SON DAKİKA
Hava Durumu

'Ölü İşçiler Derneği'...

Yazının Giriş Tarihi: 12.09.2014 11:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.09.2014 11:00

Ben söyleyeyim: 3 binin üzerinde... Yazarken çok olay; rakamla 3000, yazı ile üç bin...

Hadi maden ocaklarında çalışanların fıtratında var diyelim, peki inşaat sektöründe ölen işçi sayısı hakkında bir fikriniz var mı?

50 yılın değil ama 2013'ün bilançosu elimizde var, rakamla değil, sayıyla da yazmak yeter: 294

Peki 2013'te toplam ölen işçi sayısını da yazayım mı?

Yazayım tabi: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin verilerine göre 2013'te 1235 işçi yaşamını yitirdi.

Bu rakamlara 2014 ölümleri dâhil değil.

Bunlar sönen ocaklar, solan nefesler, artık atmayan kalpler. Hepsi toprak oldu. Bunlar üzerinden birileri çok paralar kazandı, devlet bunlardan vergi aldı, belki de alamadı. Bu kanlı paralarla okul yaptırıldı, birçoğu da imam hatip. Buralardan elde edilen gelirlerle yapılan okullarda birileri adam olmaya çalıştı. Kimi oldu, Meclis'e kadar yükseldi, birileri de öyle çok yükseldi ki adamlıkta; arşa erdi adamların en adamı oldu(!)

Toplanan kanlı vergi paralarıyla acayip oranda, müthiş duble yollar, göz kamaştırıcı köprüler, AVM'ler yapıldı. Köprülerin birkaçı çöktü, yine birileri öldü. Kanlı paralarla yapılan yollarda trafik kazaları, bayram öncesi ve sonrası kana karşılık kan ve can almaya devam etti.

Sırada Kurban Bayramı var, kim bilir kimlerin taksiratı yollarda kesilecek!

Konumuz işçi ölümleri, hani son inşaat asansörü çöktü ve yine garibanlar öldü ya...

Patronlar suçu yine garibana attılar... Meğer suç işçilerinmiş. 5 gün önce işe başlayan garibanı asansör görevlisi olarak işe almak suç değil ama o işe başlamış olmak suç.

Hazır bu kadar çok mevta işçimiz var, "Ölü İşçiler Derneği" kurulsa mı ki?

Bi de aklıma gelmişken, bu işçilerin ölüm nedenlerine baksak mı?

155 işçi düşme, 50 işçi göçük ve ezilme, 17 işçi elektrik çarpması, 15 işçi diğer nedenlerden dolayı (kalp krizi vb.) 13 işçi trafik, servis kazası, 10 işçi patlama, yanma, 7 işçi nesne çarpması, düşmesi, 5 inşaat işçisi zehirlenme nedeniyle Ölü İşçiler Derneği'ne kayıt yaptırmış(!)

İnşaat sektöründe beş çocuk işçi, dokuz göçmen işçi ve emekli/emeklilik çağında çalışan 52 işçi hayatını kaybetmiş.

Hayatını kaybeden işçiler arasında Orta Karadenizliler ilk sırada, sonra Doğulular (Kürtler) ağırlıklı geliyor.

'Ölü İşçiler Derneği'ne üye kayıtları, 54 ölümle İstanbul, 11 ölümle Ankara, 9'ar ölümle Adana, Bursa ve Kocaeli, 8'er ölümle İzmir ve Kayserii 7 ölümle Ordu, 6'şar ölümle Antalya, Isparta, Konya ve Manisa, 5'er ölümle Aydın, Edirne, Hatay, Tekirdağ ve Trabzon, 4'er ölümle Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Karaman, Kastamonu ve Mersin, 3'er ölümle Adıyaman, Batman, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Malatya, Mardin, Sakarya, Samsun, Tokat ve Afganistan, 2'şer ölümle Bingöl, Düzce, Erzurum, Kahramanmaraş, Karabük, Kırıkkale, Muğla, Osmaniye, Rize, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Irak ve Özbekistan, 1'er ölümle ise Aksaray, Artvin, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Giresun, Iğdır, Kars, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Yozgat ve Zonguldak yer aldı.

Yani Azrail'in uğramadığı vilayet ve şantiye kalmamış gibi. Ekstradan bi de Özbekistan'a da gitmiş..

Şaka değil, gerçek desem inanır mısınız?

Sağlıklarında, sendikaları tarafından sahipsiz bırakılan işçilere, 'Ölü İşçiler Derneği' kurulduktan sora birileri harcanmış haklarını iade eder mi?

Yoksa "ölen işçi ölmüştür, kalan sağları sömürmeye devam" mı ederler?

twitter.com/inSanatDernegi

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.