SON DAKİKA
Hava Durumu

Barış umutları heba edilmemeli

Yazının Giriş Tarihi: 07.08.2015 05:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.08.2015 05:29

Türkiye'nin bir an önce 7 Haziran sonrası üzerimize kabus gibi çöken bu çatışma sürecinden çıkması gerekiyor. Elbirliği ile herkes üzerine düşen görevi yerine getirdiği takdirde bu mümküm olabilecek.

2013 Nevruzunda Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla başlayan çatışmasızlık ve PKK silahlı unsurlarının Türkiye dışına çekilmelerine ilişkin süreç barış için hepimizi umutlandırmıştı.

Geçen sürede zaman zaman çeşitli saldırılar, taciz ateşleri oldu ancak bunlar çözüm sürecinin devam ettirilmesi için soğukkanlılıkla değerlendirildi, yeni çatışma ve ölümlerin yolunu açacak tutum ve davranışlardan kaçınıldı.

Elbette sürecin dört dörtlük gittiği söylenemezdi ancak demokratik siyaseti, HDP'nin Türkiyelileşmesini ve çözümüm nihai adresinin Meclis olduğunu ısrarla vurguladık.

Nitekim HDP de çözümün meşru siyaset zemininde sürmesinin önemini her fırsatta vurguladı, toplumu kamplaştıracak yeni çatışmalara sürükleyecek üsluptan kaçındı.

Doğru olan buydu ve bunun karşılığı da 7 Haziran Seçimleri'nde sandığa yansıdı halk HDP'yi yüzde 10'luk barajın çok üzerinde bir oranla 80 milletvekili ile Meclis'e taşıdı. Bu sonuç çözüm sürecine ilişkin kalıcı barış ortamının tesis edilmesine ilişkin umutları da artırdı.

Bizler huzur adına barış adına bunu sevinçle karşıladık ancak bu sonuç birilerinin hoşuna gitmedi. Uumutlarımız kısa sürede yerini kabus gibi üzerimize çöken çatışmalara, ölümlere bıraktı.

Suruç'ta 32 insanın katledildiği saldırı ve ardından Ceylanpınar'da iki polisin geceleyin evlerinde öldürülmeleri atmosferi bir anda değiştirdi.

Çatışmalar ve ölümler birilerinin imdadına hızır gibi yetişti sanki. Yaşananaların sorumlusu da HDP'ymiş gibi hedefe konuldu. Başta parti yönetici ve milletvekilleri olmak üzere bu partiye oy verenlere kadar ağır hakaret ve suçlamalar birbirini izledi.

Ortalık toz dumandan geçilmezken, HDP Bursa Milletvekili Asiye Kolçak, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında gelişmeleri değerlendirdi.

HDP İl Eş Başkanı Yüksel Akgün ile Bursa İl Basın Sorumlusu Resul Baykara'nın da hazır bulunduğu sohbette Kolçak, AKP iktidarının çözüm süreci konusunda topluma güven vermediğini, AKP'ye verilen desteğe göre oyalama taktiği izlediğini, yapıyormuş gibi yaptığını söyledi.

Ülkede bir anda değişen atmosferden dolayı HDP'nin hedef seçilmesinin seçimdeki başarıları olduğunu ifade eden Kolçak, "Sorunun çözümü için baldıran zehirini içmeye hazır olduğunu söyleyen kişi bunları yapmaz. Halkları kışkırtıp kutuplaştırmaz" dedi.

Hiçbir ölümün tasvip edilemeyeceğini ifade eden Asiye Kolçak, HDP'nin toplumsal barış için, ölümlerin durması için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu vurguladı.

Ölümler arasında ayrım yapmanın doğru olmadığını, asker ve polise yönelen kurşunlar ile sivillere yönelen kurşunlara da aynı hassasiyetin gösterilmesinin barış adına önemli olduğunun altını çizen Asiye Kolçak'ın dikkat çeken sözleri şöyle:

"Suruç'tan bu yana 50 dolayında sivil yaşamını yitirdi. Biz ölümler karşısında eşit davranacağız. Çanakkale İzmir karayolu inşaatında 4 işçi yaşamını yitiriyor, vali ihmal olup olmadığı sorularını, 'bugün ülkenin en önemli sorunu terör' diyerek geçiştiriyor. Bu nasıl bir anlayış. Bu olayları asker ve polis ölümlerinden kim nemalanıyorsa onlar yaptırıyor. Kuşkuyu kaygıyı yaratan siyasi iradedir.

IŞİD zihniyeti ile varılabilecek bir yer yok. İktidar 13 yıldır uyguladığı politikalarla bu zihniyetin altyapısını hazırlıyor. Bunlar kamuoyunun gözü önünde oluyor. İktidar bize adeta kurbanlık koyun olun başınızı kesersek de eyvallah deyin diyor. Bugün Suriye'ye silah değil, siyasetçilerin gitmesi lazım. 400 sorti PKK'ye 3 sorti IŞİD'e yapılıyor. IŞİD'in işlediği insanlık suçlarına karşı ne yapılıyor? IŞİD ile PYD'yi eşitleyemezsiniz. PYD insanlık onurunu savunuyor. Ceylanpınar'da 2 polisin öldürülmesi HDP'ye karşı cadı avı başlatmak için kirli bir suikastti. Kim nasıl yaptıysa aydınlatılmalı ve gerçekler ortaya çıkmalı."

Kolçak'ın değindiği bir diğer nokta da Dolmabahçe mutabakatı...

Masanın kendileri tarafından tekmelenmediğini söyleyen Kolçak, çözüm sürecini bisiklete binmeye benzetiyor; "Bisiklete biniyorsanız pedalı sürekli çevirmek durumundasınız. Çevirmezseniz düşersiniz... Kim yapıyorsa yapsın, kanın dökülmesine izin vermeyelim. Dolmabahçe mutabaktına sahip çıkalım."

MHP'nin tavrına ve HDP'ye oy verenlere 'şerefsiz' diye hakaret edilmesine de değinen Kolçak, "MHP üzerine düşen rolü oynuyor. Kendine durumdan vazife çıkarıyor. Kadir İnanır'a, Beren Saat'e bir şey olursa bunun sorumlusu kim?" diye soruyor.

HDP Bursa İl Eş Başkanı Yüksel Akgün de, HDP'nin barış için inisiyatif alacağını ve 8 Ağustos'ta Van'dan başlayarak barış mitingleri düzenleyeceğini ifade etti. 16 Ağustos'ta HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in Bursa'da olacağını aktaran Akgün, İmralı Heyeti'nde de yer alan Baluken'in son 2,5 ayı değerlendireceğini belirtti.

Suruç'taki saldırının ardından HDP örgütlerinin hedef alınarak çok sayıda parti yönetici ve üyesinin gözaltına alıdnığına dikkat çeken Akgün, Bursa'da gözaltına alınıp tutuklanan 19 kişinin tutuklanmasını gerektiren hukuki bir dayanak olmadığını söylüyor.
Akgün, "Türkiye toplumu şunu görmeli" diyor ve ekliyor; Savaşı kim istiyor, bunu görelim. HDP'nin varlık nedeni barıştır. HDP bu konuda üzerine düşeni de yapacaktır."

HDP Türkiye için, barış için önemli bir fırsattır. Eleştirilerimizi söyleyelim ancak toplum olarak HDP'lileri meşru siyaset zemininin dışına itecek ve silahların konuştuğu bir ortama izin vermeyelim.

işbank kredi karti borç sorgulama @zaferopsar
 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.