SON DAKİKA
Hava Durumu

Yaz'ın son günü ... Mevsim Akdeniz

Yazının Giriş Tarihi: 31.08.2018 01:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.08.2018 01:15

Yaz'ın son günü. Mevsim Akdeniz. Tahtalı Dağı'nın eteğinde, Musa Dağı'nın gölgesinde, Tanrıların dağı Olimpos'un yamacında, turunçgillerin çeşitliliği yanı sıra zeytinden duta, nardan incire ve rengârenk bahçe bitkilerinin ortasında, devasa muz yaprakları ile palmiyeler altında hayatı tüm varlığıma nakşediyorum.

Burası Çıralı. Cennet'in yeryüzündeki tasviri.

Türkiye'min varıp konakladığım her bir köşesinde varlığıma işleyen nice güzelliği vardır: Doğası, insanı, pişmiş aşı, tüten ocağı ile bir çeşnidir yüreğimde köklenen. Çıralı'da hepsi bir aradadır. Denizin ufukta gökyüzü ile birleştirdiği Akdeniz mavisi, yeryüzünde yeşilin her tonu ile ruhu şenlendirirken, sıcakkanlı insanları gönle huzur, özellikle zeytinyağlı aşları mideye bayram, tencerenin her an kaynadığı ocakları yüzlerce kilometre uzağında olduğunuz evinizi aratmaz.

Dokuz yıldan bu yana yol ettiğimiz Çıralı, tatil adresi olmaktan öte bir diyar oldu bizim için. Sanal dünyanın önümüze çıkardığı bu adres, can bağı kurduğumuz Şahin Ailesi ile birleştirdi yolumuzu. Şahin'lerin Özge Bungalow Otel'i, Kızım Yağmur'un deyişi ile Akdeniz'deki evimiz oldu. Mekanın adını belirtmek adına otel deyince, dilim karıncalanıp, kalemim huysuzlandı; otel sözcüğü bir yabanlık, bir samimiyetsizlik, bir uzaklık hissettirdiğinden.

Şahin Ailesi'nin bir işletmeciden çok, konuksever bir ev sahibi zarafetinde müşterilerini ağırlaması, bizi Çıralı'ya tümden bağladı. Helenistik Dönem'in tüm mitoslarını hemen her köşede hissettiğiniz bu yerlerde, Türk mitolojisinin karakterlerinin de yöre insanında varlık bulduğunu düşünmeden edemezsiniz. Yılın her mevsiminde, günün her saatinde bu kıyılardaki hareketliliğe, Akdeniz insanının bu yakınlığına, Yaşam Döngüsünü Başlatan Deniz Tanrıçası Ak Ana'nın, İyilik Tanrısı Ülgen'e "yaratma ilhamı" vererek suya dönmesi neden oldu sanırsınız.

Çıralı, ayaklarını Tanrıların Kralı Zeus'un meskeni Olimpos'a dayamış, başını da özgürlük ve bağımsızlığına çok düşkün olan Işık Ülkesi (Antik Likya) insanlarının arkalarında bıraktıkları ateşi hiç sönmeyecek olan Kimera'ya (Yanartaş) yaslamış halde boylu boyunca uzanır. Üç buçuk kilometrelik sahil şeridi, metrelerce genişlikte kum ve bembeyaz irili ufaklı çakıl taşları ile bezelidir. Bu sahil şeridi, Belek, Anamur, Köyceğiz ve Dalyan dışında, nesli tükenmeye yüz tutmuş bir canlı çeşidine de ev sahipliği yapar: deniz kaplumbağası caretta caretta'lara. . Yaklaşık 105 milyon yıldır var oldukları düşünülen bu sevimli deniz kaplumbağaları, Çıralı'da da yüzlerce gönüllünün özverili çabasıyla yaşatılmaya çalışılır.

Doğrusu da şu ki buram buram tarih kokan mekanları, doğasının eşsiz güzelliği ile birleşince Akdeniz'in hangi köşe bucağında konaklarsanız konaklayın, üzerine destan yazabileceğiniz güzellikte konu, aklınızdan ve parmaklarınızdan sökün etmek için yarışacaktır.

Takvimlere göre, yaz ayının son günü 31 Ağustos olsa da her mevsim Akdeniz'de yazdır. Güneşin yüzünü gizlemediği diyarlardır buralar; belki bu nedenle yıllardır yediden yetmişe herkesin dilindeki bir şarkı olmuştur "Akdeniz Akşamları".

                                                                                                                                                      

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.