SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan Köşk'e hazırlanıyor

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2012 01:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2012 01:55

Başbakan'ın sözleri, Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresine ilişkin CHP'nin yaptığı iptal başvurusunu sonuçlandırmasına az bir zaman kala daha bir anlam kazanıyor.

Atatürk Spor Salonu'nda kendisini dinleyen coşkulu partililere seslenen Erdoğan, konuşmasının bir yerinde Ak Parti milletvekillerinin üst üste üç dönemden fazla seçilemeyeceklerine ilişkin tüzük hükmüyle ilgili olarak önemli şeyler söyledi.

Tüzüğe göre, kendisinin de gelecek dönem için milletvekili seçilemeyeceğini anımsatan Erdoğan, partide ve kamuoyunda oluşan sorulara bir anlamda yanıt verdi.

"Sen şimdi gidersen ne olur diyorlar?" diyen Erdoğan, bunu partililere çarpıcı şekilde açıkladı: "Biz fani miyiz. Her an ölmek bizim için hak mıdır. O zaman, öldüğümüz anda Ak Parti'nin delegasyonu ne yapacaksa yine onu yapacak."

Son seçimde 169 milletvekilinin yeni seçildiğini anımsatan Erdoğan, "Bu kadar arkadaşımız yenilendi, ne oldu, oyumuz mu azaldı, 2011'de daha fazla oy aldık" dedi.

Bu sözler Başbakan Erdoğan'ın Köşk için hazırlık yaptığının en önemli göstergesi. İşte burada Köşk seçiminin ne zaman yapılacağı sorusu akla geliyor.

Anayasa Mahkemesi, Anayasal bir hükme yasa ile açıklık getirmeye çalışarak "Gül'ün görev süresi 7 yıldır" diyen yasa konusunda CHP'nin iptal başvurusuna ilişkin ne karar verecek?

Eğer bu yasa iptal edilirse bu yaz siyaset çok sıcak geçecek demektir. İptal kararı, kuşkusuz domino etkisiyle siyasette birçok taşı yerinden oynatacak.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, siyasetin yargıyı kuşatamayacağına ilişkin çıkışının Köşk hesaplarına yönelik olduğu iddiaları da dikkate alınırsa siyaset sahnesi hareketlenecek demektir.

Başkent kulislerinde herkesin 2 aya kadar çıkmasını muhtemel gördükleri iptal kararına göre yaptığı konuşuluyor. Başbakan Erdoğan'ın da iptale olumlu baktığı ve Köşk'e çıkışını 2014'e bırakmak istemediği iddia ediliyor.

İşte Başbakan'ın sözleri Köşk seçimlerinin bu yaz yapılacağı beklentisini işaret ediyor.

Ak Partililere, partinin başından giderse paniğe kapılmamalarının mesajını vererek Genel Başkan değişikliğine hazır olmalarının istiyor.

2007'de Köşk'e kendisi rahatlıkla çıkabilecekken Gül'ü aday gösteren Erdoğan, o zamanki hakkını şimdi kullanmak ve süreyi de uzatmak istemiyor. Üstelik milletvekillerinin değil, halkın seçeceği ilk cumhurbaşkanı olmak üzere.

Bu arada, Gülen cemaatinin Köşk seçimlerinde nasıl bir tavır izleyeceği de sonucu etkileyecek önemli bir etken. Bunu da bir kenara not etmek gerekiyor.

İptal kararından sonra Cumhurbaşkanı Gül'ün ne yapacağı ise bir başka soru. Ak Parti'nin başına geçse bile milletvekili olmadığı için Başbakanlık yapamayacak. Bu durumda başka formüller devreye girecek.

Eğer Gül formülü olmazsa o zaman da ön plana çıkacak isimler başta Bülent Arınç olmak üzere, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu olacak.

Ancak siyasette 24 saat bile uzun süredir. Başka sürprizlere de hazır olmak gerekir.

twitter.com/zaferopsar
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.