SON DAKİKA
Hava Durumu

Halk otobüslerinde ihtiyarlara yer yok(!)

Yazının Giriş Tarihi: 29.08.2016 17:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.08.2016 17:30

Diğer illerin halk otobüslerinde durum nedir bilmiyorum ama Bursa'da durum vicdan sınırlarını zorluyor!

"Yav memlekette başka sıkıntı mı yok, bu mu senin derdin?" diye soran olabilir.

Evet, haklı olabilir bu soruyu yönelten, memleketimizin hali hiç de iç açıcı değil, deve misali, neremiz doğru ki, ihtiyarların hali iyi olsun, denebilir.

Amma ve lakin, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, 65 yaş üzeri yurttaşlar ve engelliler için, kent içinde ücretsiz seyahat edebilmelerine imkan sağladığı yararlı ve hayırlı bir uygulaması var.

Fakat, özellikle "Özel Halk Otobüsleri" 65 yaş üzeri Bursalılar'ın ücretsiz yolculuk etmelerinde sürekli sorun çıkarıyormuş. Bu vatandaşları araçlarına almamak için durakları pas geçmekten tutun da, azarlamaya ve hatta hayatlarını tehlikeye atacak hareketlere varıncaya kadar hoş olmayan durumlara maruz bırakıyorlarmış.

'Mışlı, mişli', geçmiş zaman fiilleri kullanıyorum çünkü buna benzer bir olay benim de başıma geldi. Daha doğrusu benim derken, annem ile babamla birlikte seyahat ederken yaşadım benzer bir durumu.

Diabet ve kalp-damar sorunu bulunan engelli annemin Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde iki ayda bir yapılması gereken tahlillerini yaptırmak için, babam ve annemle birlikte (29 Ağustos 2016 tarihinde) Tıp Fakültesi'ne gitmek için saat 08:00'de Beşyol istikametinden Uludağ Üniversite'sine giden 43A otobüsüne binmeye çalıştık.

Çalıştık diyorum, zira tam binme aşamasında, hasta ve yaşlı annem otobüse binerken aracın şoförü birden gaza bastı ve aracı hareket ettirdi. Biraz panik ve biraz da korkuyla, "ne yapıyorsun kardeşim" diyerek sesimi yükselttim. Vay sen misin sesini yükselten, "çabuk kardeşim, bak arkadan araçlar kora çalıyor sizi mi bekleyecez?" diye bir tepkiyle karşılaştım.

Annemin yaşlı ve hasta olduğunu, acele etmesinin imkânı bulunmadığını, anlayış göstermesi gerektiğini söylemeye çalışırken, şoför "S.kerim seni, bağırma lan! Uzatma geç işte" şeklinde karşılık verince benim de tepkim arttı ve terbiyesini takınmasını, görevinin bize hizmet olduğunu, bunun için maaş aldığını ima eden cümleleri bağırarak söylemek zorunda kaldım!

Bir yanda yaşlı annem ve babam, bir yanda bize bakan diğer yolcular, diğer yanda (50'li yaşlarda sakallı, meymenetsiz, saygısız halk otobüsü şoförü)...

Tartışmayı uzatsam, olay büyüyecek, şikayet etsem konuyla ilgilenecek bir yetkiliyi ara ki bulasın!

Daha sonra, yaşadığım tatsız olayı anlattığım arkadaşlarım, özel halk otobüsü sürücülerinin araçlarına ücretsiz binen yaşlılardan para kazanamadıkları için bilinçli olarak bu şekilde davrandıklarını, defalarca şikâyet edilmelerine rağmen, konunun çözülemediğini öğrendim.

İyiki de bu durumu tartışma sırasında bilmiyormuşum, eğer bileydim, o tartışma kesin karakolda biterdi diyor, konuyu burada noktalıyorum.

Çünkü bu ülkenin neresi doğru işliyor ki, yaşlılara sunulan bu hizmet dört dörtlük işlesin.

Çünkü bu toplumdaki çürümüşlük, dört bir yanımızı sarmış halde, adım adım çöküşe gidiyoruz.

Çünkü bir toplum çökmeye başlarken önce birbirine olan saygısını, sonra da vicdanını yitirir.

Saygımız tükendi, sıra vicdanlarda. O da tükendiğinde çöküş kaçınılmaz olacak...

@SuatOktySnck

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.