SON DAKİKA
Hava Durumu

'Tarımda Cumhuriyet tarihinin ithalat rekoru kırıldı'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, “Ne yazık ki tarım dış ticaretimizde ithalat rekorları kırdık. Yeni tarım bakanı eski bakanlara taş çıkarttı ve ithalatta Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2023 01:26
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2023 01:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Tarımda Cumhuriyet tarihinin ithalat rekoru kırıldı'

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verilerinde tarımsal dış ticareti Meclis’te yaptığı basın toplantısında değerlendirdi. 2022 yılında tarım ihracatının rekor kırdığını belirten Sarıbal, “2022 yılında tarım ihracatı 7 milyar 37 milyon dolar oldu, bunun lira değeri 117 milyar liralık bir ihracat yapmışız. Peki, ithalatımız 14 milyar 331 milyon dolar, lira karşılığı 235 milyar lira fark 118 milyar lira. Dolar olarak da lira olarak da Cumhuriyet Tarihinin rekorları kırıldı” dedi.

"Tarımda ihracat düşerken ithalat artıyor"

Türkiye’nin 2022 yılında tarımsal ithalatın yüzde 24 arttığını ifade eden Sarıbal, şöyle konuştu:

"Buna karşın ihracatta ise yüzde 1’lik bir düşüş var. Peki, burada ihracatın, ithalatı karşılama oranı nedir? Yüzde 49. Bu da bir Cumhuriyet Tarihi rekorudur. Oysa Saray iktidarına kadar 24 Haziran 2018’e kadar ihracatın ithalatı karşılama oranı yaklaşık yüzde 80 civarındaydı. Saray iktidarının, 2021 sonuna kadar getirdiği tarihsel süreçte ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 60’tı. Bugün, ne yazık ki yüzde 49'lara düştük. Yani, ithalatın yarısından daha az ihracat yapmışız.  Diğer deyimle tarımsal ihracatımızın iki katından fazla ithalat yapmışız. Bunlarda tarihi rekor olarak bakanın karnesine yazıldı."

"Üretmek var iken ithalat yapıyoruz"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’yi eleştiren Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet Tarihinin bu güne kadar en fazla tarımsal ithalatı yapan Tarım Bakanı olarak tarihe yazıldı. Dolar olarak, döviz olarak ve lira olarak. Akademiden gelen, meslekten gelen bir bakanın bunlar karşısında halktan özür dilemesini ya da bunun gerekçelerini ortaya koymasını bekleriz. Ama bunların hiçbiri ne yazık ki yok. Sadece 2-3 kalemde örnek vermek istiyorum 2022 ithalatıyla ilgili. Buğday 8.8 milyon ton, 3.4 milyar dolarlık bir ithalat var. Mısır, 3 milyon tonluk bir ithalat var, 1 milyar dolarlık bir ödememiz var. Ve pamuk, 1.2 milyon ton ithalatımız var, 3.2 milyar dolarlık bir ödememiz var. Niye bu 3 kalemi verdim, neden buğday, mısır, pamuk? Birçok ürün elbette söyleyebilirim. Sorun şu: Buğday, mısır ve pamuk bu ülkede yetişmez mi, olmaz mı, üretilemez mi? Hepsi üretilebilir, hepsi mümkün ama iktidar ithalatı tercih etti. Yabancı şirketleri zengin etmeyi tercih etti. Bu ülkenin öz kaynakları, halkın parasını, kamu kaynaklarını yabancı tekellere peşkeş çekmeyi tercih etti."

"İthalata çalışan bir ülke konumundayız"

Tarımda ithalata verilen paraları eleştiren Sarıbal, "20 yıllık AKP ve 2018’den itibaren Saray iktidarının toplam tarım ihracatı 97 milyar 608 milyon dolar oldu. Aynı tarihsel dönemde ithalat ise; 140 milyar 104 milyon dolar oldu. Fark, eksi olarak 42 milyar 496 milyon dolar olarak karşımıza çıktı. Yani, tarımsal ithalat ihracatta açıkça ithalatçıyız, dış ticaret açığımız 42 milyar 496 milyon dolar. Neredeyse tamamen ithalata çalışan bir ülke konumundayız. Kendi topraklarımızda üretip, onu yurtdışına satıp gelir elde eden bir ülke konumunda da ne yazık ki çok fazla değiliz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.