SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhuriyet içinde cumhuriyet olur mu?

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2022 12:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2022 01:07

Daha önce muhtemelen Fenerbahçe cumhuriyetini duymuştunuz ama…

Aması şu Trabzon ve Trabzonspor bu ülkenin şehri…

Fenerbahçe ise İstanbul’un sadece bir semti,  bakın semt diyorum, Bursa bir şehir, Edirne, Hakkari, Artvin, İzmir, Hatay, Adana, Eskişehir, Çanakkale birer şehir. Fenerbahçe Spor Kulübü'nün her şehirde taraftarı olan çok etkili bir güruh!

Trabzonspor da öyle… Ne diyor Trabzonlular, “Bize her yer Trabzon!”

Bu ne demek, “Türkiye’nin her vilayetinde Trabzonlu yaşıyor, biz sadece Trabzon şehrinden ibaret değiliz” demektir…

Yani anlayacağınız, bir yanda Fenerbahçe cumhuriyeti, diğer yanda Trabzonspor cumhuriyeti...

Bu arada anımsatmak isterim, Fenerbahçe cumhuriyeti benzetmesini, gazeteci-yazar Yalçın Doğan yazdığı kitapla literatüre soktu. Ertuğrul Özkök’ün eski damadı fanatik Fenerli müzisyen Ercan Saatçi de aynı adla bunun marşını yaptı.

Böyle bir kompleks olabilir mi, Türkiye Cumhriyeti içinde kendilerine “cumhuriyet” diyebilecek kadar ultra fanatik hastalıklı bir ruh hali değil mi bu? Çok kaliteli Fenerbahçeli dostlarım var, bildiğim dürüst gazeteci ve sanatçılar da var! Ama en azılı, kahvehanedeki dayılardan daha fanatik gazeteci ve sanatçılar da yok değil… Bunlardan biri de dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say! Say, o kadar aşırı fanatik bir Fenerbahçeli’dir ki bir Fenerbahçe maçını izlerken düştüğü durumu eleştiren bir video yapmış, bu konu nedeniyle eşi Ece Dağıstan beni instagramdan engellemişti!

Neyse konumuz Fenerbahçe Cumhuriyeti ve kendilerini bu cumhuriyetin mensubu olarak görenlerin sosyal medyada, özellikle Ekrem İmamoğlu ile ilgili başlattıkları önce haklı sonra da linçe dönüşen eleştirileri. Öyle ki, İmamoğlu’na yapılan eleştiriler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının Trabzonlu ve Trabzonsporlu olması münasebetiyle nefrete dönüşmüş vaziyette.

Hele bir paylaşım var ki, resmen nefret suçu barındırıyordu. Bir twitter paylaşımında, Trabzonlu Temel Bulut, Fenerbahçe kongre üyesi olduğu öğrenilen Coşkun Ercan’a “Trabzonluların arabalarına bomba koyup patlatın istersen, hem daha iyi hissedersiniz” şeklinde ironi yapıyor, Coşkun Ercan’ın verdiği cevap: Çok iyi fikir!

Aynı kişi “Koç Holding’de ne kadar Trabzonlu varsa tazminatsız çıkarılsın diye paylaşımlar yapıyor!

Şimdi diyeceksiniz ki, “bir kişinin paylaşımı, tüm camiaya mal edilemez!” evet doğru ama çoğunluğu bu düşüncede. Hiç unutmuyorum, 90’lı yıllarda, bir Galatasaray-Fenerbahçe maçı öncesi, bir TV kanalı, Fenerli taraftarlarının maç öncesi hazırlıklarını anlatan bir bölüm hazırlamıştı, TV’den izlemiştim, (yanılmıyorsam kanal D’deydi) O videoda Sarı lacivertli taraftarların, Galatasaraylı taraftarlara saldırma planı yapmalarını dehşetle izlemiştim. Elbette Galatasaray ya da Beşiktaş ve hatta Trabzon ve elbette Bursaspor taraftarları da farklı değil ama Fenerbahçelilerin ruh hali çok başka! Takımlarının kaybetmesine asla tahammülleri yok, onlar için başarı olsun da nasıl olursa olsun, şampiyonluk nasıl gelirse gelsin hiç önemli değil. Galatasaray’a kaybettikten sonra kendi statlarını yakmaya kalkmalarını kimse unutmadı!

