SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'de ön seçimin kısa analizi

Yazının Giriş Tarihi: 31.03.2015 11:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.03.2015 11:07

Şöyle bir baktığımızda bugün hangi parti yargı denetiminde ön seçim gerçekleştiriyor?

Temayül adı altında yapılan ancak sonuçlarını oy verenlerin bilmediği, liderlerin iki dudakları arasında demokrasicilik oynanıyor bize de 'ileri demokrasi' olarak sunuluyor.

CHP'yi birçok nedenlerle eleştirebiliriz ancak parti içi demokrasi konusunda hakkını da teslim etmek gerekiyor.

Geçmişte Deniz Baykal dönemlerinde unutturulan ön seçimin yeniden uygulanmaya başlanması demokrasi adına umut verici. Dileriz bundan sonra hep uygulanır.

En son CHP Kurultayı'nda Genel Başkan Adayı Muharrem İnce, rakibi Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerini çatır çatır yüzüne söylerken de, hangi partide olabilir böyle bir durum diye düşünmüştüm. Elbette olabilirdi bazı partilerde de ama kavga çıkardı sanırım...

CHP'deki parti içi demokrasinin artan dozunun kısır çekişme ve oyunlara dönüşerek bünyeye zarar verdiği de bir vakıadır. O yüzden 'biat kültürü'ne ihtiyaç olduğunu savunmuşluğum da vardır CHP için!

Dedik ya, CHP ön seçim yapmakla çok güzel bir şey yaptı. Bursa'da da binlerce CHP üyesi Pazar günü tercihlerini sıraladı. Hem de nasıl sıraladı!

Üst sıralarda yer alması beklenen örgütün eski yöneticileri listenin gerilerine düşerken, üyeler genç ve kadınları ön plana çıkardı. Örgüt yönetimlerinden gelen isimlerin gerilere düşmesinde anahtar listeler rol oynadı kuşkusuz ancak yenilenme ve değişim isteği de kuşku götürmez.

Türkiye genelinde alınan sonuçlar CHP'de eskilerin tasfiye edildiği, kadın ve gençlerin ön plana çıktığını gösteriyor. Demek ki, 7 Haziran'dan sonra Meclis'te genç, aktif, yenilikçi ve mücadeleci bir CHP grubu göreceğiz.

Bursa'daki ön seçimde Ceyhun İrgil ile Lale Karabıyık son dakikaya kadar başabaş gittiler, resmi olmayan sonuçlara göre İrgil az bir oy farkla listenin ilk sırasında yer aldı ancak dün durum değişti. Tutanaklardan birinde İrgil'in aldığı oyda rakam hatası olduğu anlaşılınca Lale Karabıyık listenin ilk sırasına çıktı.

Listenin ilk sırasında olup olmamanın ne Ceyhun İrgil ne de Lale Karabıyık tarafından sorun edileceğini düşünmüyorum. Her ikisi de bu olgunluğu taşıyan insanlar.

Kıran kırana geçen ön seçim yarışında örgüt yönetimlerinden gelen Mustafa Şenyurt, İsmet Karaca, Gürhan Akdoğan, Metin Çelik, Özgür Şahin, Ayşe Şahin gibi isimler ilk 5 içine giremediler.

Ön seçimin iddialı isimlerinden Mustafa Şenyurt 6. sırada yer alırken, eski il başkanları Gürhan Akdoğan 10. Metin Çelik 18. Şahin Gençal ise 43. oldu. Yine eski ilçe başkanlarından İsmet Karaca 9. Özgür Şahin ise 12. oldu. İl Kadın Kolları eski Başkanı Ayşe Şahin ise 16. sırada yer aldı. Eski il yöneticileri Fatma Belgin Gökçe 25. Hasan Taşkut 35. Sırada kendine yer bulabildi. Tabi eski dönem yöneticileri de var listenin arka sıralarında yer alan...

Dikkat çeken bir nokta da, ilk 8 aday içinde 4 kadının yer alması. Bu durum listeye kadın eli değdiğini gösteriyor. 72 aday adayı içinde 11 kadından 4'ünün ilk 8'de yer alması kadınların kontenjansız pozitif ayrım olmadan ortaya koydukları başarıyı gösteriyor.

Geçen yıl yapılan yerel seçimlerde Osmangazi'deki ön seçimde Belediye Başkan Adayı seçilen Erkan Aydın, bu ön seçimden de başarıyla çıkarak 4. sıraya yerleşti. Dağ-Der eski Başkanı Erkan Aydın'ın merkez sağ çizgiden geliyor olmasına karşın listede iyi bir yer bulması akla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necati Şahin'i getirdi.

Şahin, 30 Mart Yerel Seçimleri'nde Erkan Aydın'la birlikte CHP oylarının ciddi miktarda artışına katkıda bulunmuş iki isimdi. CHP üyelerinin Necati Şahin ile Erkan Aydın tercihlerinde neyin etkili olduğu merak konusu. Buna rağmen Aydın ve Şahin'in birçok eski örgüt yöneticisini geride bırakarak ilk 18'e girmeleri dikkate değer.

Kuşkusuz bu sonuçlar CHP'de uzun süre tartışılacak, nedenleri, niçinleri üzerine kafa yorulacak, ancak CHP'nin önünde şimdi 7 Haziran hedefi var. CHP Bursa'da güçlü bir kampanya ile Meclis'e daha fazla milletvekili göndermeye çalışacak.

Bu kampanyaya Türkiye genelindeki siyasi konjonktür de olumlu etki ederse CHP 7. sıradaki Asude Şenol ile birlikte 7 vekili Meclis'e gönderebilir.

Demirel'in deyişi ile siyasette 24 saat bile çok uzundur. 7 Haziran'a kadar hava bambaşka olur, memleketin başına kaza, bela, savaş filan gelmezse 8. sıradaki Nuray Çohan ile birlikte Bursa'nın CHP'den Meclis'te 4'ü kadın 4'ü erkek 8 vekille temsil edilmesi de ihtimal dahilinde...

twitter.com/zaferopsar

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.