SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa Su Kolektifi: Bursa'nın kanayan yarısı mevsimlik işçiler

Bursa Su Kolektifi, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla İŞKUR Bursa İl Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundu. Kolektif, Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesi'nin uygulanmasını istedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2022 18:30
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2022 18:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Bursa Su Kolektifi: Bursa'nın kanayan yarısı mevsimlik işçiler

Bursa Su Kolektifi üyeleri, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla İŞKUR Bursa İl Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundu. Kolektif, Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesi'nin uygulanmasını istedi.

Basın açıklamasını kolektif adına Figen Ovat ve Habib Göbelez okudu. Basın açıklamasının ardından Mevsimlik Tarım İşçi Sözleşmesi olmadan işçilerin çalıştırıldığının belirtildiği dilekçeler İŞKUR'a teslim edildi. 

İki hafta önce Hatay Erzin’de narenciye toplama ve paketleme işinde çalışan 14 yaşındaki iki kız çocuk işçinin hayatını kaybettiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Türkiye’de 14 yaş altı çocukların kanunen çalıştırılması yasaktır. TÜİK verilerine göre bir ekonomik faaliyette çalışan 5-17 yaş bu yaş grubunda çocuk işçiliğinin mevsimsel olarak en az olduğu Ekim-Aralık aylarında yapılan anketlere göre 720 bin olduğunu açıklamıştır" denildi. 

Yenişehir İlçesi’nde çadır alanlarında kalan mülteci ve mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını yerinde gördüklerini aktaran kolektif, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Mevsimlik tarım işçileri kendilerine gösterilen alanda, naylon örtüler altında, adına çadır denilen mekânlarda yaşam mücadelesi vermektedirler. Bu alanlarda işçiler temizlik ve mutfak ihtiyaçlarını çok ilkel şartlarda gidermeye çalışmakta, temiz suya erişebilmek için kadınlar çadırlara suyu tarım zehirleri bidonları ile taşımakta, çocuklar tuvalet olarak kullanılan çukurların etrafında oyun oynamaktadır."

Kolektif, 2017 yılında çıkarılan Mevsimlik Tarım İşçileri Genelgesi ile mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının giderilmesine yönelik ilgili kurumlara çağrıda bulundu.

İşçilerin aldıkları ücretlerden yapılan kesintilere de değinilen açıklamada, "Hiçbir sosyal güvenceleri olmayan mevsimlik tarım işçileri geçen sene brüt 130 TL. yevmiye (gündelik) ile çalışırken bu sene brüt 220 TL. alıyorlar. Neden mi brüt? Evet, hiçbir sosyal güvence yok, kayıt dışı bir piyasa dolayısı ile devlet vergisi yok, fakat işçi çavuşlarının büyük haraç kesintileri var. 220 TL’den ellerine geçen net ücret 160-170 TL. Her gün kesilen yol ücreti ve çavuş payı adı altındaki haraçlar. Son 5 yılda yöredeki yurttaşların tespiti ile her biri servet sahibi olan, lüks arabalara binen, artık işçi çadırlarında konaklamayan işçi çavuşlarının bir de elektrik, su parası adı altında topladıkları toplu haraçlar var. İşçilerin sarfiyatlarını hiçbir şekilde öğrenemedikleri itiraz ettikleri durumda elektriksiz kaldıkları toplu haraçlar." ifadeleri kullanıldı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.