SON DAKİKA
Hava Durumu

Ters reaksiyon yapan dizi

Yazının Giriş Tarihi: 19.09.2014 08:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.09.2014 08:06

Bir de aksiyon var. Gerçi, her aksiyon (etki) bir reaksiyona (tepkiye) sebebiyet verir ama bir dizi film projesine eğer "Kod Adı Reaksiyon" adını koyuyorsanız, hakkını da vermeniz gerek.

Öncelikle farklı bir iş çıkarmak için çok iyi bir planlama yapmak, işlenmemiş bir konu bulmak lazım.

Sadece oyuncu kadrosu, bütçesi ya da kullandığınız efektler, teknik malzeme de değil.

Öykünüz özgün, anlatım diliniz farklı, kamera açıları alışılmışın ötesinde olmalı. Bunları yaparsanız iddialı adınızın altını da doldurmanız mümkün. Yoksa reaksiyon ters tepebilir.

Dizide en çok eleştiri alan da kuşkusuz Erdal Beşikçioğlu oldu. Oysa Beşikçioğlu'na gelmeden önce eleştirilecek o kadar çok şey var ki...

Ama birinin altını çizmek istiyorum: Bölümün sonunda hava alanına üstünde uçak infilak ediyor, parçalar oraya buraya yola filan savruluyor. Patlama efektinin amatörlüğü bir yana, kardeşim gökten yağmur ya da dolu değil uçak parçaları düşüyor, oyuncu arkadaşlarımız o kadar rahatlar ki, başlarını elleriyle koruyorlar. Hani üstlerine koltuk ya da kanat, teker-meker falan denk gelirse bir şey olmasın diye!

Şaka değil, valla aynen öyle.

Tamam, Türk'e bir şey olmaz(!), o ayrı mesele de; kardeşim hiç mi gavur neler yapıyor izlemiyorsunuz?

Hiç mi "işin mantığı, matematiği nedir" hesaplamadınız?

Onca bütçeye, onca masrafa yazık değil mi? Onca ekip, onca asistan, yardımcı yönetmen, proje danışmanları, (Bahadır Özdener, Başar Başaran) ve bir de nal gibi yönetmen (Onur Tan) ne iş yapar arkadaş? Kimse uyarmaz mı? "Türk izleyicisi o kadar aptal değil, bu sahneleri yemez" diye!

Ha bir de paraşütle nereye atladığı anlaşılamayan biri var ki...

Bir de yerli yersiz, özensiz döşenmiş Fahir Atakoğlu imzalı müzikler de cabası...

Reaksiyon yeni bir şey vaat etmeyen, çok berbat bir aksiyon TV dizisi... Evet, belki de tıpkı dedikleri gibi Kurtlar Vadisi'nin çakması, hem de kötü çakması. Hiç olmasa onun bir mantığı var(dı)...

Erdal Beşikçioğlu'na gelince...

Kalitesi ortada... Ama Behzat Ç öyle bir yapıştı ki... Oradaki performansı insanları o kadar etkiledi ki...

İster istemez yapacağı her iş Behzat Ç ile kıyaslanacaktır. Ne yazık ki, Reaksiyon'daki istihbaratçı derin devlet adamı Dayı ile asi emniyet amiri Behzat farklı karakterler. Sıradan izleyici bunu ayırt edemez!

Nitekim de öyle oldu. Herkes Beşikçioğlu'nun Dayı'sını yadırgadı.

Erdal Beşikçioğlu güçlü bir aktör. İşi bu, böyle bir rolü kabul ettiği için Beşikçioğlu'nu yargılamaya kimsenin hakkı yok. Çünkü bir oyuncu her rolü oynayabilmeli.

"Böyle bir karakteri oynamayı neden kabul etti?" diye sormaktan çok, "O karakteri nasıl canlandırmış, başarılı mı, değil mi?" ona bakmalı...

İlk bölümden anlaşıldı ki, "Reaksiyon"u Erdal Beşikçioğlu ve hatta uluslararası üne sahip Ermeni asıllı TC vatandaşı aktör Kevork Malikyan bile kurtaramayacak, zira öykü bildik, senaryo vasat, reji çok kötü!

Çünkü "Kod Adı Reaksiyon", ne Behzat Ç'nin ne özgünlüğüne, ne "Muhteşem Yüzyıl"ın popülaritesine, ne de "Ulan İstanbul"un samimiyetine sahip...

O nedenle, değil Beşikçioğlu ya da Malikyan, Marlon Brando dirilip gelip oynasa, nafile...

twitter.com/inSanatDernegi

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.