SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP kendini de, barajı da aşıyor

Yazının Giriş Tarihi: 30.05.2015 03:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2015 03:12

Muğla, Konya, Balıkesir gibi Orta Anadolu ve Batı illerindeki geniş katılımlı HDP mitinglerine Bursa da eklendi. Merinos Parkı'nı dolduran 30 binden fazla kişi HDP'lilere ve HDP'nin barajı aşmasını umut edenlere moral oldu. 

Türkiye partisi olma yolundaki Halkların Demokratik Partisi'nin Merinos AKKM Parkı'ndaki mitingi MHP, AKP ve CHP'nin Gökdere Meydanı'ndaki mitinglerinden daha kalabalıktı. Mitingi izleyen gazetecilerin ortak görüşü bu yöndeydi.

HDP Bursa İl Örgütü yöneticileri, bütün partilerin mitinglerinden daha kalabalık bir miting gerçekleştireceklerini iddia ediyorlardı, nitekim bu iddialarını gerçekleştirmenin mutluluğu yüzlerinden okunuyordu.

HDP İl Eş Başkanı Yüksel Akgün, Emniyet bariyerleri ile çevrilen alanın 6500 metrekare olduğunu, metrekareye 4 kişi hesaplandığında yaklaşık 26 bin kişi bulunduğunu, bariyerlerin güney tarafında ise adeta ikinci bir miting alanı oluştuğunu, burada da en 8-10 bin kişi toplandığını söyledi.

HDP'nin toplumun her kesimine hitap eden kitle partisi olduğunu belirten Akgün, mitinge katılımın yüksekliğinin bunun önemli bir göstergesi olduğuna işaret etti.

Miting alanında son zamanlarda HDP mitinglerinde sık sık görülen Türk bayraklarının çokluğu dikat çekerken, Selahattin Demirtaş ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında geçen tartışmalara gönderme yapan dövizler tebessüm ettirdi.

Miting, HDP ve öncülü olan partilerin Bursa'da daha önce gerçekleştirdikleri mitingleri de 4'e, 5'e, 6'ya katladı.

Merinos Parkı'nı dolduran 30 binden fazla kişinin elbette önemli bölümü Kürt kökenli vatandaşlardan oluşuyordu ancak mitingin genel havası HDP'nin Türkiye partisi olma yolunda önemli bir mesafe aldığını gösteriyor. Bunu, HDP'ye bu bağlamda çeşitli eleştiriler getirenlerin dikkate alması gerekiyor.

HDP'ye olan bu ilgi kuşkusuz 13 yıldır iktidar olan AKP'den umutların kesiliyor olduğunun da bir göstergesi. AKP'den memnun olmayan ve iktidardan gitmesini isteyen seçmen kitlesi umudunu HDP'nin barajı aşmasına bağlamış durumda.

Artık herkes şunu biliyor ki, HDP'nin barajı aşması AKP'ye ciddi darbe vuracak. AKP can simidi gibi sarıldığı 12 Eylül ürünü yüzde 10 barajı nedeniyle haksız şekilde alacağı en az 50 milletvekilinden olacak.

Kuşkusuz HDP'nin oy artışından CHP de biraz etkilenecek ancak bu ana muhalefet partisinde ciddi bir sandayle kaybına neden olmayacak. Bu en fazla 5-6 milletvekilinden eder CHP'yi. Barajın geçilmesi aynı zamanda CHP'yi AKP karşısında Meclis'te güçlü hale getirir.

HDP'nin Bursa'daki tarihi mitingi, barışın, kardeşliğin ne kadar önemli olduğunu da ortaya koyan bir miting oldu. Selahattin Demirtaş ve birinci sıra milletvekili adayı Asiye Kolçak'ın ortak vatan vurgusu da dikkat çekti.

Merinos Parkı'nda toplumun her kesiminden, gencinden yaşlısına, muhafazakarından sosyalistine, başörtülüsünden mini eteklisine kadar kadar rengarenk, coşkulu kalabalığın fotoğrafı geleceğe dair umutları da artırdı.

Demek ki HDP iktidara ve Saray'a karşı duruşuyla, toplumun her kesimini kucaklayan söylemleriyle umut olmayı başarmış, Türkiye partisi olma yolunda önemli bir mesafe almış.

Demek ki bugün HDP kendini de, barajı da aşıyor. Önemli olan HDP'nin bunu seçimlerden sonra da sürdürmesi ve Türkiye toplumunun kendisine beslediği umutları boşa çıkarmaması... 

Dileriz, seçimlere ilişkin güvenlik endişeleri haklı çıkmaz, adil ve güvenilir bir seçimde HDP barajı aşarak Türkiye'nin geleceği için, barış için, kardeşlik için ciddi umut olur.

twitter.com/zaferopsar

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.