SON DAKİKA
Hava Durumu

Ben ateistim ...

Yazının Giriş Tarihi: 30.12.2015 01:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.12.2015 01:12

Ateistim ... Çünkü öğrencilik yıllarımda yaklaşık bir buçuk yıl, bir grup ateist arkadaşla ev arkadaşlığı yaptım.

Üniversite öğrenciliğim sırasında, felsefe üzerine öğrenim görmem nedeniyle, bazen onlar tarafından "ortaçağ kafalı, sen ne biçim felsefecisin!" şeklindeki sözlerine muhatap kalsam da ibadetlerim sırasında hiçbir saygısızlık da bulunmaz hatta rahatsız etmemek için özen gösterirlerdi.

İnanmadıkları bir şeye inanan bir insana saygı gösteren bu insanları sevdim.

Paganım ... Çünkü bu inanç, "Doğanın kutsallığını kutlar ve her şeyde var olan ilahiliğe-evrenin içinden akan ve hem görülebilen hem de görülemeyen bilinemez tine-saygı duyarız" der.

Yunus'un da "Beni bende demen, bende değilem, bir ben vardır bende benden içeri" sözlerini hatırlatan bu düşünceye iman ettim.

Budistim ... Çünkü "uyanmış kişi-farkında olan" anlamına gelen Buda öğretisinin kurucusu Siddhartha Gautama der ki, "Mutluluk isteyen iyi insanın bunun için dua etmesi doğru değildir. ... Bunun yerine, mutluluk isteyen iyi insanın mutluluğa götüren çalışma yolunda yürümesi gerekir" (Anguttara nikaya 5.43), "Gerçeği söyleyen herkesi övün. Onlara 'söylediğiniz her şey müthiş!' deyin. İnsanlar doğru şeyi yapınca onlara onayladığınızı söyleyin ve cesaretlendirin." ( Bodhicharyavatara 5.75).

Ben bu sözlere iman ettim.

Museviyim. ... Çünkü "Ömrüm boyunca yalnız iyilik ve sevgi izleyecek beni, ..." diye yazar Mezmur 23/6'da.

Ben bu söze iman ettim.

Hıristiyanım ... Çünkü İncil'de şöyle der: " ... ağızdan çıkan, yürekten kaynaklanır. İnsanı kirleten de budur. Çünkü kötü düşünceler, cinayet, zina, ahlaksızlık, hırsızlık, yalan tanıklık ve iftira hep yürekten kaynaklanır. İşte bunlar kirletir insanı. Yıkanmamış ellerle yemek yemek ise insanı kirletmez. (Matta / Bölüm 15 - 19, 20)"

Ben bu söze iman ettim.

Müslümanım. Çünkü Kur'an'da şöyle yazar: "... Zaten ortaklardan birçoğu, birbiri aleyhine haksızlık ve zulme sapar. İman edip hakka ve barışa yönelik işler yapanlar böyle değildir. Ama onlar da pek azdır ..."(Sâd Suresi 24.Ayet), "Yürüyüşünde doğal ol, sesini alçalt. Şu bir gerçek ki, seslerin en çirkini eşeklerin sesidir." (Lokman Suresi, 19.Ayet)

Ben bu sözlere iman ettim.

***

Bursa'da Arap Şükrü Sokağı'ndaki Havra'yı ziyaret ettim, gittiğim her ülke ve ilde onlarca kilise gezdim, yüzlerce camiye gittim.

Bu mekanlarda ellerimi açarak ya da secdeye vararak, aynı ruhla ibadette bulundum.

Bir Cem Evi'nde Dede'nin duasına bıraktım gönlümü, gözyaşlarımla yüreğimi yıkadım.

Ancak bildiğim şu ki;

Evren mabedin olamıyorsa,

Canlı cansız her varlığa saygın yoksa,

Yüreğin sevgi taşımıyorsa,

Lokmanı, hırkanı, bilgini paylaşamıyorsan,

Gittiğin yer havra, kilise, cami ya da cem evi ... ne fark eder!

Böyleyse eğer ne neye inandığının önemi var, ne de nerde ibadet ettiğinin.

Sanılmasın ki kendimi bulmak üzere arınmak için mabet mabet dolanmaktayım.

Aradığımın her insanın içinde olduğunu bilenlerdenim.

Bu yüzden, cennet hesabı içinde olmadan, bu dünyayı tüm insanlar için cennete çevirmek adına canını ortaya koyabilen ateiste hayran olur, hangi dine, hangi mezhebe mensup diye hesabını tutmadan her insana gönül açanlara güven duyarım.

Ama Sâd Suresi'nde de belirtildiği gibi değil midir!?

"... Zaten ortaklardan birçoğu, birbiri aleyhine haksızlık ve zulme sapar. iman edip hakka ve barışa yönelik işler yapanlar böyle değildir. Ama onlar da pek azdır ..."
 

***

İnsan olmama yol olan her düşünce ve inanca iman eder, bu yolda yoldaşlık eden herkese CAN derim.

Bu düşünce varlığımın odağına çakılıdır ... çakılıdır ya; ortaklardan birçoğunun koltuk sevdalarıyla haksızlık etmeleri, zulme sapmaları, haktan ve barıştan yana işler yapmamaları yüreğimi öyle bir acıtır ki sormayın!

Buda diye anılan Siddhartha ne demişti: "Gerçeği söyleyen herkesi övün. Onlara 'söylediğiniz her şey müthiş!' deyin. İnsanlar doğru şeyi yapınca onlara onayladığınızı söyleyin ve cesaretlendirin."

Yoksa korkakları cesaretlendirirsiniz. Bu da yıkıma götürür.

@zuhalinkalemi

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.