SON DAKİKA
Hava Durumu

Erdoğan’ın Bursa mitinginden izlenimler

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2023 03:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2023 03:03

Geçen hafta partisinin Meclis Grup Toplantısında seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı işaret eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu konuşma sonrası ilk mitingini Bursa’da yaptı.

Her ne kadar seçim takvimi belli olmasa da MHP lideri Bahçeli’nin de söylediği gibi seçim süreci yasal olarak değil ama fiili olarak başladı.

Gazeteci meslektaşım Suat Şenocak ile mitingi izlemek için gittiğimiz Gökdere Meydanındaki polis kontrol noktasında kendimi uçağa binmek üzere kontrolden geçen yolcu gibi hissettim. Bilgisayarın olduğu sırt çantamda bulunan parfüm kolonyayı gören polis memuru, bu şekilde alana giremeyeceğimi söyledi. Kolonya, parfüm gibi maddelerin yanıcı özelliğinden dolayı tehlike teşkil ettiğini, verilen talimatın bu yönde olduğunu, bozuk para, hatta kalemle bile alana girmenin yasak olduğunu söyleyince ısrar etmedik ve mitingi bariyerlerin arkasından izledik.

Kamu çalışanlarının mitinge katılımı için Bursa Valiliğinin kurumlara yazdığı yazının etkisini anlamak zor olmadı. 50-60 bin kişinin olduğu tahmin edilen alanda, Erdoğan’ın konuştuğu platforma yakın bölümler hariç coşku yoktu. Hatta Erdoğan konuşmaya başladıktan 15-20 dakika sonra çok sayıda vatandaşın selfie çekimi yaparak alandan ayrılmaya başlaması dikkat çekti.

Alanları coşturmasını iyi bilen Erdoğan’ın belagatinin de eskisi gibi olmadığını söylemek yanlış olmaz. “Ya Allah, bismillah” diyerek yaptığı açılış ve temel atmalar sırasında yeterli alkış olmadığından da yakındı bir ara.

Alanın sadece Türk bayrakları ile donatılması dikkat çekerken, birkaç kişinin elinde AK Parti bayrağı vardı. Meydan belli ki Valiliğin kamu çalışanlarına yaptığı katılım çağrısı da düşünülerek sadece Türk bayrağı ile donatılmıştı ama Erdoğan’ın AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı şapkaları vardı ve konuşmaları da “Bay Kemal”li siyasi konuşmalardı!

Olağanüstü önlemlerin alındığı mitingde alana ulaşan yollar ile Kurtuluş Caddesi ve Meydancık trafiğe kapatılmıştı. Alan ve çevresinde görevli resmi ve sivil polis sayısı da epey fazlaydı. Erdoğan’ın yeniden seçilmesi için var güçleriyle çalışacaklarını söyleyen MHP’liler hem miting hazırlıklarına destek verdiler ve hem de katılım gösterdiler.

Mitingde geçtiğimiz 30 Aralık’ta Ankara’da suikaste kurban giden Ülkü Ocakları eski Genel Başkanı Sinan Ateş de gündeme geldi. Ateş’in yakınları miting alanında “Sinan Ateş” yazılı pankart ve dövizler açarak olayın aydınlatılıp adaletin sağlanmasını talep eden sloganlar attılar. Pankartların kendisine gösterildiği Erdoğan ise konuya değinmedi.

Mitinge Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Deya Yanık, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Adil Karaismailoğlu, AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile milletvekilleri ve belediye başkanları katıldı.

Erdoğan’dan önce sadece Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Erdoğan’a eşlik eden bakanlar konuştu. AK Parti Bursa milletvekillerinden hiçbir ismin anons edilmemesi ve kürsüye çıkmamasının özel bir nedeni var mı yoksa amaç bunun bir parti mitingi olmadığını göstermek miydi, bilemedim.

Erdoğan’ın konuşmasında dikkat çeken şeylerden biri Bursa’nın yılan hikayesine dönen Hızlı Tren Hattı’na ilişkin söyledikleri oldu. Temeli 2012 yılında atılan ve 2016’da hizmete gireceği açıklanan ancak bir türlü bitirilemeyen Bursa Hızlı Tren Hattı yıllardır AK Parti’nin seçim vaatlerinden biri olmaya devam etti. Dün de Erdoğan hattın 2025’te bitirileceğini söyledi.

Onca tepki ve protesto eylemine rağmen Meclis’te kabul edilen Uludağ Alan Başkanlığı da vardı Erdoğan’ın konuşmasında… “Şimdi size bir müjde vereyim” diyen Erdoğan, ”Uludağ Alan Başkanlığını kurarak ülkemizin bu önemli tabiat ve turizm merkezinin hak ettiği ihtimamla korunmasını değerlendirilmesini sağladık" ifadelerini kullandı.

Bu arada; Karacabey Belediyesi tarafından tapulu arazileri satışa çıkarılan Hürriyet Köyü sakinleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mitinge katılmak istedi, ancak taşıdıkları pankart ve dövizler gerekçe gösterilerek miting alanına alınmadılar.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.