SON DAKİKA
Hava Durumu

Mursi ailesiyle kışlada korumaya alındı

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Tahrir meydanında toplanan yüzbinlerce kişi bir yıl önce seçilen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin istifasını istedi. Ülkenin çeşitli kentlerinde Mursi destekçileri ve karşıtları arasında meydana gelen çatışmalarda, 3 kişi öldü, 174 kişi de yaralandı. Eylemler sürerken Mursi ve ailesi resmi konutundan alınıp bir ordu karargahında korumaya alındı.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2013 00:35
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2013 00:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursaport.com
Mursi ailesiyle kışlada korumaya alındı

Binlerce kişi protestolar için geceyi Mursi'nin selefi Hüsnü Mübarek'i deviren ayaklanmanın başladığı Tahrir meydanında geçirdi.

Mursi'nin göreve gelişinin birinci yıl dönümü dolayısıyla Kahire'de başkanlık sarayının önünde ve diğer kentlerde protestolar sürüyor. Protestocular, Mursi'nin zor durumdaki ekonomi için çözüm üretemediğini ve güvenlik sorunlarını çözemediğini söylüyor. Mursi'nin taraftarları ise Cumhurbaşkanı'na destek gösterileri düzenledi.

'İkinci Mısır Devrimi'

Protestocular İslamcı Cumhurbaşkanı Mursi ve müttefiki Müslüman Kardeşler'in politikalarından rahatsızlık duyuyor. Muhalifler erken seçim çağrısını içeren bir dilekçeyi 22 milyon kişinin imzaladığını belirtiyor. Dilekçenin arkasında liberal ve seküler muhalefeti bir araya getiren Tamarod (İsyan) adlı taban hareketi var.
Ancak, eylemlere Mursi'nin siyasi ve ekonomik politikalarından hoşnut olmayan sıradan Mısırlılar da katılıyor. Eylemciler, Tahrir meydanından cumhurbaşkanlığı sarayına yürümeyi planlıyor.

Bugünkü protestolar için Dubai'den gelen Hanan Bekr adlı bir eylemci, BBC'ye 'Müslüman Kardeşler rejimi devrilinceye kadar meydandan ayrılmayacağını' söyledi. Bekr, "Halkın ikinci Mısır devrimine destek vermesini istiyoruz. Eğer Mısır İslami aşırılığa teslim olursa tüm bölge etkilenir. Mısır'da tüm dinlere yer var. Ben Ermeni Katolik Okulu'nda okumuş bir Müslümanım" dedi.

3 ölü 174 yaralı

Mısır Sağlık Bakanlığı, Kahire, İskenderiye, Asyut, Dakhaliyye, Garbiyye, Beni Suveyf ve Buhayra kentlerinde Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi destekçileri ve karşıtları arasında meydana gelen çatışmalarda, 174 kişinin yaralandığını açıkladı.

Açıklamada, Asyut kentinde iki, Beni Süveyf kentinde ise bir kişi olmak üzere çatışmalarda ölenlerin sayısının 3'e yükseldiği ve bazı yaralıların durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi karşıtları ile yandaşlarının gösterileri sürerken, muhalif partileri temsil eden Ulusal Kurtuluş Cephesi, (UKC) ilk devrim açıklamasını yayımladı.

UKC'nin açıklamasında, "Mısır halkı, Mursi ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) meşruiyetini kaybettiğini ilan etmektedir" denildi.

Açıklamada, Mısırlıların, iktidarın barışçıl yollarla değişimi talebini yönetime kabul ettirinceye kadar gösterilere devam edeceği dile getirildi.

UKC, Mursi görevi bırakıncaya ve erken seçime gidilinceye kadar, Mısır halkını sokak ve meydanlardan ayrılmamaya, oturma eylemlerine devam etmeye ve iş bırakmaya çağırdı.

Açıklamada ayrıca, Mursi'nin acilen halkın iradesine cevap vermesi çağrısında bulunuldu.

'Ulusal diyalog' çağrısı

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İhab Fehmi, başkent Kahire'de düzenlediği basın toplantısında, yaşanan siyasi krizin çözülebilmesi için Cumhurbaşkanlığı ile siyasi partiler arasında bir aracıya ihtiyaç olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanlığının tüm muhalif gruplara yaptığı ulusal diyalog çağrısını yineleyen Fehmi, bu çağrıya olumlu yanıt verilmesinin ülkede üretime ve ekonominin güçlendirilmesine katkı sağlayacağını vurgulayarak, "İfade özgürlüğü herkes için garanti altına alınmıştır. Cumhurbaşkanlığının görevi, barışçıl göstericileri korumaktır. Devlet, kanun dışı faaliyet içine girenlere müsamaha göstermeyecektir" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.