SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP Olağanüstü Kurultayı'ndan notlar

Yazının Giriş Tarihi: 05.09.2014 05:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.09.2014 05:33

Bunlar, CHP'nin olağanüstü kurultayları. Bir de feshedilen Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin (SHP) yaptığı olağanüstü kurultaylar var Deniz Baykal'ın liderlik mücadeleleri verdiği. Bu yüzden boşuna 'kurultaylar partisi' ünvanını hak etmiyor CHP.

Darbeler ve muhtıraların eksik olmadığı, olağanüstü koşulların yaşandığı bir ülkede CHP'nin sık sık olağanüstü kurultaya gitmesi normal diyebiliriz ama bu olağanüstü kurultaylardan pek olağanüstü sonuçlar çıkmamış iktidar olmak adına. Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce arasında yarışa sahne olan bu olağanüstü kurultayın da nasıl sonuçlar vereceğini zaman gösterecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimi yenilgisi üzerine ve partinin sağa kaydığı tartışmalarıyla toplanan kurultay için seçilen Ankara Ticaret Odası (ATO) Kongre Merkezi eleştirilere neden oldu. Salonun küçüklüğü ve medya mensuplarının rahat çalışmasına imkan vememesi CHP'nin bu tip organizasyonlarda hala yapması gereken çok şey olduğunu gösterdi.

Genel Başkan adaylarının salona girişlerinde ve sonrasında habercilerin yaşadığı izdiham, görevli görevsiz partililerin salonun merdivelerini ve platformun önünü doldurmaları Cem Yılmaz'ın Karadeniz'de bir oyunu sırasında salonda gezenleri uyarması üzerine aldığı, "Salon benim eniştemin" yanıtını hatırlattı.

Salonda, "Atatürk 1. İnönü 2. Ecevit 3. Seninleyiz Sakin Güç" ve "Devrimci Kemal'in yanındayız" pankartları asıldığı dikkat çekti. Bunun yanında Kılıçdaroğlu ve Deniz Gezmiş'in fotoğraflarının yan yana olduğu pankart da yer aldı. Salon dışında Muharrem İnce'nin fotoğrafının yer aldığı afişlerde de, "Tepeden tırnağa cesaret, her şey Türkiye'yi sevmekten ibaret" yazdığı gözlendi.

Konuşmaların yapılacağı platformda, "Güçlü CHP, Güçlü Demokrasi, Güçlü Türkiye" yazılı pankart asılırken, her iki yanda dev ekranlar kuruldu.

3 bin 250 koltuk kapasiteli ana ATO Kongre Merkezi ana salonunda bin 218 delegenin isimleri koltuklara yazıldı. Burada yaklaşık bin 500 kişi de izleyici olarak yer aldı. Kurultay aynı anda 3 katta da ekranlardan izlendi. Giriş kattaki fuayede ise yaklaşık 5 bin kişi dev ekrandan salondaki konuşmaları izledi.

Fuayeye Gezi protestolarında hayatını kaybedenlerin fotoğrafının yer aldığı dev bir pankart asıldı. Pankartta "Sizi unutursak kalbimiz kurusun" sözleri yer aldı. Kurultaya Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan, annesi Gülsüm Elvan ve Ethem Sarısülük'ün abisi Mustafa Sarısülük de katıldı. Gezi direnişinde hayatını kaybeden Abdullah Cömert ve Ahmet Atakan'ın anneleri de salonda yerini aldı. Uludere Roboski'de Hava Kuvvetleri'ne bağlı uçakların bombardımanında yaşamını yitiren 34 kişinin ailelerden bir grup da CHP Kurultayı'na katıldı.

900'ü aşkın basın mensubunun izlediği kurultayda canlı yayın araçları da kongre merkezinin girişini doldurdu.

"Birlik ve Kardeşlik Kurultayı" sloganıyla yapılan kurultayda salona ilk olarak Muharrem İnce platform tarafındaki delege kapısından girdi. Kendisini destekleyen delegelerin alkışları arasında protokoldeki yerine oturan İnce'den sonra üst taraftaki kapıdan salona giren Kılıçdaroğlu tezahüratlar eşliğinde aşağıya inerek İnce'nin yanına oturdu.

Kılıçdaroğlu'nun açış konuşmasından sonra verilen tek önerge ile Grup Başkanvekili Engin Altay kurultay divan başkanlığına seçildi. 34 yurttaşın yaşamını yitirdiği Roboski'de yakınlarını kaybedenler ile Berkin Elvan ve diğer Gezi kurbanlarının ailelerinin de katıldığı kurultayın başlangıcında Gezi belgeseli gösterimi yapıldı.

İNCE: RİSK DEĞİL ÖNGÖRÜSÜZLÜK

İlk konuşmayı yapan Muharrem İnce sözlerine, "Selam olsun Mustafa Kemal'e selam olsun Cumhuriyet'e" diyerek sözlerine başladı.

Konuşmasında ağırlıklı olarak AKP iktidarına ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yüklenen İnce, Kemal Kılıçdaroğlu'nu da topa tuttu.

