SON DAKİKA
Hava Durumu

Bu yürüyüş siyasette dengeleri değiştirir

Yazının Giriş Tarihi: 05.07.2017 07:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.07.2017 07:15

Pasiflikle, etkisiz olmakla, salıdan salıya muhalefet etmekle suçladığımız Kılıçdaroğlu, geç de olsa kabuğunu kırarak, acil ihtiyaç olan adaletin tesis edilmesi, hak ve hukukun egemen olması için Türkiye'ye nefes aldırmak için sokağa indi.

Ankara'dan yola çıkan Kılıçdaroğlu'nun Adalet Yürüyüşü dün 20. gününü tamamladı ve finalin yapılacağı Maltepe'ye 75 kilometre kaldı. Ancak yürüyüş, yandaşlıktan gözleri başka bir şeyi görmeyen ana akım medyada hak ettiği yeri bulmadığı gibi, asılsız suçlamalara, yaftalamalara hedef oluyor, itibarsızlaştırılmak isteniyor.

Sözünü ettiğimiz medya ve yandaş kalemler karartma uygulamaya, itibarsızlaştırmaya çalışmasına karşılık sahada durum hiç de öyle değil... Her kesimden; çocuklardan, şiddet gören kadınlara, hatta hayvanlara kadar adalet talebi yükseliyor ve KIlıçdaroğlu'nun yürüyüşü büyük destek buluyor. Kılıçdaroğlu İstanbul'a yaklaştıkça katılım da artıyor.

CHP ısrarla 'herkes için adalet' demesine rağmen nedense yürüyüş CHP-HDP işbirliği ile organize edilmiş gibi sunulmaya çalışılıyor. Kaldı öyle de olabilirdi ama Kılıçdaroğlu bu yola tek başına 'herkes için adalet' diyerek yola çıktı.

CHP'li, HDP'li, AKP'li, MHP'li de olsa bir kimsenin adalet istemesi anormal bir şey mi? Haksızlığa uğradığını düşünen birinin bunu dile getirmesi suç mu?

Adalet Yürüyüşü'nü itibarsızlaştırma gayretlerinin asıl nedeni yürüyüşün toplumda geleceğe dair yeni bir umut dalgası yaratmış olması siyasetteki dengesizliği dengeye getirmeye aday olmasından kaynaklanıyor. İktidar, yürüyüşün yaratacağı umut dalgasından korkuyor... Hatta Kılıçdaroğlu'nun bu cesur hareketi CHP içinde ve de parti dışında assolist pozunda bekleyenlerde de burukluk yaratmışa benziyor.

Yürüyüş ve yüzme sporu ile arası çok iyi olan eski Genel Başkan Deniz Baykal, neden birkaç etap yürüyüşte yer almaz. Adalet adalet diyen Barolar Birliği Genel Başkanı Metin Feyzioğlu ve İstanbul Barosu Eski Başkanı Ümit Kocasakal neden yürüyüşün ucundan tutmaz? Metin Feyzioğlu ki, 15 Temmuz darbe girişiminden hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanına gitmiş desteğini ifade etmiştir. Kemal Kılıçdaroğlu ile iki adım birlikte yürümek çok mu zordur?

Adalet Yürüyüşü'nün dünkü bölümünde 19 kilometre katedildi. Sabah İzmit girişinden harekete geçen Kılıçdaroğlu ve beraberindeki vatandaşlar iki moladan sonra akşam saatlerinde geceyi geçireceği Körfez ilçesindeki kamp alanına ulaştı.

Yürüyüş İstanbul'a yaklaştıkça kalabalıklaşırken, İzmit'te kitlenin 20 bini geçtiği ifade edildi. Tempolu yürüyüşü iyi tutturan Kılıçdaroğlu'na geçtiği yerlerde yoğun sevgi gösterilerinde bulunuluyor. Yol kenarlarına dizilen, balkonlarına çıkan vatandaşlar alkışlarla "hak hukuk adalet" sloganı atarak destek verirken, cep telefonları ile de yoğun bir görüntü kaydı yapıyorlar.

Yürüyüş sırasında zaman zaman 5-10'ar kişilik grupların Erdoğan posterleri açarak Kılıçdaroğlu'nu protesto ediyor ancak Kılıçdaroğlu onlara gülerek el sallıyor, yürüyüşü megafonla yöneten Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da "sizleri de seviyoruz, sizin için de adalet diyoruz" şeklinde karşılık veriyor.

Bazı MHP'lilerin de elleriyle kurt işareti yaptığı dikkat çekerken, "Bu protesto mu destek mi?" soruma, "Biz ihanet eden muhalifler değiliz" şeklinde sert bir yanıt alıyorum.

Yürüyüşe, Derince girişinde 2012 Aralık ayında Roboski'de hava bombardımanında yaşamını yitirenlerin ailelerinden de bir grup katıldı. Grup Başkanvekili Levent Gök ve diğer milletvekillerinin öne geçerek karşıladığı Roboski aileleri Kılıçdaroğlu ile birlikte bir süre "Adalet" sloganları atarak yürüdü.

Bu arada Kılıçdaroğlu'nun etrafında çember oluşturan ve kortej ile yol kenarlarında güvenliği sağlayan polislerin büyük bölümünün genç, mesleklerinin başında olmaları dikkat çekiyor. Polislerin nazik davranışı yürüyüşün olgunluk içinde geçmesine katkıda bulunuyor. Kortejin güvenliği için görev yapan genç kadın polislerin çokluğu da dikkat çekiyor.

Adalet Yürüyüşü'ne bazı CHP'li belediyeler lojistik destek veriyor. Mola verilen kamp yerlerinde düzeni kuran belediyeler yürüyüşe katılanlara, su, yemek, çay ikramında bulunuyor.

Yürüyüşün dünkü bölümüne Mudanya Belediyesi bando takımı da katılarak renk kattı. Başkan Hayri Türkyılmaz, ekibin başında yer alırken, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu bandonun çaldığı türkü ve şarkılara sesiyle eşlik etti.

Bursa milletvekilleri Ceyhun İrgil ve Orhan Sarıbal'ın bir süredir traş olamadıkları dikkat çekerken Erkan Aydın da ekipte yerini alıyor.

Yürüyüşün dünkü bölümünde sık sık yağmur yağdı ve Erdoğan'ın o çok sevdiği şarkıdaki gibi, binlerce kişi Kılıçdaroğlu ile birlikte beraber yürüdü o yollarda, beraber ıslandı yağan yağmurda, adalet için...

@zaferopsar


 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.