SON DAKİKA
Hava Durumu

Ölüm yolunda barış yürüyüşü

Yazının Giriş Tarihi: 14.07.2017 07:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.07.2017 07:54

Türkiye'de CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun başlattığı Adalet Yürüyüşü'nün yaklaşık 20 kilometrelik İzmit bölümüne katılıp izledikten sonra yolumuzu bu kez bir başka yürüyüşe, Srebrenica'daki barış yürüyüşüne çevirdik.

1992-95 yılları arasında Avrupa'nın göbeğinde, Batılı liderlerin gözleri önünde gerçekleşen insanlık trajedisinin, tarifsiz acıların yaşandığı Bosna'daki Marş Mira'ya (Barış Yürüyüşü).

Bosna Hersek'in Srebrenica şehrinde 11 Temmuz 1995'te binlerce Boşnak'ın Sırp askerleri tarafından vahşice katledilerek soykırım uyguladıkları olayın yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma etkinliklerinin en önemli bölümü olan ve 3 gün süren yaklaşık 100 kilometrelik barış yürüyüşü.

Halen Lahey'de Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nde yargılanan "kasap" lakaplı Sırp general Ratko Mladiç'in komuta ettiği Sırp askerlerinin katliamından kurtulmak için 6 gece 7 gün boyunca dağ, tepe, bayır demeden yollara düşüp ölüm-kalım savaşı veren Boşnaklar'ın hikayesi yürekleri parçalıyor. Daha yeni doğmuş bebekten en yaşlısına kadar herkesin ölümü iliklerinde hissettiği bir dönem...

Sırp askerlerinin döşediği mayınlar hala tam temizlenebilmiş değil

O günleri yaşayan Muhamad Ömeroviç'in dediği gibi 7 gün 6 gece süren yolculuğun her saati ayrı bir hikaye...

Srebrenica, Bosna'da 1992-95 yılları arasında yaşanan savaşın, Osmanlı'dan intikam peşinde olduklarını söyleyen Sırp milliyetçilerin Müslüman Boşnaklar'ı hedef alan soykırımının sadece bir bölümü.

Artık çalışmayan akü fabrikası 22 yıldır bulunmaya devam eden cenazelerin defnedilmeden önce bekletildiği yer

Srebrenica Avrupa'da, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan ve etnik temizliği hedefleyen en büyük toplu katliam olması, BM ve Batı'nın gözleri önünde yaşanması nedeniyle ibret verici...

BM'nin 'güvenli bölge' ilan ettiği Srebrenica'ya akın eden binlerce Boşnak sivili korumakla görevli Barış Gücü'nde görevli Hollanda birliklerinin komutanının bu insanları ölüme gideceklerini bile bile Sırp birliklerine teslim etmeleri insanı isyan ettiriyor...

Nezuk'tan başlayan 3 günlük yürüyüş Potoçari'de son buldu

İşin acı yanı Birleşmiş Milletler'in dünyayı kasıp kavuran 2. Dünya Savaşı'ndan sonra insanlığın bir daha benzer trajediler yaşamaması için barışı korumak adına kurulmuş olması...

İşte yüreği insanlık için, barış için atan, dünyanın dörtbir yanından binlerce insan bu yıl 12'ncisi yapılan Marş Mira'ya katılarak insanın insana yaptığı zulmün son bulması için yürüdü.

Toplu mezarların çıktığı yerlerdeki bilgilendirme levhaları

İstanbul ve Bursa başta olmak üzere Türkiye'nin değişik kentlerinden binden fazla insan da yürüyüşte yerini aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi de Srebrenica'daki anmaya ilk kez bir ekiple katıldı ve lojistik destek sağladı.

YÜRÜYÜŞE AİT FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYIN

@zaferopsar


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.