKP’nin oy oranı var. Kaybedilen oyları tekrar geri almak için Yeşil Sol Parti’nin planı nedir?

Bizi sadece bir kimlik alanına sıkıştırmak istiyorlar. Fakat mücadelemizi sabırla sürdürmemiz toplumda karşılık buluyor. Ekolojik mücadeleyi en zor illerde yürütmemiz, kadının özgürleşmesi için mücadelemiz, gençlik söylemlerimiz… Yurt dışına en çok genç nüfus gönderen kentlerin başında Bursa gelmekte. Gelecek görmeyen gençler yurt dışına gitmek istiyor. Umutsuzluğu değil kentin turizm, tarım, iş gücü olanaklarını anlatacağız. Bir diğer konu ekonomi. Sadaka kültürü geliştirmişler. Eskiden bir asgari ücretle evin kirası ödenir, çocuk okutulur, geçim sağlanırdı. Şimdi iki kişi çalışsa da evin geçimini sağlayamıyor. Geldiklerinde yolsuzluk, yoksulluk olmayacak diyorlardı, şimdi hepsi var. Biz bunu değiştirip, ‘hesap soracağız’ diyoruz. Silahlara verilen para depremin önlenmesi için harcansaydı 50 bin insan ölmezdi. Yeşil Sol’un iddiası, insanların cumhurbaşkanlığında bu baskıdan kurtulması, milletvekilliğinde seçimlere renklilik katması.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için Yeşil Sol Parti bir aday çıkarmadı. Oy vermek için açık açık bir aday da göstermedi. Sadece Selahattin Demirtaş, Kemal Kılıçdaroğlu’na oy verilmesini açık açık belirtti. Yeşil Sol Parti, seçmenlerine hangi adayı gösteriyor?

Cumhurbaşkanlığı adayımızı düşünmüştük, açıklayacaktık. Fakat 6 Şubat’ta çok büyük bir acı yaşandı. 6 Şubat, 11 il için milat oldu. O dönemde seçimle uğraşmak yerine oradaydık. Biz, 2019 seçimlerinden sonra AKP’nin kaybedebileceğini gösterdik. Bu dönemde de baskıcı, otoriter, belli azınlığın zenginleştiği süreçten kurtaracak, ülkeyi geleceğe taşıyabilecek çalışmalar yapıyoruz.

Belli bir aday ismi söylemiyor musunuz? Demirtaş, Kılıçdaroğlu’na desteğini açıkladı.

Belli bir aday söylemiyoruz. Kılıçdaroğlu son dönemde bazı söylemlerine dikkat ediyor ama sonuçta bizi buraya getiren değerlerin hepsine sahip çıkıyoruz. Yarın da öyle olacak.

‘AFAD’IN KENDİSİ AFETE DÖNÜŞMÜŞ’

Deprem bölgesinde olduğunuzu söylediniz. Deprem bölgesindeki sağlık çalışanları için verdiğiniz araştırma önergesi de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bir sağlıkçı olarak nelere tanık oldunuz?

Ülkeyi yönetenler şirket gibi yönetiyor. Deprem bölgesinde zaten ilk üç gün yoktular. AFAD’ın kendisi afete dönüşmüş. Kızılay, Eczacılar Birliğine ilaç satan bir şirkete dönüşmüş. Deprem komisyonunda Kızılay Başkanı Kerem Kınık’a “Sahada yoktunuz, karşımıza kırmızı önlükle çıkıyorsunuz. Utanmıyor musunuz? Bir tane istifanız yok” dedim. Verdiği yanıt, “Ben istifa edersem Kızılay çöker” oldu.

Bu yanıt çok tanıdık geldi. “Ben gidersem Türkiye yıkılır” sözlerini hatırlatıyor.

Tepeden gelme bir söylem. Ama sen orada olduğun için insanlar kurtarılamadı. Depremin nedeni doğa olayı ama insan eliyle ölümler oldu. Acımız büyük, bir taraftan onarmak lazım. Barınmayı sağlamak kadar ruhsal destek lazım. İlk söylenen şey ‘konut yapacağız’ oldu. ‘Ben bilirim ben yaparım’ tavrı yerine insanlar değer görmek istiyorlar.