Ekrem İmamoğlu konusunu da bu raddeye taşıdılar. Şampiyonluğu Trabzonspor’a kaybetmelerini hazmedemiyorlar. Kendi hatalarıyla tökezleyen İmamoğlu’na da bu yüzden daha zalim ve düşmanca saldırmaya devam ettiler.

Hatta, ne kadar iyi bir Fenerbahçe taraftarı olduğu bilinen Uğur Dündar’a bile Ekrem İmamoğlu’na 61 numaralı sarı lacivertli forma hediye etti diye kıyameti kopardılar. Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un İmamoğlu’nu eleştirmesi, İmamoğlu’nun ona verdiği gereksiz cevap Fenerbahçelileri daha da kızdırıp konunun nefret söylemlerine kadar taşınmasına neden oldu…

Özellikle Başkan Ali Koç’un İmamoğlu’na yönelik sert eleştirileri de eleştiri konusu oldu! Çünkü aynı Koç’un iktidara yönelik, özellikle Erdoğan’ı eleştirmekten kaçındığı açık bir gerçek. Gazeteci Levent Gültekin, çok takdir ettiğini söylediği Ali Koç’un bu davranışını eleştirenlerin başında geldi.

Gültekin, Halk TV’de yayınlanan programda Fenerbahçelilere seslenerek, “Fenerbahçe sizin için Türkiye’den daha mı kıymetli?” diye sordu.

Aynı şey Trabzonlular için de geçerli. Trabzon mu daha kıymetli Türkiye Cumhuriyeti mi?  Şampiyonluklarının gasp edilip Fenerbahçe’nin şampiyon ilan edildiği yıl, Fenerbahçe’nin şike davası nedeniyle küme düşürülmesi söz konusuyken, Fenerbahçe’yi koruyan-Kollayanların başında dönemin başbakanı Erdoğan’dan başkası değildi. Erdoğan arkasında durmasaydı, belki Fenerbahçe ligden düşecek ve Trabzon şampiyon ilan edilecekti. Peki siz hiçbir Trabzonlu’dan duydunuz mu, “şampiyonluğumuzu Erdoğan gasp etti” diye tepki verdiğini? Aksine, daha da çok desteklediler Erdoğan’ı, öyle bir destek ki, Trabzon AKP’nin en önemli kalelerinden biri olmaya devam etti. Ülkemizin bu en kötü ekonomik döneminde bile Erdoğan’ı destekleyenlerin başını Trabzonlular çekiyor. Tıpkı Fenerliler gibi, sadece Fenerbahçe de değil, Bursaspor’un bu durumda olmasının en büyük sorumlularından biri AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi olduğu halde Bursalılar yine AKP’den vazgeçmeyip Büyükşehir Belediye Başkanlığını iktidar partisine verdi.

Bir Bursasporlu olarak sorarım: “Bursaspor mu önemli, Türkiye mi?”

Benim Bursaspor ve taraftarını eleştirdiğim gibi özellikle İmamoğlu konusunda işin dozunun kaçtığını düşünen Fenerbahçeliler de yok değil. Bunlardan biri de mizah yazarı, yönetmen Gani Müjde…

“Sağ siyasette özür dileyen siyasetçi yoktur. 'Komplolar', 'iç ve dış mihraklar', 'Allah affetsin'ler vardır. Ben samimi bir özüre fit olanlardanım. Solda biat kültürü yoktur, eleştiri kültürü vardır. Mutlaka bir açık bulunur, liderler yıpratılır ve hızlıca yok edilirler. Sağın otokratik liderleri ise eleştiriye imkan vermedikleri için yıpranmazlar. O yüzden bu ülkeyi 70 yıldır sağcılar yönetiyor. Eleştiri değil tespittir.” diyor Gani Müjde…

Yani konu uzadı, konuyu köpürtüp gündemde tutmaya çalışanlar arasında elbette AKP’li troller de yok değil. Hele ki hem AKP’li hem de Fenerbahçe taraftarıysa bunları paylaşanlar, olayın üzerine tuz biber dökmelerini anlamak zor değil!

