SON DAKİKA
Hava Durumu

Kayıhan Pala'dan CHP için tüzük değişikliği önerileri

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, parti içi demokrasinin geliştirilmesi, kurumsallaşmanın güçlendirilmesi ve kitleselleşmenin artırılması amacıyla hazırladıkları Tüzük değişikliği önerilerini Genel Merkez'e sundu.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2023 11:30
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2023 11:41
https://www.bursaport.com
Kayıhan Pala'dan CHP için tüzük değişikliği önerileri

Kongreler sürecinin başlamasıyla birlikte Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi değişim için tüzük çalışmalarını başlatmış ve Parti üyelerinden tüzük değişikliği önerilerini 9 Eylül’e kadar iletmelerini istemişti.

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala, Bursa’da bir grup Parti üyesi ile birlikte parti içi demokrasinin geliştirilmesi, kurumsallaşmanın güçlendirilmesi ve kitleselleşmenin artırılması amacıyla hazırladıkları Tüzük değişikliği önerilerini 8 Eylül günü CHP Genel Merkezine sundu.

'CHP'NİN DURUŞU VE POLİTİKALARININ DEMOKRATİK SOL SİYASAL PARTİ OLACAĞI VURGULANMALI'

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Pala, tüzüğe ek ve değişiklik önerilerini şöyle sıraladı:

"1. CHP Tüzüğünün ilk maddesinde, Cumhuriyet Halk Partisi’nin başta Kurtuluş Savaşımız olmak üzere aydınlanma ideallerini, emek mücadelelerini, sosyal demokrasinin özgürlük, eşitlik ve dayanışma ilkelerini benimseyen çağdaş demokratik sol bir siyasal parti olduğu yazmaktadır. Buna ek olarak CHP Sosyalist Enternasyonal üyesidir. Buna uygun olarak; Tüzükte, Cumhuriyet Halk Partisi’nin duruşu ve politikalarının demokratik sol bir siyasal parti ve Sosyalist Enternasyonal İlkeler Bildirgesi ile uyum içerisinde olacağı vurgulanmalıdır.

2. Kurumsal yapıya ilişkin düzenlemeler ile Tüzükte yer alan maddelerin kesinkes uygulanması sağlanmalı, uygulanmaması halinde sorumlulara ilişkin yaptırımlar açık olarak Tüzükte yer almalıdır. Tüzük değişikliği yapmak kadar, Tüzükteki maddelerin ilçe, il ve Genel Merkez düzeyinde uygulanmasının sağlanması da büyük önem taşımaktadır.

3. Tüzükte yer alan kavramlardan ‘Sürdürülebilir Kalkınma’ kavramı ‘Sürdürülebilir bir ekonomik, ekolojik ve toplumsal yaşam’ olarak, ‘Cinsiyet eşitliği’ ise ‘Toplumsal cinsiyet eşitliği’ olarak değiştirilmelidir.

4. Tüzükte ‘Katılımcı demokrasi’ anlayışıyla politikaların oluşturulmasında üyelerin, seçmenlerin ve sivil toplum örgütlerinin katkılarının alınması için teknolojik olanakları da kullanarak uygun mekanizmaların oluşturulacağı karar altına alınmış bulunmaktadır. Ancak bu madde düzenli ve sistematik olarak hayata geçirilememektedir. Bu mekanizmalara ilişkin il ve Genel Merkez düzeyinde bir düzenleme yapılması uygun olacaktır.

5. Partinin kurumsal yapısını güçlendirmek amacıyla, üye olmak için başvuru sırasında ‘Tüzük ve Programın okunduğu ve benimsendiği onamı’ alınmalı; Parti üyelerinin ‘Etkin ve Edilgin’ olarak sınıflandırılacağı bir yapı kurulmalıdır. Düzenli ödentilerini ödeyen, yılda en az bir kez (Yüz yüze ve/veya çevrimiçi) eğitim çalışmasına katılan, yılda en az iki kez Parti toplantılarına (Mahalle, ilçe, il) katılan ve sandık görevi alan üyeler ‘Etkin Üye’, bunları yerine getiremeyenler ise ‘Edilgin Üye’ olarak sınıflandırılmalıdır.

6. Parti yönetimlerine ve/veya temsil organlarına aday adayı olabilmek için etkin üye olmak koşulu aranmalıdır.

7. Partinin örgüt yapısının en uçtaki birimi mahalle temsilcilikleridir. Mahalle temsilciliklerinin (Temsilcilik mekânından bağımsız olarak) kurulması ve işleyişi, Tüzükte daha kapsamlı olarak yer almalıdır.

8. Partinin ilçe örgüt yönetimleri, Genel Başkanı, Genel Sekreteri ve Parti temsilcileri (Milletvekilleri, belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri) doğrudan demokrasi yöntemleriyle belirlenmelidir. Bu bağlamda;

a. Mahalle temsilcileri, mahalleye kayıtlı etkin üyelerin katılımıyla seçilmelidir.

b. İlçe yönetimleri, ilçeye kayıtlı etkin üyelerin katılımıyla seçilmelidir.

c. İl yönetimleri ve Parti Meclisinin Kurultayda belirlenecek üyeleri, delegeler tarafından çarşaf liste yöntemi ile seçilmeli, ‘Blok Liste’ yaklaşımı Tüzükten çıkartılmalıdır.

