SON DAKİKA
Hava Durumu

Ayasofya tartışması

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2020 23:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2020 23:06

Oldum olası Ayasofya üzerinden sürdürülen tartışmayı anlamlı bulmam.

Unutmuyorum 1991'deki Anavatan Partisi Büyük Kongresinde, Yıldırım Akbulut, Mesut Yılmaz'a karşı seçimi kaybedeceği korkusu ile delegeyi etkilemek için konuşmasında Ayasofya'yı ibadete açacağını söylemişti.

Ben de o zaman o konuşmayı, zırva olarak nitelemiştim.

Esasen Ayasofya üzerinden sürdürülen tartışma, aklını başkalarının kılavuzluğu olmadan kullanamayanları kandırmaya dönük ve inancın siyasete malzeme yapıldığı, istismar yüklü bir tartışmadır.

Öte yandan Sultan Ahmet Camii, bir yanı ile Ayasofya'nın ihtişamını gölgelemek için yapılmıştır.

Zira Sultan Ahmet Camii'nin tasarımı, Osmanlı Cami Mimarisi ile Bizans Kilise Mimarisi'nin 200 yıllık sentezinin zirvesi olarak kabul edilir.

Klasik dönemin son büyük camisi olan Sultan Ahmet Camii, bir kısmı günümüze ulaşamayan, medreseler, hünkar kasrı, arasta, hamam, çeşme, sebiller, dükkanlar, türbe, darüşşifa, imarethane, kiralık odalar gibi unsurlardan müteşekkil bir büyük külliyedir. Bu vasfı ile hem İstanbul'daki en büyük eserlerden biridir, hem de Ayasofya'ya kafa tutan bir görkeme sahiptir.

Zira Ayasofya müze yapılınca, Sultan Ahmet Camii, en büyük ibadethane olarak ilk sıraya oturmuştur.

Bir kere Ayasofya'yı camiye çevirmek Sultan Ahmet Camii'ni rakipsiz olmaktan çıkarmak, onun görkemine halel getirmek demektir.

Üstelik Ayasofya'yı camiye çevirerek hangi kompleksinizi tatmin etmiş olacaksınız? İstanbul'u yeniden mi fethetmiş olacaksınız?

İstanbul artık geriye dönüşü olmayan bir Türk şehridir. Sultan Ahmet'i, Süleymaniye'si ve diğer görkemli camileri ile Ayasofya kompleksini çoktan aşmış bir Müslüman kentidir İstanbul.

Hatta bırakın müze olmayı, Ayasofya kilise olarak ibadete açılsa bile, İstanbul'un Müslüman Türk kimliği açısından bir beis oluşturmaz.

Tabiatıyla, konuyu bu hacimde bilmeyen ve aklını size kiraya vermiş olanlar varoldukça, siz de Ayasofya masalı üzerinden oy devşirmeye, inancın alanı ile siyasi emellerinizi telif etmeye devam edeceksiniz.

Ama unutmayın günümüzde cehaletle değil akıl ve bilimle ayakta kalınır ve de abat olunur.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.