SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'den çimento fabrikasına tepki: Kestel’in zehirlenmesine göz yummayacağız

CHP Kestel İlçe Örgütü, Bursa Çimento Fabrikası'nın ÇED olumlu raporunun yargı kararıyla iptal edilmesine rağmen ilave yatırımlarına tepki gösterdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2022 10:54
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2022 10:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
CHP'den çimento fabrikasına tepki: Kestel’in zehirlenmesine göz yummayacağız

Türkiye'nin şişelenmiş içme suyu üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Uludağ eteklerinde kurulu Bursa Çimento Fabrikası'nın ÇED olumlu raporu yargı kararıyla iptal edilmişti. CHP Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan, karara rağmen fabrikanın ilave yatırımına tepki gösterdi. Doğan, fabrika önünde yaptığı basın açıklamasında, “AKP’li Kestel Belediyesi, AKP’li Büyükşehir Belediyesi ve AKP hükümetinden yargı kararlarının uygulanmasını talep ediyoruz. Yargı kararını yok sayan uygulamalara itiraz ediyoruz." dedi.

Doğan, Kestel Belediyesi’nin yaptığı Kestel Meydanı inşaatındaki çimento ihtiyacının yüzde 35’lik bölümünün Bursa Çimento tarafından hibe yoluyla karşılanıyor olması nedeniyle fabrikanın ruhsatsız inşaatına göz yumulmasını da gündeme taşıdı.

“BURSA ÇİMENTO’NUN BÜYÜME ÇABASI KABUL EDİLEMEZ”

CHP Çevre ve Sağlıktan Sorumlu il Başkan Yardımcısı Cevat Asa ve il-ilçe yöneticilerinin de katıldığı basın açıklamasında çimento fabrikalarının çevreye en çok zarar veren birkaç sektörden biri olduğunu hatırlatan CHP Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan, "1966 yılında kurulan ve kurulduğu dönemde bile yer seçimi sakıncalı olan bir fabrikanın, aradan 55 yıl geçtikten sonra ve bunca yıl çevreye zarar vermişken, aynı lokasyonda daha da büyüme çabaları kabul edilebilir değildir." dedi.

Bursa Çimento yetkililerinin "çevreci ve sürdürülebilir sonuçlara ulaşılmasının teknik olarak mümkün olmadığından, yeni bir yatırımı hayata geçiriyoruz" açıklamasını hatırlatan Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"120 milyon Euroluk yatırımla yanma kaynaklı karbondioksit (CO2) emisyonlarının kademeli olarak yüzde 35’e kadar, çevresel toz emisyonlarının yüzde 25’e kadar, toplam su tüketiminin, azotoksit (NOx) emisyonunun da yüzde 40’a kadar azaltılması hedeflendiğini iddia ediyorlar. Bu açıklama, Bursa kamuoyunun Bursa Çimento’ya yarım yüzyıldır yönelttiği eleştirilerin doğruluğunu teyit eden bir itiraftır. Bu açıklama Bursa Çimento yönetiminin kamuoyuna 'çevre kirliliği yaratmıyoruz' diye bugüne kadar yalan söylediğinin itirafıdır. Bu açıklama Bursa'yı yönetenlerin bugüne kadar Bursa Çimento'nun çevreyi ve havayı kirletmesine göz yumduğunun da itirafıdır."

“KESTEL’DE GECELERİ ARTIK NEFES ALMAK BİLE ZOR”

Bursa Çimento Fabrikası'nın son yıllarda aldığı izne dayanarak, özellikle gece saatlerinde yoğun şekilde kimyasal atık yaktığını kaydeden Doğan, "Bulunduğu konum nedeniyle başta Kestel olmak üzere tüm Bursa hava sahasını zehirlemektedir. Nitekim ara ara fabrikanın yaydığı atık dumanının kokusu nedeniyle evlerde bile nefes alınamaz hale gelindi. En yakın yerleşim birimine yaklaşık 500 metre mesafedeki, artık şehir içinde kalmış olan fabrika çevresindeki arazinin ve çam ağaçlarının gri çimento tozu ile kaplı olması zaten anlamak isteyene çok şey anlatıyor." diye konuştu. 

“AKP’Lİ BELEDİYE RUHSATSIZ YAPIYA GÖZ YUMUYOR”

Bursa Çimento’nun yeni tesisini yaptığı alanın ruhsatsız olduğunu belirten Doğan, şöyle konuştu:

"AKP’li Kestel Belediyesi, AKP’li Büyükşehir Belediyesi ve AKP hükümeti ruhsatsız bir yapıya göz yummakla Kestel halkına ne büyük bir ihanette bulunduklarının farkında değiller mi? Kontrolsüz Atık alımında koca Bursa da, Kestel de vatandaşlar zehirlenmedi mi? Sonra kontrolsüz atık depolayarak büyük yangına sebebiyet vermedi mi? ATY tesisinde altıkların ayrıştırılması esnasında Kestelli hemşerilerimiz zehirlenmedi mi? Tüm bu gerçekler ortadayken, Bursa Çimento fabrikasındaki kapasite artışı, bu bölgede yaşayanların yaşamının riske edilmesi demektir.

AKP'li Eski Başbakan yardımcısı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'na bir çift sözümüz var. Kestel’e gelip köylerdeki hayır pilavlarına katılarak, protokolde şov yaparak, Kestel’in bu kadar sorununa el atmayarak, körler sağırlar birbirini ağırlar misali, arkasında kibirli tribünlere oynayan yöneticiler bırakmasın. Bir an önce kendinize gelin. Sorunları çözmek için çaba harcayın."

İDDİA: “BURSA ÇİMENTO KESTEL MEYDAN PROJESİNE ÇİMENTO HEDİYE ETTİ”

Doğan, Kestel Belediyesi’nin yaptığı Kestel Meydanı inşaatındaki çimento ihtiyacının yüzde 35’lik bölümünün Bursa Çimento tarafından karşılandığı iddiasını gündeme getirdi. Doğan, "Kestelliler olarak 3-5 bin torba çimento karşılığında koskoca ilçenin Bursa Çimento’ya peşkeş çekilmesine razı değiliz. Rüşvet kabilinden verilen 3-5 bin torba çimento karşılığında, Kestel’in zehirlenmesine biz göz yummayacağız. Kestel’de yaşayanların geleceğinin 3-5 bin torba çimento karşılığında göz göre göre karartılmasına sonuna kadar itiraz edeceğiz. Bir kez daha tekrarlıyoruz. İnsan yaşamı değerlidir, bu fabrikalara feda edilemez." diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.