SON DAKİKA
Hava Durumu

Zafer Bayramı neden önemli?

Yazının Giriş Tarihi: 30.08.2019 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.08.2019 00:10

Birkaç gün önce kameramı elime aldım ve Bursa'nın tarihi öneme sahip bazı köşelerine gittim. Amacım Youtube kanalıma video hazırlamaktı.

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın Bursa için önemini, salt Bursa değil ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu birkaç dakikada anlatmak istedim.

Birkaç ay önce, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, muhalefetin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde verdiği, resmi bayramlarda da ulaşım ücretsiz olsun, önerisine, "Zafer Bayramı halkın genelini ilgilendiren bir bayram" şeklinde karşılık vermiş bu sözleri bir hayli tartışmalara neden olmuştu.

Gerçi daha sonra anlatmak istediğinin bu olmadığını, sözlerinin çarpıtıldığını söyleyip, gelen eleştirilere itiraz etmişti ama söz ağızdan çıkmıştı bir kere...

Ben de, hem Sn Aktaş'a, hem de kamuoyunun geneline, Bursa için Zafer Bayramı'nın önemini bir kez daha anımsatmak amacıyla kollarımı sıvadım.

26 Ağustos 1922'de Büyük Taarruz başladığı günlerde Bursa'da durum neydi, "97 yıl önce ve 97 yıl sonra" Yunan işgali sırasında çekilmiş bulduğum birkaç kare fotoğrafı, fotoğrafların çekildiği yerlere gidip, video çekimini gerçekleştirdim.

İstikametim önce Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi binasıydı, ama ondan önce Ulucami'nin önünden geçip, Bursa'nın tarihi anlamda ne kadar önemli olduğunu göstermekti. Ulucami civarında ve Bursa'nın birçok noktasında atalarımızın ayak izleri var. Padişahlar, evliyalar oralarda gezinmiş, oralarda yaşamış.

Ne yazık ki Bursalılar yaşadıkları şehrin tarihi, kültürel değeri ve öneminin farkında değiller...

Tarihi Belediye binasının önüne geldiğimde Yunan işgali sırasında Bursa'ya konuşlanan Yunan ordusu askerlerinin merdivenlere oturup çektirdiği fotoğrafı anımsattım. 97 yıl önce Bursa'da Yunan askerleri vardı ve kentte büyük acılar yaşanmıştı.

8 Temmuz 1920'de Bursa işgal edildikten sonra 10 Temmuz 1920'de Meclis kürsüsü "puşide-i siyah"la kaplandı. Bu işgal tam 2 yıl 2 ay 2 gün sürdü ve o siyah örtü de sürekli kürsüde kaldı, sadece Bursa'nın değil, tüm Türkiye'nin üstüne çöken işgal karanlığını simgeliyordu.

1920'de gerçekleşen Bursa'nın işgali neden önemliydi, çünkü Bursa Osmanlı'nın ilk başkentiydi ve imparatorluğun kurucuları Osmangazi ve ailesinin kabirleri Bursa'daydı.

Tabi 2 yıllık işgal sırasında Bursa'yı ele geçirmenin keyfini de sürmüşler Yunanlılar. Bugünkü, Bursa Kalesi'nin önemli noktalarından Fetih Kapısı'nın bulunduğu yerin tam karşısına geçip Bursa'yı nasıl paylaşacaklarını tartıştıkları bir fotoğraf geçti elime. Tam o noktaya gidip o fotoğrafla birlikte Ulucami'ye baktım...

Yunan askerlerinin yaptıkları birçok taşkınlıktan biri de Osmangazi Türbesi'nde yaşanmıştı.

Yunan Generali Venizelos'un oğlu Sofokles, Bursa'yı işgal etmenin heyecanıyla, hızını alamamış ve koştura koştura Tophane'de bulunan Osmangazi Türbesi'ne gelmiş.

"Kalk Koca Osman! Kurduğun devleti yıktık. Seni öldürmeye geldim" diyerek sandukalarını tekmelemişti...

İşte, elimde o anın fotoğraflarıyla, Osmangazi'nin Türbesi'ne geldim ben de. Sofokles'in poz verdiği yerde, atalarımıza yapılan o saygısızlığını bir kez daha anımsatıp unutmamak için!

30 Ağustos Zafer Bayramı işte bu yüzden hepimizi ilgilendiriyor.

Çünkü bu Bursa şehri işgal yıllarında büyük acılar, derin trajediler yaşadı...

Tarihçi Sinan Meydan'ın kaynak göstererek paylaştığı ve 1925 tarihli "Bursa Vilayetinde Yunan Fecaiyi" adlı eserine göre Yunan işgali sırasında Bursa merkezde 822 kişi şehit edildi. 383 kişi yaralandı, 5617 kişiye işkence edildi, 128 kadının ırzına geçildi, 5617 kişi hapsedildi, 455 kişi esir alındı, sürgün edildi. Bursa merkezde mezalime uğrayan Türklerin sayısı 7974 kişiyi buldu.

26 Ağustos'ta başlayan Başkomutanlık Meydan Muharebesi 30 Ağustos 1922'de kazanıldıktan sonra Bursa hemen kurtarılamadı. 3. Kolordu kuzeyden, Kocaeli Grubu ise güney doğudan Bursa'ya doğru ilerleyişini sürdürdü. Yunan orduları ise Türk ordularının hızla yaklaştığı haberini alınca, 10 Eylül 1922 akşamı Bursa'yı terketti.  2 yıl 2 ay 2 günlük Yunan işgali sona ermiş oldu TBMM kürsüsündeki o kara örtü "puşide-i siyah" da kaldırıldı.

Bu arada, Yunan ordusu Bursa'dan giderken sadece yerel halka değil, kendi inançlarının mabetlerine de zarar vermişti. Ki, bi tanesi de bugün Balibeyhan'ın hemen yanında yer alan trafonun bulunduğu yerde 97 yıl önce Balıkçı Pazarı Kilisesi bulunuyordu.

Yunan askerleri Bursa'dan kaçarken o kiliseyi de ateşe vermişlerdi ne yazık ki.

Tabi Bursa'nın kurtuluşu ata yadigarı Osmanlı'nın ilk başkentinin yeniden kazanılması nedeniyle Ankara'da kurbanlar kesildi, şükür namazları kılındı.

İşte Bursa bu yüzden çok önemli, 30 Ağustos Zafer Bayramı işte o nedenle sadece belirli bir kesimi değil, halkın genelini ilgilendiren BÜYÜK bir bayram.

Bunu torunlarımıza, çocuklarımıza anlatmak hepimizin görevi...

ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN!

İşte aynı başlıkla hazırladığım video...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.