‘SEÇMENİN TERCİHİNE SAYGI DUYMAK LAZIM’

Tekrar seçimlere dönersek birinci bölgede ittifakınız olan TİP de aday çıkarttı. Burada bir oy kaybı yaşanır mı?

Biz, Yeşil Sol’a, HDP’ye gönül verenler, çok fedakârlık yaptık. Birlik olmak için, sesi duyulmayanların sesi olmak için, kimliğini, inancını saklayanlar için, her türlü ortamı yarattık. Her kesimi bir şemsiye altında buluşturmayı istiyorduk, başardık. Belki istediğimiz sonuca ulaşamadık ama birçok yerde anlaşmalı seçime gidiliyor. Bursa’nın birinci bölgesi gibi bazı yerlerde de karşılıklı seçime girdik. Seçmenin tercihine saygı duymak lazım. Tartışmaya değil birleştirici, pozitif dile ihtiyaç var.

‘YEŞİL BURSA, YEŞİL SOL’LA DAHA GÜZEL OLACAK’

Listeler belli olunca Bursa’ya geldiniz. Bu sürede fark ettiğiniz sorunlar neler? Bursa’nın hangi sorunlarına dikkat çekeceksiniz?

Bursa, Türkiye’ye örnek olabilecek ekolojik açıdan bir örgütlenmeye sahip. Yeşil Sol Parti’nin de ideolojisinde ekolojik çalışmaları var. Bursa’da iktidarın keyfiyetine, aç, çaresiz, umutsuz bırakma, korkutma politikalarına alternatif olarak bizi görecekler. Bursa, hak ettiği renkli yapısını Yeşil Sol’da bulacak. Yeşil Bursa, Yeşil Sol’la daha güzel olacak.

Artık Bursa’ya yeşil değil beton Bursa diyoruz…

Biz geldiğimizde yeşil olacak. Biz yeşili koruyacağız. Baktığımızda; Nilüfer çayı yok olmuş, kentin ciddi bir ulaşım sorunu var. Çok yakın bir yere bile gidemiyorsunuz. Neden demir yolu yok hala? Uludağ var ama ciddi bir hava kirliliği var. İçme suyunu markalaştırarak tekellere vermişler. Uludağ Alan Başkanlığıyla turizmi de tekelleştirmeye çalışıyorlar. Bir azınlık için bütün Bursa çalışıyor. Bursa, çete dediğimiz insanları doyurmaya çalışıyor. Burada Togg üretiliyor ama insanlar tok değil.

‘PARLAMENTODAKİ SAYGINLIĞI YOK ETTİLER’

Bursa’nın sorunlarına ilişkin 5 CHP ve 2 İYİ Parti vekilinin yazılı soru önergeleri var. 11 AKP ve 2 MHP vekilinin yazılı soru önergesi bulunmuyor. Sizin de Mecliste 296 yazılı soru önergeniz var fakat cevap alamamışsınız. Bursa için vereceğiniz soru önergelerine cevap alamadığınızda ne yapmayı planlıyorsunuz?

14 Mayıs’ta değişecek. Değişince Bursa da ne kadar farklı bir işleyişin olduğunu görecek. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde ‘hızlı yasa’ dedikleri OHAL çıkarmak, ihaleleri peşkeş çekmek. Parlamentodaki saygınlığı yok ettiler. Hiçbir muhalefet partisinin yasası görüşülmedi. Kibirli ‘ben bilirim’ tarzları vardı. Bunun da hesabı sorulacak.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bu seçimlerde değişecek mi?

Birden değişim olmaz. Sistemin değişmesi için yola çıkıyoruz. Kişiler değil anlayışın değişmesi lazım. Vergi verenler zenginleri doyurmaya çalışıyor ama doymuyorlar. Cumhur İttifakına karşı birleşenlerin en büyük görevi oy vermek dışında sandıklara sahip çıkmaktır. Ülkenin bir dönüşüme ihtiyacı var.

Söyleşi için teşekkür ederim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.