SON DAKİKA
Hava Durumu

Tiyatroya gitmenin tam zamanı...

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2013 10:52
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2013 10:52

Kentimizin tiyatroda lokomotifleri AVP Devlet Tiyatrosu ile Bursa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu iddialı oyunlarla yeni sezon perdelerini açtı.

Bursa AVP Devlet Tiyatrosu, çiçeği burnunda sanat yönetmeni Arzu Tan Bayraktutan'ın önderliğinde ilk oyunu Anton Çehov'un "Martı"sıyla perdelerini araladı. Yönetmen Levent Suner'in sahneye koyduğu oyunun önceki akşam prömiyeri vardı. Bursalı sanatseverler bu Çehov klasiğinin yeni uyarlamasını çok sevecekler. 1895 yılında yazılan Martı oyunu, Moskova'dan uzak taşra hayatının sıkıntılı atmosferinde yüzyıl sonu çöküntüsüne odaklanır. Bu çöküntü aynı zamanda yaklaşan ekonomik ve sınıfsal değişimin de habercisidir.

AVP'nin usta oyuncuları, Demet Oran, Erçin Işık, Şükrü Reha Taşman, Cansu Yılmaz, Adnan Tunalı, Belgin Bilgin "Martı"da dikkat çekici performans sergiliyor. Ataol Behramoğlu'nun Türkçe'ye çevirdiği "Martı"nın dekorunu Ufuk Üsterman, kostümleri Sevgi Türkay, ışık tasarımını ise Ali Karaman yaptı.

Devlet Tiyatrosu'nun bir diğer oyunu ise romantik komedi Aşk Bir Şey Değildir. Ali Volkan Çetinkaya'nın yönettiği oyunu Şahin Örgel yazdı.

Evli bir çiftin üzerinden kadın erkek ilişkisinin anlatıldığı oyunda, aşkın ne olduğu ya da ne olmadığına dair ipuçları var. Ecehan Şarman Çetinkaya ile Ali Volkan Çetinkaya'nın hayat verdiği Nihal ile Tekin'in başından geçen komik ve zaman zaman hüzünlü öyküsü anlatılıyor. "Aşk Bir Şey Değil midir?" yoksa aşk "bir şey" midir? sorularıyla izleyenin kafasını karıştırmayı amaçlayan oyun AVP Oda Tiyatrosu'nda izleyici karşısına çıkıyor.
***
"Buzlar Çözülmeden"... Bu oyunu kaçırmayın(!)
Şehir Tiyatrosu'nun yeni sezonun ilk oyunu ise "Buzlar Çözülmeden".

Cevat Fehmi Başkut bu unutulmaz şaheseri Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nurhan Tekerek sahneye koydu.

Oyun aslında çok tanıdık. Özellikle, Kemal Sunal hayranları, Cevat Fehmi Başkut'un kaleme aldığı öyküyü "Deli Deli Küpeli" filminden anımsayacaklardır. İki defa sinemaya uyarlanan ve defalarca sahnelenen oyun Türkiye gerçekleri üzerine çok şey söylüyor.

Tımarhaneden kaçarak, kış kıyamette en yakın kasabaya sığınan delileri kasaba halkı, günlerdir gelmesini bekledikleri kaymakam zannederler. Bu durumu bozuntuya vermeyen deliler, kaymakamlık koltuğuna kurulurlar ve olanlar da bundan sonra olur.

Ancak bir delinin yapabileceği işler yapmaya başlayan sahte kaymakam "Buzlar Çözülmeden" bozuk düzeni değiştirip görevini tamamlamayı amaçlamaktadır.

Şehir Tiyatrosu'nun usta oyuncularının muhteşem performansları takdire değer. Deli Kaymakam rolünde Günay Güney ve Deli Çavuş rolünde Altuğ Görgü'yü alkışlamaya hazırlanın.

Zira ikisinin de performansı üst düzeyde. Sadece Güney ve Görgü değil, Murat Liman, Eren Topçak, Kazım Güçlü, Uğur Serener, Müge Açıkdüşünenler, Ebrü Ergüç Ertan Akman ve Emrah Burak Gürbüz'ün ustalıkları oyunu özellikli kılan diğer ayrıntılar. Murat Gedikli'nün müziklerini yaptığı oyunun dekoru Akın Tezer Tunalı, kostümleri ise Bengisu Mukiyen hazırladı. Özellikle oyunun başındaki kar yağdırma sahneleri bir hayli etkili.

Sisteme dair ciddi eleştiriler getiren "Buzlar Çözülmeden" oyununun muhafazakar Bursa BŞ Belediyesi'nin ne kadar tahammül edeceği ise ayrı bir merak konusu.

Gerek Devlet Tiyatrosu gerekse BŞ Belediyesi'nin sahneye koyacağı oyunları mutlaka görmenizi öneriyorum. Özellikle de "Buzlar Çözülmeden" AKP'li BŞ Belediyesi'nin içindeki birkaç gerici devreye girip oyunu gösterimden kaldırmadan gidip izleyin! Bazı gerçekler, iktidar ve yandaşlarını rahatsız edecek ayrıntılar içeriyor!

Kısacası malum zihniyetin "Buzları Çözülmeden(!)" bu oyunu kaçırmayın.

Demedi, demeyin...

https://twitter.com/Suatsh

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.