SON DAKİKA
Hava Durumu

Kur korumalı TL mevduat faiz tavanı kaldırıldı

Mart ayı başında 18.86 TL olan dolar kuru dün 19.19 TL'ye kadar yükseldi. Dövizdeki yükselişle birlikle Merkez Bankası bir dizi karar daha alarak, döviz yükümlülüğü olan şirketlere aylık Kur Korumalı Mevduat hakkı tanındı. Ayrıca kur korumalı TL mevduat faiz tavanı kaldırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.04.2023 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2023 11:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Kur korumalı TL mevduat faiz tavanı kaldırıldı

Kur korumalı mevduat ve iç talep baskılanarak tutulan döviz kurlarının yükselişe geçmesi sonucu son bir ayda dolar kurundaki artış 33 kuruşu buldu. Dolar 19 lirayı aşarken, avro da 21 lirayı gördü.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı. Buna göre KKM’lerde asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak ve üst sınırı banka belirleyecek. Kararda “Mevduat bankalarının KKH’lere uygulayacağı asgari faiz oranı, TCMB tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranıdır.” denildi.

Daha önce bankalar bu tür hesaplar için sadece Merkez Bankası politika faizi artı 3 puan faiz oranı teklif edebiliyordu.

Resmi Gazete'de yayımlanan bir başka karara göre Merkez Bankası, döviz yükümlülüğü olan şirketlere 1 ay vadeli döviz cinsinden mevduat hesabı açma izni verdi.

KKM'nin Merkez Bankası'na olan maliyetinin Merkez Bankası faaliyet raporuna göre, 89 milyar lira olduğu tespit edildi. KKM'nin Hazine'ye maliyeti de 92.5 milyar TL olarak hesaplandı. KKM'nin toplam maliyetinin 181.5 milyar TL oldu. 24 Mart ile biten haftada TL mevduatlar 93.1 milyar lira artarken, döviz mevduatlarında 1.67 dolar düşüş yaşandı. TL mevduatların toplam mevduatlar içerisindeki payı yüzde 61.46 seviyesinde. KKM başlamadan önce TL mevduatların payı yüzde 40'ın altına düşmüştü. Maliyetine rağmen KKM'nin varlıkların TL'de kalmasını sağladığı ve mevduatlardaki dolarizasyonu kayda değer oranda azalttığı görülüyor. KKM'nin hesaplanan maliyetine karşın şayet dolarizasyon kırılmamış olsa yaşanacak tablonun getireceği zarar ise henüz hesaplanmış değil.

Mevduat faizleri zirveye çıktı

TCMB verilerine göre, 3 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz 24 Mart haftası itibarıyla yüzde 28.10 oldu. BloombergHT.com'un haberine göre, mevduat faizi böylece 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Mevduat faizlerinde bir süredir yükseliş gözleniyordu. Bankalara yönelik menkul kıymet tutma zorunluluğu, tasarruf sahiplerinin TL varlıklara yönlendirilmesi politikaları sonucu finansal sistem mevduat faizlerinde artış yapmaya başlamıştı. Nitekim yüksek enflasyon karşısında tasarruf sahiplerinin altın ve dövizde kalmaması veya ilave kaçış olmaması için TL mevduat getirilerinin yükselmesi isteniyordu. BloombergHT haberinde üç aya kadar vadeli mevduatlarda faizin ilk kez 2009 yılında tek hanelere düştüğü de anımsatıldı. Haberde, “Sonrasında dalgalı bir seyir izlenirken, bir önceki zirve seviye 2019 yılında yüzde 27.2 ile kaydedilmişti. TCMB'nin son verilerine göre 1 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz yüzde 17.39 seviyesine yükseldi.”denildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.