Bursa CHP'de mahalle delege seçimlerinin tamamlanmasının ardından ilk ilçe kongresi yapıldı.
Osmangazi kongresi ilk ve en büyük ilçe olması nedeniyle merak ediliyordu. Çünkü bazı CHP Genel Merkez yöneticileri tarafından dile getirilen, kongrelerin önceden tek aday üzerinde uzlaşma sağlanarak yapılması yönündeki görüşün aksine 7 aday adayının kolları sıvadığı bir ilçeydi Osmangazi.
Bazı aday adaylarının yaptıkları birleşmeler sonunda aday sayısı 3'e kadar düştü. Hatta seçimin hemen öncesi Zeynel Kirte'nin de Cengiz Çelikten lehine çekileceği konuşuldu ancak Kirte adaylık konuşmasında "çekil" baskılarına direndiğini, bilgi ve tecrübesi ile Osmangazi'yi ekibiyle en iyi kendisinin yöneteceğini söyledi.
Yapılan ittifaklarla 31 Mart Yerel Seçimleri'nden başarıyla çıkan, kazanılmasına kesin gözüyle bakılan Bursa'yı ise yüksek olmayan bir oyla kaybeden CHP'nin Osmangazi Kongresi de merakla bekleniyordu. Öyle değil mi ama, Osmangazi'de de iddialı olan, iktidara yürüdüğü söylenen CHP'nin ilk ilçe kongresinin dolu dolu, coşkulu, heyecanlı geçmesini, topluma umut vermesini bekliyor insan.
Yok, öyle olmadı. Merinos AKKM Orhangazi Salonu'nda yapılan kongre hiç iktidara yürüyen, topluma umut veren bir partinin kongresine benzemiyordu. Salonun önünde seçim kulisi yapan delegelere merdivenlerin yukarısından baktığımda gözlerim genç aradı. Orada bir yaş ortalaması yapılsa sanırım 55-60'ın altında çıkmazdı.
Aşağıya indiğimde göze çarpan iki genç oldu. Biri Parti Meclisi Üyesi Gamze Pamuk Ateşli, diğeri Soğukkuyu Mahallesi delegesi Fikri Anıl Beyaz. Gamze Pamuk Ateşli, o göreve gençlik kotasından girebilmiş bir isim. Kendisiyle ayak üstü sohbette partide gençlerin neden olmadığını konuştuk. Partide bu konuda bir zihinsel değişim olması gerektiğini dile getirirken, kendisinin nasıl zorluklar yaşadığını aktardı. Partinin gençlere güven vererek önlerinin açılması gerektiğine dikkat çekti.
CHP Osmangazi Kongresi'nde göze çarpan birkaç genç delegeden biri Fikri Anıl Beyaz
Salonda 70'li yıllardan kulaklarımızda kalan sol, sosyalist şarkılar, marşlar çalıyordu ama ortamın atmosferi şarkılardan farklıydı. Ne bir işçi kitlesi, ne öğrenciler... Salonun önünde yoğun bir delege kulisi vardı. Kim kime oy verecek, hangi aday daha şanslı, sandıktan kim çıkar hesapları...
Saatler 13.30'u gösterirken, kongrenin açılışını yapan İlçe Başkanı Metin Akyolcular, Kongre Divan Başkanlığı için Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan'ın aday gösterildiğini söyledi ve hemen "oylarınıza sunuyorum" diyerek oyladı. Adaylar, Tahsin Tarhan üzerinde anlaşmış olabilir, ama usül nedir, başka bir önerge olup olmadığı sorulmaz mı?
Divan Başkanlığını yapan Tahsin Tarhan, heyecanlı bir konuşmayla, iktidara aday olduklarını ifade ederek, "Tarihi kongrelere tanık oluyoruz" dedi ama salonda iktidar hazırlığına işaret eden ne heyecan ne bir coşku vardı, partililerin çoğu salon önünde kulis yapıyordu o sırada. Nitekim, kongrede konuşan milletvekillerinden Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "salonun heyecanı eksik" diyerek bu duruma dikkat çekme gereği duydu. TBMM Divan Katipliği nöbeti olduğunu, onu değiştirerek kongreye katıldığını anlatan Kayışoğlu, CHP'nin iktidara yürüdüğünü herkesin gördüğünü, topluma güven verip, iç mücadele yerine dışa karşı bir mücadele verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Evet iktidara aday bir parti var, yerel seçimlerde de bunun olabileceği görüldü ancak Bursa'da ilk ilçe kongresinin yapıldığı Osmangazi'de buna ilişkin bir işaret yoktu. Bu coşku ve heyecanı ateşleyecek gençler yoktu, kadınlar yoktu. Adayların konuşmalarında da iktidarı hedefleyen ne bir derinlik, ne geleceğe ilişkin bir vizyon, ne de bir coşku vardı. Ama bolca bildik ezberler vardı. Değişim, dönüşüm dillerden düşmedi ama buna ilişkin bir tablo yoktu ortada.
Bursa'nın 17 ilçesi var, bakalım diğer kongreler nasıl geçecek, geleceğe dair topluma, değişim, yenilik umutları verebilecek mi?