SON DAKİKA
Hava Durumu

'Skandal cerrah' hala Bursa'da mı?

Yazının Giriş Tarihi: 12.12.2018 08:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.12.2018 08:18

Adı Paolo Macchiarini. İtalyan asıllı profesör ve doktor. 1958 Basel İsviçre doğumlu. Wikipedia'da sayfası var. Hakkında yer alan mesleki bilgide "eski cerrah" diye belirtilmiş.
Ne demek eski cerrah?
Cerrahın eskisi yenisi olur mu?
Demek oluyormuş...
Eski futbolcu olur da cerrah olmaz mı?

Ülkemiz nasıl ki miadını doldurmuş, ıskartaya çıkmış futbolcuların cenneti oluyorsa refüze edilmiş cerrahların son limanı neden olmasın (!)

Şaka bir yana ama konu hiç de şakaya gelecek gibi değil...

Macchiarini esas ününü, ya da kötü şöhretini İsveç'te yapmış.

2010'dan itibaren İsveç'teki Karolinska Institutet'te geçici bir kontratla araştırmacı olarak çalışan Paolo Macchiarini'in yaptıkları ülkede skandallara yol açmış. Öyle ki; 2016 yılında Karolinska Üniversitesi'nde tedavi etmeye çalıştığı, (aralarında) Türk asıllı Yeşim Çetir'in de bulunduğu birçok hastaya suni yöntemle geliştirilen (sentetik) nefes borusu ameliyatını etik kuruldan izin almadan uyguladığı ortaya çıkmış ve "skandal" başlıklarıyla İsveç'te tartışılan adam olmuş. Çetir ailesi, İsveç'teki hastane ve ameliyatı yapan doktor Paolo Macchiarini'ye dava açmış.

Bu ameliyat sonrası Yeşim Çetir'in tedavisi için ABD'ye götürüldüğü ve daha sonra hayatını kaybettiği haberi Türk medyasına da yansımış.

O dönem İsveç devlet televizyonu SVT'ye bile haber olan, hakkında bir çok belgesel ve program yapılan Macchiarini'nin, dünyada nefes borusu nakli konusunda önemli cerrahi merkezlerinden biri kabul edilen İsveç Karolinska Üniversitesi'ni sahte belgelerle kandırdığı ortaya çıkmış. Macchiarini'nin ameliyat ettiği hastaları kobay gibi kullandığı, birçok hasta ve yakınlarına baskı yaptığı anlaşılmış.

Bakın tedavi değil, haber kobay olmaktan söz ediyor.

Eski cerrah Paolo Macchiarini, şimdi Bursa'da Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görev yapıyor. Macchiarini'yi Bursa'ya getiren ise arkadaşı Prof. Dr. Cengiz Gebitekin. Bu ikilinin, geçtiğimiz Şubat ayında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne solunum yolunda tıkanıklık şikayetiyle getirilen 5 aylık Hüseyin Asaf Yüksel'e başarılı bir ameliyat yaptığı haberi Anadolu Ajansı tarafından servis edilmiş ve haber gerek ulusal gerekse yerel medyada yayınlanmış.

Fakat haberin veriliş şekli biraz garip; Macchiarini "ithal doktor" olarak duyuruluyor ve böyle bir cerrahi operasyonun Türkiye'de ilk kez gerçekleştirildiği, hastanın cihaza bağlı olmadan yaşama tutunduğu ve Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Gebitekin'e İspanya'dan bu operasyon için gelen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Paolo Macchiarini eşlik ettiği yazılıyor.

Paolo Macchiarini'nin eski bir cerrah olduğu, İsveç'ten kaçarcasına istifa ettiği (belki İspanya'dan da kovuldu) ardından kendisiyle çalışan tüm ekibinin de kovulduğu, yaptığı tedaviler sonucu hastalarının yaşamını yitirdiği belirtilmemiş.

İsveç medyasında yer alan bilgilere göre İtalyanlar kendisine profesör olma hakkı vermemiş. 2005 yılında da İspanya'ya taşınıp tedavilerine orada devam etmiş ama tedavi yöntemi sonucu 8 hastadan 7'si yaşamını yitirmiş.

Bu arada Karolinska Üniversitesi'nde tedavi etmeye çalışırken yaşamını yitiren üç hastadan sonra Haziran 2016'dan İsveç Cumhuriyet Savcılığı adam öldürme şüphesiyle Macchiarini'ye soruşturma açmış.

Bir yıl süren mediko-yasal soruşturmadan sonra, Ekim 2017'de Macchiarini, delillerin desteklemediği araç ve prosedürlerin kullanımı nedeniyle beş davanın dördünde, suçunun olmadığını, hastalarının başka bir tedavi altında öldüğünü iddia etmiş. Bu savunmanın ardından İsveç Ulusal Bilimsel İnceleme Kurulu, Macchiarini hakkında bilimsel bir suiistimal bulduğunu açıklamış.  Bu gelişmelerden sonra İsveç'i terk eden Paolo Macchiarini'nin Rusya'nın Kazan şehrine gittiği ve bir süre burada görev yaptığı, daha sonra oradan da ayrıldığı kamuoyuna duyurulmayan bilgiler arasında...

Eski Cerrah Macchiarini'nin son durağı Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.

Ve (bildiğimiz kadarıyla) katıldığı son ameliyatta tedavi edilen 5 aylık Hüseyin Asaf Yüksel'in durumunun (şimdilik) iyi olması belki de tek teselli, zira Macchiarini'nin karıştığı hemen her ameliyatın sonu trajediyle sonuçlanmış.

O zaman biz de hemen şunu soralım:

-Macchiarini'nin de ameliyatına girdiği 5 aylık Hüseyin Asaf Yüksel'in son sağlık durumu nedir?

-Macchiarini'yi her platformda savunan Prof. Dr. Cengiz Gebitekin, meslektaşının tedavi etmeye çalıştığı 8 hastadan 7'sinin vefat ettiğini bilmiyor muydu? Ki bunlar arasında; Amerika'da kameralar önünde ameliyat ettiği 2 yaşında ki Güney Koreli bir kız çocuğu da da var. Kız ameliyattan iki ay sonra yaşamını yitirmiş.

-Paolo Macchiarini'ye İtailyanlar neden profesör olma hakkı vermedi?

-Prof. Dr. Gebitekin, Macchiarini'nin İtalyan asıllı İsviçerli olduğunu neden gizleme ihtiyacı hissetti? Rusya/Kazan'ı es geçip de "İspanya'dan ithal" doktor olarak kamuoyuna yansımasına neden ses çıkarmadı? Yoksa meslektaşının İtalya'da hastalarını tehdit ettiği için tutuklandığından haberdar değil mi?

-Macchiarini, İspanya, İsveç ve son olarak Rusya'dan neden ayrıldı?

-İsveçlilere "Papayı bile tedavi" ettiğini söyleyerek kandıran (İsveç medyasının yalancısıyım) adı skandallara karışmış eski cerrah hala Bursa'da mı?

KAYNAKLAR

1- Vikipedia

2- Hüseyin bebek

3- Ameliyatta souk borusu delinen Yeşim

4- Skandal ameliyat

5- SVT NY HETER 1

6- SVT NY HETER 2

7- DAGENS NY HETER

8- DAGENS MEDİCİN

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.