SON DAKİKA
Hava Durumu

TCK'ye ‘dezenformasyon suçu’ ekleyen düzenleme kabul edildi

‘Sansür Yasası’ teklifinin; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasını öngören, ‘Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu düzenleyen 29. Maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2022 17:33
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2022 00:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
TCK'ye ‘dezenformasyon suçu’ ekleyen düzenleme kabul edildi

İktidarın 'dezenformasyon yasası' olarak tanımladığı, kamuoyunda 'sansür yasası' olarak bilinen yasa tasarısının tartışmalı 29'uncu maddesi TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin tüm tepkilerine rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

"Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"la Türk Ceza Yasası'na (TCK) "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçu eklendi, "endişe, korku veya panik yaratma, ülkenin iç ve dış güvenliğini kamu düzenini ve kamu barışını bozmaya" yönelik yayın yapanlar 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

Görüşmelerde bir maddede değişiklik yapıldı. Basın ahlak gerekçesiyle iptal edilen basın kartının 5 yıl geri verilmeyeceği hükmü 1 yıl geri verilmeyeceği olarak değişti. Korku veya panik yaratan gerçeğe aykırı bilgi yayan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngören teklifin 29’uncu maddesine geçilmeden önce muhalefet protesto yaptı. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay, teklife tepki göstermek için yanında getirdiği çekiçle cep telefonunu kırdı. Erbay, "Gençlerimiz, tek özgürlüğünüz var cebinizdeki telefonlar; Instagram var, Facebook var, YouTube var, orada haberleşiyorsunuz. Eğer bu yasa Meclisten geçerse, telefonlarınızı artık kırıp atabilirsiniz" dedi.

Yaşanan olayın ardından AK Parti milletvekilleri milletin kürsüsünden böyle bir protesto yapılamayacağını ifade etti. Genel Kurul’a çekiç getirmenin iç tüzüğe aykırı olduğu kaydedildi.

Protesto sürdü

Ardından CHP Grubu, 29’uncu madde üzerindeki görüşme öncesinde ayağa kalkarak düzenlemeyi alkışlarla protesto etti. CHP’liler “29'a hayır” sloganı attı. HDP grubu ise ayağa kalkarak, ellerindeki “Özgür basın susturulamaz” yazılı pankartları basın locasına ve AK Partili milletvekillerine gösterdi. Meclis Başkanvekili Haydar Akar, gerginliğin ardından oturuma ara verdi. Ancak verilen aranın ardından da CHP grubunun protestosu sürdü. CHP Grubuna HDP'li milletvekilleri de destek verdi. CHP'lilerin protestosunun sürmesi üzerine Meclis Başkanvekili Haydar Akar, oturumu kapattı. AK Partili Ünal, Akar'ın yanına giderek duruma itiraz etti ve oturumu kapatmamasını istedi. AK Parti Grubu da oturumun kapanmasına tepki göstererek Meclis kürsüsüne yürüdü.

Türk Ceza Kanunu’nun 217. maddesine ek yapan söz konusu madde şöyle:

“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma

MADDE 217/A-(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

(2) Failin, suçu gerçek kimliğini gizlemek suretiyle veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilen ceza yarı oranında artırılır.”

CHP yasayı AYM'ye götürecek

Öte yandan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yasa teklifini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylaması durumunda hemen Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yapacaklarını açıkladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.