SON DAKİKA
Hava Durumu

Kutsal Define Avcısı Altepe (!)

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2016 12:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2024 23:06

E milletin ağzı torba değil ki büzesin, sen sadece hizmet diye bunu halka sunarsan, ülkenin en pahalı kent içi ulaşımına, kalitesiz, bol kireçli ve en pahalı suyunu içirmeye kalkıp damacanalara mahkûm edersen, en pahalı elektrik ve doğalgazının Bursalılar'a satılmasına ses çıkarmazsan, vatandaş da senin hakkında efsaneler uydurmaya başlar elbet.

Açıkçası, özellikle Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe hakkında çıkan dedikodulara pek itibar ettiğimi söyleyemem. Çünkü Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi han ve hamamlar ve ata yadigarı camilerin onarılmasını önemsiyorum.

Fakat, amma ve lakin, velhasıl kelam; kafamın karışık olduğunu da ifade etmeliyim. Zira bu konuda aklımı kurcalayan bir olay yaşadım.

Bursa'nın kent efsanelerinden olan "Tophane yamaçlarının altında mağaralar, dehlizler var" söylencesi gerçek oldu!

Başkan Recep Altepe'nin özen gösterdiği ve ısrarla ön ayak olduğu bir çalışma başlatan Büyükşehir Belediyesi Tophane'de, yaklaşık 2500 yıllık olduğu söylenen bu mağaraların varlığını ortaya çıkardığını duyurdu.

Gerçekten de heyecan verici bir haberdi bu!

(n)Beyin adlı bilim dergisine bir makale hazırlamak üzere konuyla ilgili, internet üzerinde yaptığım araştırmadan sonuç alamayınca, Büyükşehir Belediyesi basın bürosundan, yardım istedim. Onlar da bana, konunun Kültür Müdürlüğü'nün işi olduğunu ifade ettiler. Ben de Kültür Müdürlüğü'ne başvurdum, onlar da bana, aykut.uray@bursa.bel.tr mail adresinden bilgi edinebileceğini söylediler:

Aykut beye, 10 Eylül 2016 tarihinde şu maili yolladım:

"Aykut bey merhaba...

"(n)Beyin dergisi" için hazırlayacağımız bir inceleme yazısı için yeni keşfedildiği açıklanan "tophane yamaçlarının altındaki tünel ve mağaralar" hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var!.

Bursalılar tarafından efsane olarak yıllardır konuşulan ama gerçekliği hep tartışılan bu tünel ve mağaralarla ilgili;

-Araştırmalar ne zaman başladı?
-Çalışmalar ne durumda?
-Araştırma ve kazıları kim hangi kurum yürüttü/yürütüyor?
-İlk ne zaman keşfedildi?
-Tünel ve mağaralar kaç metre uzunluğunda, kaç galeriden oluşmakta?
-Ne kadar zamanda ortaya çıkarıldı?
-Bu mağaralar doğal mı, yoksa insan yapımı mı?
-Ne amaçla kullanıldı?
-Hangi uygarlıklar tarafından kullanıldı?
-Tünel ve mağaralar halka ve turizme açılacak mı? Açılacaksa ne zaman açılacak?

Bu sorulara yanıt verecek bilgileri ve konuyla ilgili fotoğraf ve doküman varsa paylaşmanızı rica eder, saygılar sunarım!"

28 Eylül'e kadar yanıt gelmeyince, Aykut beye şu maili atmak zorunda kaldım:

"Bir kez daha merhaba Aykut bey, size 10 eylülde bir mail attım. Tarafımıza ticari bir kazanç getirmeyecek bilimsel bir dergide yayınlanmak üzere bazı bilgiler talep etmiştim. Yanıt verme nezaketinde bile bulunmadınız! Dolaylı yollardan edindiğim bilgilerden, konuyla ilgili bilgileri teliflerden dolayı vermediğinizi öğrendim. Lütfen söyler misiniz? Telif derken, siz ticari bir yayın organı mısınız, belediye bu bilgileri para karşılığında mı sunma niyetinde?

Lütfen zahmet edip aydınlatırsanız sevinir, saygılar sunarım..."

Bu mailime kayıtsız kalamayan Aykut bey, bana şu yanıtı verdi:

"Suat Bey;

Ben, konu ilgili olarak Kültür Müdürlüğünden bir arkadaşımın ricasına istinaden, sizin talebinizi çalıştığım birimdeki arkeolog arkadaşlara ilettim.

Kazı ya da araştırma işlemleri Kültür Bakanlığına bağlı olarak Bursa Müze Müdürlüğü kazı başkanlığınca yapılıyor. Belediye olarak Müze Müdürlüğü ile yaptığımız ortak çalışmalarda çıkan herhangi bir veriyi verebilmemiz için gerekli izinlerin ilgili kurumdan alınması gerekiyor.

Kazılar tamamlanıncaya kadar ve gerekli raporlar Bakanlığa bildirimi yapılana kadar herhangi bir veri paylaşımı olmuyor.

Anlayacağınız gibi ticari kaygı ya da bir kazanç bekleme durumumuz yoktur.

Bu durumdan ayrıntılı olarak bilgi almak isterseniz birimimdeki arkeolog arkadaşlar ile görüşebilirsiniz.

Sizlere iyi çalışmalar dilerim."

Bu gelen yanıt üzerine ben de şöyle dedim:

"Ha şöyle, demek ki yanıt verebiliyor muşsunuz(!) İlle de sert mi yazmamız gerekiyor yanıt alabilmek için! Biraz kurumsal olun yahu!

Bu verdiğiniz bilgiler için de ayriyeten teşekkür ederim, ama "biriminizdeki arkeolog arkadaşlar kimdir, nasıl ulaşılır?" rica etsem, zahmet olmazsa mail ya da benzeri iletişim bilgilerini de paylaşır mısınız?

Kolay gelsin..."

Aykut bey ile son iletişimimiz şöyle oldu:

"Sert yazdığınızdan dolayı cevap vermedim öncelikle bunu belirtmeliyim. Bir önceki mailinizi ise arkadaşlara ilettiğim ve onların ilgileneceği için ve cevabı onlar vermesi gerektiğini düşünerek ilgilenmedim. Bu gayet normal, kurumsal olmamak ile uzaktan yakından ilgili yok.

Arkeolog Ziya Eksen ile iletişime geçebilirsiniz. Mail adresi ziya.eksen@bursa.bel.tr.

Bilgi almadan kastım birime gelerek, yüz yüze de bilgi alabilirsiniz.

İyi çalışmalar."

Demek ki konunun aslı muhatabı Ziya bey imiş.

Hemen benzer e-maili kibar bir dille Ziya beye de yazdım, lakin aradan 4 ay geçmesine rağmen, Ziya beyden, Aykut bey kadar bile karşılık alamadım.

Tabi bu durumda benim de aklım karıştı elbet. Bir oyalama ve kulağın arkasına yatma, kamuoyunu daha fazla konuyla alakadar etmeme durumu sezdim!

Kafamda hala deli sorular: Bursa'nın efsanesi Tophane mağaralarında neler oluyor?

Yoksa gerçekten Recep Altepe tıpkı "Indiana Jones: Kutsal Hazine Avcıları" filmindeki gibi "Kutsal Define Avcısı" mı? ;)

@SuatOktySnck

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.