Şimdi gelelim, Trabzon cumhuriyeti cephesine. Bu arada eklemem gerek; Trabzon cumhuriyeti benzetmesi yapmamın nedeni; eğer bir taraf, “biz Fenerbahçe cumhuriyetiyiz” diyorsa karşı tarafa da “biz de Galatasaray ya da Beşiktaş ve elbet Trabzon cumhuriyetiyiz” demesi yadırganmamalı.

Trabzonspor Trabzonlular için çok büyük önem taşıyor. 38 yıl sonra gelen şampiyonluğun bence haklı gururunu yaşıyorlar. İstanbul takımları sezonu kötü geçirince Trabzonspor onların başarısızlığından da yararlanarak çok rahat mutlu sona ulaştı. Fenerbahçeliler ise kötü başladıkları sezonu, özellikle Galatasaray ve Beşiktaş’a rağmen çok iyi yerde bitirecek olmalarının keyfini çıkarmak varken, karakteristik özelliklerini yansıtmaktan geri kalmadılar. Rakiplerini tebrik etmek yerine 2011 yılındaki şaibeli şampiyonluk nedeniyle Trabzonla didişmeye devam ettiler.

Hangi cumhuriyet daha güçlü Fenerbahçe mi, Trabzon mu?

Aslına bakarsanız, iki kulüpten de daha fazla taraftarı olan kulüp Galatasaray. Ama onların şimdiye kadar esas biz cumhuriyetiz dedikleri duyulmadı. Zaten tarihlerinin en başarısız sezonunu geçirdikleri için başka şeyi düşünecek halde değiller…

Aslında coğrafik ve bağlılık anlamında “cumhuriyet içinde cumhuriyet” tanımlamasına Trabzonlular daha çok uyuyor. Yıllar önce Trabzon’a gazeteci olarak gitmiştim. Asker arkadaşımı da ziyaret edip, Trabzon hakkında bazı bilgiler edinmiştim. Mesela Trabzon’da (memuriyet ve istisnalar harici) Trabzonludan başka birinin barınması, yani yerleşip düzen kurması neredeyse imkânsız. Bir Kürt ya da bir Boşnak, Çerkes veya Trabzonlu olmayan bir başka TC vatandaşı uzun süre yaşayamaz. Barındırmazlar.

Ama Trabzonlular Türkiye’nin hemen her yerine yerleşebilir, iş kurabilir, kendi gettolarını kurabilirler!

Asker arkadaşım, Trabzon Avni Aker Stadı’nın tribünlerinde yaşanan bir olayı anlatmıştı bana, olaya müdahale etmeye kalkan bir polis memurunu taraftarlar tribünden aşağıya atmışlar.

Uzun lafın kısası, ister Fenerbahçe, İster Trabzonspor ya da Galatasaray veya Fenerbahçe veya Bursaspor olsun, unutmamamız gereken tek bir şey var. Hepimiz aynı gemideyiz, yani bayrağımız, vatanımız aynı. Ülkede ekonomi batarsa bundan Trabzonlusu da Beşiktaşlısı da Diyarbakırlısı da Çanakkaleli, İzmirli, Artvinli, Eskişehirli, Konyalı, Bursalı fark etmez, hepimiz etkileniyoruz.

Fenerbahçe cumhuriyeti ya da Trabzonspor veya AKP ya da CHP, MHP değil Türkiye Cumhuriyetidir esas olan… Bu birlikteliği sağlayamadıktan sonra, hangi takımın taraftarı, hangi partinin seçmeni olursan ol hepsi boş!

Söz konusu vatansa, geresi teferruat…

İyi de bu söylem neden hep sözde kalıyor. Özellikle de konu taraftarlık olunca, neden mantığımızı kaybediyoruz, neden?

YAZININ VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.