SON DAKİKA
Hava Durumu

'Türkiye'de kadın temsiliyeti Sudan'dan daha geride'

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) Başkanı Nuray Karaoğlu, Türkiye Meclis'teki kadın temsiliyetinin 2011 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu Sudan'dan daha geride olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2023 00:49
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2023 02:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
'Türkiye'de kadın temsiliyeti Sudan'dan daha geride'

PELİN AKDEMİR / BURSAPORT

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER), Nilüfer Belediyesi ile ortaklığıyla düzenlenen etkinlikte 'Kadının Siyasette Temsili ve Kadın Politikaları' konuşuldu. Nilüfer Dernekler Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen etkinliğin moderatörlüğünü Ayşen Şahin yaptı. 

6284 sayılı kanunun tartışılmasında tehdit mesajları aldığını söyleyen Ak Parti Milletvekili Özlem Zengin'in Meclis'te "Ak Parti'den önce bu ülkede kadının adı yoktu" sözlerini hatırlatan Şahin, "Özlem Hanım, bir gün sana da gerekecek, demiştik. İşte o günler de geldi. Türkiye'de kadın hareketi her zaman bütünleşik, omuz omuza mücadele veriyor. Hiç bir kadının eril dilin tehdidine maruz kalmasına izin vermeyeceğiz. Kadınların birleşik mücadelesi bizler için önem taşıyor" diye konuştu.

Kadın milletvekili adaylarının listelere girmesinde mücadele eden KADER Başkanı Nuray Karaoğlu'nun sunumuyla konuşmalar başladı. Karaoğlu, KADER'in kuruluş amacının "Eşitsizlik yarının kız çocuklarının kaderi olmasın" denilerek harekete geçildiğini söyledi. Karaoğlu, 2018 seçimlerinde 600 vekilin seçildiği parlamentoda yalnızca 104 kadın vekilin olduğunu belirtti. 20 ilin hiç kadın milletvekili olmadığına dikkat çekti. Türkiye'de 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesine rağmen 2011 yılında seçme ve seçilme hakkı elde edilen Sudan'dan kadın temsiliyetinde daha geride kaldığını aktardı. Yeşil Sol Parti ve Türkiye İşçi Partisi'nde en fazla kadın milletvekili adayının olduğunu söyleyen Karaoğlu, "Çok seçtirdik ama seçilen olmadık" dedi. 

'7 MİLYON ÇOCUK HER GÜN YATAĞA AÇ GİRİYOR'

İYİ Parti Bursa milletvekili adayı eğitimci Sevinç Atabay, bugün yaşanılan her şeyin altında aslında bir eğitimsizliğin sonucu olduğunu söyleyerek, "Biz eğitimli olmaktan, çağdaş düşünebilmekten korktuk" dedi. Korkunun faydası olmadığını söyleyen Atabay, şöyle konuştu:

"4+4+4 gibi bir sistemle kız çocukları okumasın istedik. 20 yılda 20 bin 860 köy okulunu kapatarak çocuklar okula gitmesin istedik. Daha iki gün önce Nilüfer ilçesinde çocuklar trafik kazası geçirdi. Oysa köy okulu kapatılmasaydı çocuklar oraya gidecekti. Şu anda okul çağında olup okula devam etmeyen yaklaşık 1 milyon 100 bin kız çocuğumuz var. 2 milyon çocuğumuz okulda olması gerekirken değiller. TÜİK'e göre 0-17 yaş arasında 22 milyon çocuk var bu ülkede. 7 milyon çocuk her gün yatağa aç giriyor. Bizim geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimiz karbonhidratla besleniyor. Nasıl gelişecekler?" 

Türkiye'de 10 yaşına gelmiş her 100 çocuktan 22'sinin öğrenme yoksulu olduğunu ifade eden Atabay, "Yani 10 yaşına gelmiş bir çocuk ya bir metni okuyamıyor ya da okuduğu metni anlayamıyor" dedi. Atabay, sosyal devlet anlayışında okulun devletin sorumluluğunda olduğunu, fırsat eşitliği ilkesi gereği bütün çocuklara iyi eğitimin devlet tarafından sunulması gerektiğini aktardı. Millet İttifakı'nın çocukların beslenmesi yönündeki çalışmaları dışında tüm mahallelere kreşlerin yapılması için çalışmalar yürüttüğünü de kaydetti. 

'O KAPI KİLİDİNİ KALDIRACAK, KADIN TEMSİLİYETİNİ ARTTIRACAĞIZ'

CHP eski Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Meclis'te kadın temsiliyetine yönelik yapılan bir çalışmalar bilgiler vererek, "Kadınlar siyasette ne kadar çok yer alabilirse bugüne kadar görmediğimiz refahı yaşamış olacağız. Ama ne yazık ki bir kapı kilidi var. Biz o kilidi kaldıracağız ve siyasette kadınları çoğaltacağız" diye konuştu. Kadınlaın siyasetin eril ikliminde engellemelerle karşılaşacaklarını bildiği için siyasete girmek istemediklerini belirten Kaleli, "Toplum siyasette kadının varlığına hazır ama erkek siyasetçiler kadın temsiliyetinin artmasına hazır değil" dedi. 

TİP Bursa milletvekili adayı Helin İlcek, partisinin ataerkil ideolojileri reddettiğini belirterek, "İstanbul Sözleşmesinin yeniden yürürlüğe girmesini sağlamak ilk işimiz olacak. 6284'ün en sıkı savunucusuyuz. 7 bin 600 kadın şu an hayatta değil.  Kadınların yaşam hakkını savunuyoruz. 2023'te bile 'ölmek istemiyoruz' diyoruz" diye konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.