SON DAKİKA
Hava Durumu

Hiç de "Cesur Yürek" değillermiş !

Yazının Giriş Tarihi: 20.09.2014 04:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.09.2014 04:19

Demek ki çoklu evlilik bir süre sonra aile içi huzursuzluğa neden oluyormuş. Tıpkı Sovyetler Birliği'nde yaşandığı gibi... Kaç devlete bölündüklerini meraklısı saysın.

Kıbrıs'ın zoraki evliliği yürüyecek gibi değildi. Kanlı bir savaşla boşandılar.

Flamanlar ile Valonlar Belçika'da boşanma aşamasına geldiler ama şimdilik izdivaçları devam ediyor.

Tüm bu olanlara rağmen bir boşanma davası haberi de çoklu evlilik içinde olan Birleşik Krallık'tan geldi. İskoçlar, İngiliz hareminden ayrılmak için harekete geçti ve ülke çapında referandum düzenledi.

Kimine göre İskoçlara rahat battı, durduk yerde ayrılma kararı aldılar. Kimine göre de, artan petrol gelirlerini diğer cariyelerle(!) paylaşmamak için ayrılmalarının zamanı gelmiş, hatta geçmişti bile...

5 küsur milyonluk ülkeye yapılan Birleşik Krallık'tan "boşanma" önerisine, "İskoçya bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusuna karşılık yüzde 55'lik bir oran "Hayır" dedi.

Yani, İskoçların hiç de "Cesur Yürek" olmadığı da bu oylamayla ortaya çıkmış oldu.

İskoçlar, Birleşik Krallık'ta kalmaya devam edecekler, fakat bu sonuç bile kaos yaratmaya yetti. Ayrılma yanlısı bölgesel hükümetinin başbakanı Alex Salmond istifa etti.

***

Neyse, ülke onların ülkesi. Kendi işimize bakalım da, bizim çorbamız taşmasın. Çünkü Kürtlerin durumu, ayrılan ve ayrılma ihtimali bulunan ülkelerden pek de farklı değil.

Hep diyoruz ya, "Biz Kürtlerle etle tırnak gibiyiz, ayrılamayız!" diye... Oysa pekâlâ etle tırnak ayrılır; ezilip moraran tırnak bir süre sonra da düşer, yerine yenisi çıkar. Bence bu et-tırnak benzetmesi yanlış. Biz Kürtlerle etle tırnaktan da öte, ebruli sanatının içindeki desenler gibiyiz. Öyle karışmış ve iç içe geçmişiz ki, ne Çekler ile Slovaklar, ne de diğerleri gibi kolay kolay ayrılamayız.

Bu açıklamadan sonra şu soruyu da sormak gerekir: Ya Kürtler ebruli desenini bozmak uğruna ayrılmak isterse, onları zorla mı tutacaz ülkede?

Zorla güzellik olur mu?

Bu konuda kişisel görüşüm şudur: Elbette zorla güzellik olmaz. Türkiye Cumhuriyeti'nde benimle bir arada yaşamak istemeyen her kim varsa, ben de onlarla yaşamak istemem!

Peki, o zaman ne olacak?

Yaklaşık 40 bin cana mal olmuş, adı konmamış savaşı unutup, hiçbir şey olmamışçasına, medeni bir şekilde boşanacak mıyız? Yoksa Yugoslavya örneğindeki gibi parçalanıp, kan ve gözyaşı selinde boğulacak mıyız?

Dediğim gibi, bizimle birlikte yaşamak istemeyen Kürtlerin yolu açık olsun! İskoçya örneğindeki gibi bir referandum yapılsın ve Kürtlere sorulsun: Türkiye'de TC vatandaşı olarak kalmak mı istersiniz, yoksa (zaten kurulan ama resmi olarak tanınmayan) Kürdistan'da yaşamak mı?

İskoçlar petrol kaynaklarını Birleşik Krallık ile paylaşmamak için ayrılmak istediler. Çekler de daha fakir olan Slovaklarla zenginliklerini paylaşmak istemediği için ayrılmıştı.

Peki ya Kürtler Türkiye ile hangi kaynaklarını paylaşmak istemiyorlar da ayrılmak için her türlü numarayı çekiyorlar? Vergi desen Güneydoğu'dan vergi toplanamıyor... Elektrik desen beleş, su beleş, o beleş, bu beleş!

Ha, Kürdistan'da özgür olacaklarını düşünüp bağımsızlık hayallerinin peşinde koşabilirler elbet!

İyi de burada kaynaklarını paylaşan Kürtler mi, yoksa Türkler mi?

Tabi bu Güneydoğu'dakiler için geçerli ki, tahmini rakamlara göre 15 milyonluk Kürt nüfusunun büyük bölümü batıda yaşıyor.

Elbette, İstanbul'a yapılan yatırım ile Hakkari'ye yapılanlar aynı değil. Fakat durum Çorum, Çanakkale, Tokat ve Uşak gibi iller için de farklı değil... Onlar da İstanbul'a verilen hizmetin onda birini göremiyorlar ki...

Asıl soru şu: Olası bir ayrılıkta, batıdaki Kürtler ne olacak?

Çocuklar babada mı kalacak, ana da mı?

Bir de, evliliklerle karma karışık olmuş aileler var, onlar ne olacak?

Etrafımdaki bazı Kürt dostlarıma bu soruyu sordum: "Böyle bir referandum yapılsa kararınız ne olur?" Boşanmak için, "evet mi, hayır mı?" dersiniz?

Bilin bakalım batıda yaşayanların büyük bölümü ne diyor?

Peki... Varsayalım referandum yapıldı ve sonuç ayrılık için "evet" çıktı... Ne olacak? Batıda yaşayan Kürtler zorla mı Kürdistan'a sürülecek? Mübadele mi olacak? Mübadele kiminle olacak, hangi halkla? Güneydoğu'da Kürt'ten başka halk var mı?

Siz de sorun Kürt arkadaşlarınıza. Ya da Kürtseniz ve batıda yaşıyorsanız, kendinize yöneltin şu soruyu: Kürdistan yarın kurulsa, gider miyim? (gider misiniz?)

Yanıtı zor sorular bunlar...

İşte bu durumu bilen (dış güçler mi desem, içimizdeki hainler mi desem ne desem) bu işin referandumla, gönül rızasıyla olmayacağını bildiği için Kürt yarasını kaşıyıp duruyorlar. Yara çoktandır iltihaplı, hatta kangrene bile çevirmiş olabilir.

Bu zoraki boşanma için sokaktaki Türkler çok tahrik edildi ama bu tuzağa düşülmedi.

Fakat Kürtler düştükleri tuzağın farkında değiller hala ve tedavi etmek yerine iltihaplı yarayı kurcalayıp duruyor, hem ülkeyi hem de kendilerini güçsüzleştirip, birilerinin ekmeğine de durmadan yağ sürüyorlar!

Unutmasınlar ki Türkiye gemisinin içinde onlar da var. Batarsa hep birlikte dibi boylayacaz. Zira Kürdistan filikası onları taşımaz... Kürekleri de, dümeni de yok!

twitter.com/inSanatDernegi

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.