SON DAKİKA
Hava Durumu

CHP'de Kılıçdaroğlu farkı

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2011 09:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2011 09:05

Zaman zaman etkisini gösteren yağmura rağmen alanı dolduran coşkulu kalabalık 12 Haziran için CHP'lilere umut verdi.

Meydanları salt kalabalıklar üzerinden değerlendirecek olursak iktidar partisi AKP'nin mitingi elbette daha kalabalıktı ve meydanın coşkusu da o derece iyiydi. Her partinin mitingine kendi özelinden bakmak ve koşullarına göre değerlendirmek daha mantıklı. AKP 9 yıldır iktidar olmanın avantajlarını elinde tutuyor ve bundan da ziyadesiyle yararlanıyor.

Her şeyden önce meydan farkına işaret etmek gerekiyor. Kent Meydanı ve çevresi insanların yoğun olduğu hareketli bir bölge. Gökdere ise bu avantajlardan yoksun. Buna ek olarak AKP'lilerin ilçelerden yoğun bir taşıma yaptıklarını ve Büyükşehir Belediyesi'nin mitinge katılanlara sadece bir gün geçerli olan metro ve otobüs bileti dağıtmış olması da gözardı edilmemeli.

CHP mitingine de ilçelerden katılım oldu kuşkusuz ancak AKP ile karşılaştırılınca bunun cılız kaldığı aşikar. CHP mitingini de salt rakamlarla değerlendirecek olursak alanda 25-30 bin kişi vardı.

Bu nedenle AKP ile CHP mitinglerini karşılaştırmak yerine eski CHP ile yeni CHP mitinglerini karşılaştırmak daha doğru olur. Resmi devlet ideolojisi ve statükoya ait ezberlerle AKP iktidarına muhalefet eden Baykal liderliğindeki CHP ile bu söylemleri terkeden Kılıçdaroğlu liderliğindeki bir CHP mitingini kıyaslamak gerekiyor.

Konuya buradan bakınca CHP Bursa'da son yılların en görkemli mitingine imza attı Gökdere Meydanı'nda. Kılıçdaroğlu da zaten konuşmasında "yeni CHP"ye vurgu yaptı. Ne laiklik eksenli bir çıkış ne başörtüsü.

Başbakan Erdoğan'ın ısrarla Cumhuriyet devriminin ilk yıllarındaki bazı uygulamalara yönelik çıkışlar yaparak CHP'yi yıpratma çabası karşısında Kılıçdaroğlu polemiğe girmemeyi tercih etti. AKP'ye daha çok yolsuzluklardan, işsizlikten, halkın temel sıkıntılarından yüklendi.

CHP örgütünün günlerdir hazırlandığı mitingin yapılacağı Gökdere Meydanı'nda geceyarısı başlayan alan düzenleme çalışmaları bittiğinde bazı CHP'liler, meteorolojinin verdiği "yağmur yağacak" bilgisinden katılımın düşük olabileceği endişesine kapıldılar ancak yağmur katılımı fazla etkilemedi. Yağmura rağmen vatandaşlar ellerinde bayrak ve pankartlarla alana akın etti.

Kemal Kılıçdaroğlu eşi Sevim Kılıçdaroğlu ile birlikte konuşma yapacağı platforma çıkmadan önce CHP milletvekili adayları ile Nilüfer Belediye Başkanı ve bazı yöneticiler anons edilerek halkı selamladılar. Bu seramonide en çok alkışı Mustafa Bozbey, Kemal Ekinci, Sena Kaleli ve Turhan Tayan aldı. Bu alkışlar merkez sağdan CHP'ye davet edilen Tayan'ın Bursa'da siyasetindeki ağırlığının da önemli bir göstergesiydi.

CHP'nin halihazırdaki üç milletvekilinden sadece Kemal Demirel platformda yerini aldı. Dışarıdan ithal edilen Onur Öymen'i kimse beklemiyordu ancak Abdullah Özer'in yokluğu da gözlerden kaçmadı.

Meydanı dolduran coşkulu kalabalığın, "Başbakan Kemal" sloganları eşliğinde platforma çıkan CHP lideri ve milletvekili adayları omuzlarına, Başbakan Erdoğan'ın takmaktan uzak durduğu Bursaspor kaşkolları aldılar. Kaşkollarda Bursaspor'un şampiyonluk kadrosundaki isimlerin yazılı olması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu'na üzerinde isminin yazılı olduğu 16 numaralı bir de forma hediye edildi.

Yağmura aldırmadan Kılıçdaroğlu'na coşkulu tezahüratta bulunan kalabalık CHP'lilerin yüzünü güldürdü, 12 Haziran için büyük umut verdi. Mitingle moral bulan CHP'liler, şunun şurasında iki hafta kalan seçimleri iple çekiyor.

twitter.com/zaferopsar
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.