d. Parti Genel Başkanı ve Parti Genel Sekreteri yurt çapında etkin üye katılımıyla seçilmelidir (2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’ndaki sınırlamayı aşmak olanaklıdır).

e. Milletvekilleri, belediye başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri etkin üyelerin katılımıyla önseçim ile belirlenmelidir. Milletvekilleri için yüzde 5’i, belediye ve il genel meclis üyeleri için ise yüzde 10’u geçmemek üzere, Parti Meclisi tarafından kontenjan adayları belirlenebilmeli; Parti Meclisi bu yetkisini devredememelidir.

f. Parti Meclisinin üye sayısı 150’ye çıkartılmalı; il başkanları Parti Meclisinin doğal üyeleri olmalıdır. 69 Parti Meclisi üyesi Kurultay delegelerinin katılımıyla çarşaf liste ile seçilmelidir.

9. İlçe ve il yönetim kurulunda (Başkan dışında) görev dağılımı, yönetim kurulu üyeleri arasında seçimle yapılmalı; örgüt başkanının yönetim kurulu üyesini görevden alma yetkisi olmamalıdır. Yönetim kurulu haftada bir toplanmalı, kararlar üye tam sayısının çoğunluğu ile alınmalıdır.

10. Parti Meclisi rutin olarak her ay toplanmalıdır. Partiyi bağlayıcı kararlar Parti Meclisinde alınmalı; bu konuda yetki devredilememelidir.

11. Genel Başkanın yokluğunda, seçimle iş başına gelen Parti Sekreteri vekalet etmelidir.

12. MYK üyelerinin sayısı ve görev alanları Parti Meclisi tarafından belirlenmelidir.

13. Parti danışmanlarının görev alanları ve sayısı Parti Meclisi tarafından belirlenmelidir.

14. İl ve İlçe başkanlığı boşaldığında yerine olağan ve/veya olağanüstü kongreye kadar yeni başkan yalnızca yönetim kurulu üyeleri arasından seçilebilmelidir.

15. Partide (her düzeyde) görevden alma temel olarak iki ilkeye dayanmalıdır: Parti Disiplin Kurulu kararına dayalı olarak bir üst yönetim organının veya seçimle göreve getiren etkin üyelerin nitelikli çoğunlukla (2/3) görevden alması. Bunun dışında, Parti Disiplin Kurulunun kararı olmaksızın hiçbir yönetim organı hiçbir Parti yöneticisini görevden almak yetkisine sahip olmamalıdır.

16. Tüzükte ve yönetmeliklerde yer alan danışma kurulu toplantılarının düzenli olarak yapılmasını ve raporlanmasını sağlamak üzere; geçerli bir mazeret olmaksızın danışma kurulu toplantısı düzenlemeyen il ve ilçe başkanlarının görevi sona ermelidir.

17. Kongre tarihleri her etkin üyeye (E-posta, SMS ve İl Başkanlığının web sayfası, sosyal medya vb.) duyurulmalıdır. Çalışma raporları (Merkezi olarak belirlenen formata uygun olarak) kongreden en az 15 gün önce İl/İlçe başkanlıkları tarafından elektronik olarak yayınlanmalı ve etkin üyelere bildirilmelidir. Kongreler 3 aydan fazla ertelenememelidir.

18. Elliden az üye sayısı olan bir ilçede sürekli olarak kongre yapılmaması yerine, ilçenin iki yıl içinde üye sayısını 50’ye çıkartması hedeflenmelidir. İl ve Kurultay delege sayısı belirlenirken, oy oranıyla birlikte seçmen sayısı da gözetilmeli ve delege sayıları Parti Meclisi tarafından belirlenmelidir.

19. Siyasetin profesyonel bir meslek olarak algılanmasının önüne geçmek ve gençlere alan açmak üzere; parti yönetimlerinin ve parti temsilcilerinin görev süreleri sınırlanmalıdır. Bu bağlamda Parti yönetiminde ve/veya Parti temsilcisi olarak aynı kadroda en fazla iki dönem (Erken seçim olması halinde bir dönem eklenebilir) görev yapmak kuralı getirilmelidir.

20. Merkezi ve/veya yerel seçimlere bir yıldan az süre kaldığında; Parti görevlerinden istifa edenler aday adaylığı başvurusunda bulunamamalıdır.

21. Partiden istifa eden üyeler, üzerinden iki yıl geçmeden Partiye yeniden üye olamamalıdır.

22. Tüzüğün ‘Parti Suçları’ bölümü, etik değerleri daha ön plana çıkartacak biçimde açık, anlaşılır ve daha kapsamlı olarak yeniden yazılmalı; bu bağlamda cezalar da gözden geçirilmelidir.

23. Siyasetin finansmanı, emekçiler, emekliler, ev kadınları ve öğrenciler gibi düşük ve orta gelirli kişilerin Parti yönetimlerinde yer almasına ve/veya temsilci olarak aday olabilmesine olanak sağlayacak biçimde düzenlenmelidir. Buna uygun olarak, adaylık için alınan ödentinin net asgari ücretten fazla olamayacağı kuralı benimsenmelidir.

24. Taşra örgütünü finansman açısından desteklemek üzere, Hazine yardımının en az yüzde 60’ı, Hazine yardımı dışındaki gelirlerin (Üyelik ödentisi, bağışlar vb.) ise yarısı (Etkin üye sayısına göre) il ve ilçe örgütlerine gönderilmelidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.