SON DAKİKA
Hava Durumu

Uydurma soyadları cumhuriyeti!

Yazının Giriş Tarihi: 15.02.2013 10:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.02.2013 10:08

Etrafınıza bakın, hatta kendi soyadınızı sorgulayın ve soyunuzla, sopunuzla ne alakası olduğunu düşünün. Mantıklı bir açıklama bulamayacaksınız...

Hele göçmenlerin!

Neredeyse tamamının soyadı, geldikleri yıl, TC vatandaşı olduklarında nüfus müdürlüğündeki memurun vicdanına kalmıştır. Aklına ne geldiyse, özellikle de içinde Türk, yurt, vatan ve benzeri sözcüklerden türetilen soyadını almışlardır.

Türkoğlu, Öztürk, Türksever, Türkcan, Türkkan, Özkan, Yurtsever, Vatansever, Türk, Yuvakuran, Özvatan, Cantürk, Kantürk, Hastürk, say say bitmez...

O nedenledir ki, Türkiye'de yaşayıp da soyadının içinde Türk olan neredeyse herkesin Türklükle alakası yoktur!

Ne derseniz deyin, nasıl yorumlarsanız yorumlayın. Bu böyle.

Arnavut asıllı, 50'li yıllarda ailesi eski Yugoslavya'dan Türkiye'ye göç etmiş biri olarak kendimden ve etrafımdan biliyorum bunu.

Mesela bizim soyadımız, "Şenocak" bizden önce göç etmiş olan akrabalarımızın, daha önce göç etmiş akrabalarından aldıkları bir soyadı. Soyumuzla, atamızla yakından uzaktan alakası yoktur.

Ha, kötü müdür?

Değildir elbet ama "soyadı"nın mana ve ehemmiyetiyle örtüşmemektedir.

Zira Yugoslavya'da yaşarken ailemin soyadı "Bayrami" imiş, yani Bayramoğlu gibi bir şey. İşte o zaman soyumuzla ilintili bir anlam ihtiva edebilirdi. Lakin, Şenocak ve bilumum diğer soyadları tamamen uydurma olmaktan öteye geçmiyor, ne yazık!

"Eh be ağabeycim, memlekette onca sorun varken, bu konu da nereden aklına geldi?" diye soranlar olabilir.

Bursaspor, Avustralya vatandaşı (muhtemelen de Boşnak asıllı) Aziz Behiç adında genç bir futbolcu transfer etmiş. Onu da Türk vatandaşı yapmış...

(Bakınız haberi burada: Aziz Behiç TC vatandaşı oldu)

Buraya kadar her şey normal. Ancak çocuğu vatandaş yapmakla kalmamışlar aynı zamanda soyadını da değiştirmişler. Sanki Türkiye Cumhuriyeti'nde Behiç yasakmış gibi, Aziz Eraltay olmuş.

Kardeşimiz Türkçe biliyor mu, bilmiyorum ama Behiç soyadı da muhtemelen dedesinden ya da babasından yadigardı.

Anlayacağınız adamı TC vatandaşı yapmamışlar, soyunu sopunu da asimile etmişler!

Yıllar önce yine Bursaspor'da, Bulgar kaleci İvko Gançev'i TC vatandaşı yaparak adını da İbrahim Zaralı olarak değiştirmişlerdi. İvko daha sonra tekrar mahkemeye başvurarak, öz adına ve soyadına kavuşmuştu. Sanki gayrimüslim TC vatandaşı olamazmış gibi?

Yakın zamanda da Marko'yu Mehmet yaparak milli takımlarda oynatmış bir ırkın ahvadı olarak, bu tür saç sapan uygulamalara şaşırıyor, 2013'e geldik, hala adam olamadık, ona yanıyorum(!) 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.