SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan, Mehmet Şimşek'e ne kadar tahammül gösterir?

Yazının Giriş Tarihi: 04.06.2023 15:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.06.2023 23:22

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan daha önce paylayarak gönderdiği Mehmet Şimşek'i yeniden ekonominin başına getirdi.

24 Haziran 2018 Seçimleri'nde, "Verin yetkiyi kardeşinize, bakın faizle, enflasyonla nasıl mücadele ediliyor" diyerek 5 yıllık yetki alan Erdoğan, bugün gelinen noktada ekonomiyi yeniden Mehmet Şimşek'e bırakmak durumunda kaldı. Ekonomin ve Türkiye'nin gerçekleri sonunda Erdoğan'ı buraya getirdi.

Ama Erdoğan'ı tebrik etmek lazım, bu beş yılda izlediği ekonomi politikalarının başarısızlığına ve yıllardır dilinden düşürmediği '2023 Hedefleri'nin gerçekleşmemiş olmasına rağmen halkı da tekrar ikna ederek kendisini bir beş yıl için daha seçtirmeyi başardı.

Türkiye'nin ekonomik ilişkilerinin yoğun olduğu Batı ve dünya finans merkezlerinin güvenini sağlamak için ısrarla göreve çağırdığı Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek görevi Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den devraldı.

Şimşek'in görev devir tesliminde yaptığı açıklamalar ekonomide yeni bir dönemin başlayacağını gösteriyor. Şimşek'in 7 başlık altında toplanan değerlendirmeleri Erdoğan'ın izlediği politikaların silbaştan değişeceği anlamına geliyor.

Bunlar neler?

"- Şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır.

- Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır.

- Kurala dayalı, öngörülebilir bir Türkiye ekonomisi, özlenen refaha ulaşmamızda anahtar olacaktır.

- Kurumsal kalite ve kapasitemizi güçlendirerek makro-finansal istikrarı önceliklendireceğiz.

- Mali disiplinin tesis edilmesi ve fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır.

- Her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır.

- Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla, Merkez Bankamıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır."

Şimşek'in bu açıklamaları, Erdoğan'ın kitabını yazdığını söylediği ekonomi politikalarını tekzip eden şeyler. Hele, "Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır" sözleri herşeyi özetliyor.

Normal şartlarda Erdoğan'ın hiç hoşuna gitmeyecek açıklamalar bunlar. Ama gelinen noktada durum hiç iyi değil, felaketin boyutlarının daha da büyümemesi için sesini bir süre çıkarmayacaktır.

Her fırsatta, "Ekonominin sorumlusu benim, ben" diyen Erdoğan'ın yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e hiç ses etmeden ne kadar tahammül göstereceğini zaman gösterecek. Ya da, soruyu başka türlü soracak olursak; Erdoğan ekonomiye ilişkin kararlara müdahale ederse, Mehmet Şimşek bu duruma ne kadar tahammül eder?

Yeni kabineye bakınca teknokrat isimler dikkat çekiyor, belki de Erdoğan artık ekonomiye çok karışmayacak, kendini yavaş yavaş emeklilik dönemine hazırlayacak, kimbilir...

İşin asıl bir boyutu var ki, o da dar gelirli emekçi ve emeklilerin bu acı reçetelerin işaretini veren Şimşek'in uygulayacağı sıkı ekonomi politikalarına nasıl tahammül edeceği! Bu ağır bedeli öyle ya da böyle halk ödeyecek.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.