"Atatürk'e İsmet İnönü'ye iki ayyaş dedirtmemek için, Uludere'de 12 yaşındaki çocuklarımızın bombalanmaması için, IŞİD El Nusra gibi kafa kesen örgütlere çocuklarımız kaptırmamak için buradayım" diyen İnce, sağdan oy almak için yapılan aday göstermelerin seçmeni kandırmak olduğunu söyledi. "90 yıllık parti kendi içinden bir aday bulamıyorsa yazıklar olsun. 'Ben şimdi parti meclisine girersem beni CHP'li zannederler' diyen birini başkentten aday gösteren zihniyete yazıklar olsun" diye konuşan İnce'nin, "Kılıçdaroğlu risk aldım dedi. Risk almada kazanma ya da kaybetme vardır. Tayyip Erdoğan gibi birinin karşısına meydanlarda miting yapamayan birinin başarılı olabileceğini nasıl düşünebiliyorsunuz. Bu risk değil bu öngörüsüzlük" sözleri dikkat çekti.

"Kılıçdaroğlu'nun namuslu bir adam olduğundan hiç şüphem yok. Ama uyguladığı yanlış politikalarla Cumhurbaşkanlığını Tayyip Erdoğan'a hediye etmiştir. Bunu hazmedemiyorum, hazmedenler utansın" diyen İnce'nin "Disiplinsiz davranan varsa Kılıçdaroğlu'nun kendisidir" şeklindeki sözleri üzerine Kılıçdaroğlu ve eşinin gülümsediği görüldü.

'2015 KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞTIR'

Muharrem İnce konuşmasına, "2015 seçimleri köprüden önceki son çıkıştır. Seçimden sonra Erdoğan anayasa değişikliğiyle başkan olacak ve CHP'ye kimin genel başkan olduğunun bir anlamı olmayacak" diye devam etti. Bu sırada salondan "Başbakan Kemal" sloganları atıldı.

Bunu üzerine İnce, "Halkın umudu Kılıçdaroğlu ise buna bende sevinirim ama sokak böyle demiyor. Salonlarda 'Başbakan Kılıçdaroğlu' diye bağırmanıza gerek yok sokaklarda insanlar bağırıyor mu ona bakın. Bana 330 AKP milletvekili laf atınca şaşırmıyorum da siz laf atınca mı şaşıracağım siz benim kardeşimsiniz" dedi. "Başbakan Kemal" sloganlarının devam etmesi üzerine ise "İnşallah" karşılığını verdi.
Salonda Muharrem İnce'ye tepkilerin artması üzerine divan kurulundan tepkiler için uyarı yapıldı.

'BU CEHALAETİ HAZMEDEMİYORUM'

Muharrem İnce'nin şu sözleri de dikkat çekti:

"Meydanın bir hırsız, bir çapsıza bırakılmasını kabullenemiyorum. 12 sendedir her girdiği seçimi kazanan o Erdoğan var ya, camlardan konuşuyor, biliyorsunuz yüreğiyle konuşamaz.'Ey cehape' diyor, 'tezkereye karşı çıkıyorsun, Çanakkale savaşına niye karşı çıkmadın' diyor. O tarihte CHP yok! Bunun okuma yazması yok, Kılıçdaroğlu böyle bir adamı yenemediğiniz için karşı çıkıyorum. Bu cehaleti hazmedemiyorum, bununla mücadele etmek istiyorum. Bu yağma düzeninde CHP'nin seçenek olmamasını hazmedemiyorum. Sürekli seçim kazanan bir yalancıyı kabullenemediğim için buradayım."

"Çok fazla konuşmayacağım" diye söze başlayan Kemal Kılıçdaroğlu, partinin sağa kaydığına ilişkin eleştirilere yanıt verdi. CHP'nin sağa kaymadığını, farklı kesimleri kucaklayan bir parti olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Diyorlar ki; efendim sen doğuda başka batıda başka konuşuyorsun. Hakkari'de yerel yönetim özerklik şartını getireceğim dedim. Yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğim" dedi.

'ELİTİSTLERİ CHP'DEN TEMİZLEYECEĞİM'

CHP'ye yönelik 'elitist bir parti' suçlamasına değinen Kılıçdaroğlu'nun, "Elitisler, rakı sofrasında Türkiye'yi kurtarıyorlar. CHP'yi bunlardan temizleyeceğim. Bana çalışan adam lazım" şeklindeki sözleri önümüzdeki günlerde yeni tartışmaları da beraberinde getirecek gibi görünüyor.

Partide kurallar olduğunu örgüt disiplini olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu'nun medyada ve çeşitli platformlarda partiye yönelik ağır eleştirilerde bulunan isimlere yönelik tepkisi de manidardı. Kılıçdaroğlu isim vermeden, Emine Ülker Tarhan, Süheyl Batum, Birgül Ayman Güler ve Nur Serter gibi milletvekillerine, "Birisi ayrı telden diğeri ayrı telden çalacak, böyle şey olmaz. Demokrasi ortak ses demektir. Farklı seslerin çıkacağı yerler vardır. CHP, bir düşünce kuruluşu değil. Gidersin üniversitede, sivil toplum kuruluşunda istediğin gibi konuşursun, ama CHP'de tüzüğe göre konuşursun beni de sınırlayan budur seni de" diyerek kibarca uyarıda bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun "Atatürk kimsenin tekelinde değildir. Mustafa Kemal'den söz edildiği zaman bütün CHP'lilerin gözleri dolar. Ben Kenan Evren Atatürkçüsü değilim. Otur masa başına Atatürkçülük edebiyatı yap, biz o Atatürkçülerden değiliz. Sol kimsenin tekelinde değildir. Ben merkezci sol anlayış var. Ben varsam CHP'de sol var, ben yoksam yok. Böyle bir şey olmaz. CHP halktan yana politika güdüyor. Biz halkçıyız kimse unutmasın. Yoksulluk edebiyatıyla solculuk olmaz" sözleri salondan yoğun alkış aldı.

twitter.com/zaferopsar

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.