SON DAKİKA
Hava Durumu

Üç maymunu oynayanlar ve sosyal medya

Yazının Giriş Tarihi: 03.06.2013 12:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.06.2013 12:15

Başbakan kürsüye çıktığında normal yayını kesip canlı yayına geçen NTV, CNN Türk, ATV, Show, Habertürk gibi televizyon kanalları ülkeyi sarsan olayları haber bültenlerinde kısa kısa geçiştiriyorlar.

Türkiye halkı, yaşananları, Doğan Haber Ajansı'nın abonelerine yaptığı canlı yayını izleyicileri ile paylaşan birkaç televizyon kanalı ile yabancı tv'ler ve sosyal medyadan takip ediyor. Yaşananlar, basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı adına utanılacak bir durum.

İktidara yanaşık medyayı anlıyoruz. Onlar olayları bazı provokatif grupların kırdığı cam çerçevelerden görüyorlar sadece. İktidardan devlet ihalesi ve teşvik alan büyük medya patronları durumdan vazifeyi çıkarmış durumda. Başbakan'ın gönlünü hoş eden bu medya patronları daha fazlasını hak ediyor.

Patronları anlamak mümkün ama bu tv kanallarının yöneticileri hiç mi rahatsız değil bu durumdan? Belli ki, "Ben diktatör değilim, dikatörlük kanımda yok" diyen Başbakan'ın "çapulcular" çıkışından sonra iyice korkmuş hepsi.

Olaylar almış başını gidiyor ama kimi penguen belgeseli yayınlıyor, kimi yarışma programı, kimi dizi, kimi yemek tarifi... Doğan Haber Ajansı'nın canlı yayınla abonelerine ulaştırdığı, ancak birkaç küçük tv kanalının yayınladığı görüntüler dehşet verici. Ortalık savaş alanına dönmüş, halk gaza boğulmuş, evlerin içine kadar gaz bombası atılıyor ama kameralar sadece arşiv için kayıt yapıyor belli ki. Çünkü bu görüntüler halka ulaşmıyor.

Medya, geçmişte de iktidara yanaşıktı ama bu kadar değildi. Son olaylar Başbakan'ın medya üzerinde nasıl bir tahakküm kurduğunu gösteriyor. 40 binden fazla insanın ölümüne neden olan düşük yoğunluklu çatışmada, Kürt sorunu konusunda, resmi söylemin dışına çıkmadı medya. Bölgede yaşananları objektif yansıtmadı, sorgulamadı. Şimdi aynı tutumu AKP iktidarı için sürdürüyor.

Ama mızrak çuvala sığmıyor, güneş balçıkla sıvanmıyor, bilgi çağı, teknoloji sınır, sansür tanımıyor. Kuzey Afrika'da, Ortadoğu'da diktatörlere karşı ayaklanan halkı destekleyen ve sosyal medyanın önemini vurgulayan Başbakan dün twitter'ı lanetliyordu. "Şu anda Twitter denilen bir bela var, yalanın daniskası burada. Sosyal medya denilen şey aslında şu anda toplumların baş belasıdır" diyordu. Niye, çünkü Başbakan halkın gerçekleri bilmesinden rahatsız. İstiyor ki susturduğu tv'ler gibi sosyal medyada da gerçekleri yazılmasın. Ama twitter'da böyle bir sorun yok, çünkü orada devletle iş yok, ihale yok, teşvik yok, patron yok.

Twitter'da yalan haberler dolanmıyor mu? Elbette var zaman zaman, ama bu yalanlar kısa sürede deşifre oluyor, gerçekler anlaşılıyor. Ana akım medya suskun ama internet, sosyal medya ve halka haber veren gazeteler susmuyor.

Medya bir sınavdan geçiyormuş. Evet, bir sınavdan geçiyor medya. Ama sizin sınavınızdan değil, halkın sınavından geçiyor. Susup, körleştiği, duymadığı için halkın sınavında çakıyor.

twitter.com/zaferopsar

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.