SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa metal yorgunu...

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2015 09:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2015 09:36

Otomotiv sektörünün kalbinin attığı bu kentin üç önemli fabrikası TOFAŞ, OYAK Renault ve MAKO işçileri hak ettiklerini düşündükleri ücreti alabilmek için inanılmaz bir direniş gösteriyor.

Daha önceleri çok grev gördüm, birçok boykot ve eyleme tanık oldum ama Bursa'da ilk defa böylesine bir dayanışmaya rastlıyorum.

Dün, TOFAŞ işçilerinin direnişine tanık olmak ve yaşananları belgelemek için fabrikanın önüne gittiğimizde direncin enerjisi anında hissettik!

Teşbihte hata olmaz ama sanki küçük çaplı bir Gezi Parkı direnişi havası vardı fabrikanın önünde. Çadırlarda sabahlayan işçiler, sürekli ziyarete gelen eş ve çocukları, endişeli ana ve babalar, tribünü aratmayan organize ve yaratıcı tezahüratlar, onlara destek veren Bursaspor (Texas) taraftar grupları, bedava dağıtılan çaylar, evden getirilen yiyecekler...

Her ne kadar bazı işçiler Gezi ile kıyaslanmaktan rahatsızlık duysalar da ortaya çıkan tablo direnişi işaret ediyor ve direniş denince de Gezi Parkı akla geliyordu.

'Her Yer TOFAŞ, Her Yer Direniş...', 'Direne Direne Kazanacağız...'

Gezi Parkı direnişinin izlerini taşıyan sloganlardan sadece bir kaçı...

Bir tek, gaz bombalı, yüzü maskeli Çevik Kuvvet ile TOMA'lar eksikti. Onlar da olsa (iyi ki de yoklar) direniş tam olacakmış sanki(!)

Onların yokluğunda güvenliği sağlamak asayiş ekiplerine kalmış. Onlar da bazı belediyelerin, işçilere destek amaçlı gönderdiği erzakların ulaşmasını engellediği şeklinde iddialar kafamızı kurcalamıştı. Her konuştuğumuz işçi bu iddianın gerçekliğini doğrulayan ifadelerle durumu özetledi.

Akşama doğru işçileri ikna etmek üzere fabrikaya gelen TOFAŞ CEO'su Cengiz Eroldu'nun çabaları sonuçsuz kaldı. Çünkü, bağlı bulundukları Türk Metal Sendikası'nın kendilerini temsil etmediğini anlayan işçilerin çok büyük bölümü sendikadan istifa etmişti.

Daha önce eşine rastlanmamış bir dayanışma örneği gösteren, sendikasız olmalarına rağmen, birlik ve beraberlik içinde hareket ederek Cengiz Eroldu'nun "Eylemi bitirin ve yarın sabah 06:45'te işbaşı yapın" çağrısına hep bir ağızdan şu karşılığı verdiler: Ölmek var dönmek yok!

Renault'da direniş yapan işçilerle de sürekli irtibat halinde olan TOFAŞ işçileri kendilerinden emin, istediklerini almadan eylemi bitirmeye niyetli olmadıkları net bir şekilde gösterdi.

İşçilerin bir kısmı içeride, bir kısmı dışarıda hayranlık uyandıran bir uyum ve güven içerisinde, pes etmeye niyetli görünmezken, tıpkı Avrupa'daki işçilerin sahip oldukları haklar gibi "Avrupa Şehri Bursa'nın çağdaş işçileri olarak" yaşamak istediklerini dile getiriyorlar...

Direnişte dikkat çeken bir diğer ayrıntı da halkın onlara verdiği destek. Özellikle Yalova Yolu'ndan geçen her araç, (otomobil, kamyon, tır ya da otobüs) TOFAŞ'ın önüne geldiğinde hemen kornalarına asılıyor ve desteklerini, hem korna, hem alkış hem de sözlü olarak gösteriyorlar!

Peki ya siyasiler?

CHP ve Vatan Partisi'nden siyasetçilerin bazıları gelip destek vermiş. Fakat iktidar partisi AKP'den hiçbir siyasetçinin (yanlarına gelmek bir yana) dertlerini sormaması hepsinde büyük bir hayal kırıklığı yaratmış görünüyor.

Direnişin ilk günlerinde bazı AKP belediyelerinden yardım gelmiş ama sonra onlar da kesilmiş. CHP'li Mudanya ve Nilüfer Belediyesi'nden yollanan yardımların polis engeline takılmış olması, işçilerin direncini kırmak yerine daha da pekiştirmiş.

İşçiler yorgun ama umutsuz değil, çünkü haklı olduklarına inanıyor ve istediklerini alıncaya kadar direneceklerini söylüyorlar!

Özetle, TOFAŞ, Renault ve Mako çalışanları, işçi sınıfı tarihinde anlı, şanlı ve haklı bir direniş göstererek, gerçek anlamda "tarih yazıyorlar" Bu gösterdikleri çaba gelecekte övgüyle bahsedilecek, "hak verilmez, alınır" sözünün doğruluğunu kanıtladıkları için yürekten alkışlanacaklar!

NOT: Bursa'da Coşkunöz Metal ve Gölcük'te bulunan Ford Otosan otomotiv fabrikası işçileri dün işbaşı yaparken bir grev haberi de Ankara'dan geldi. Türk Traktör Fabrikası işçileri, talepleri karşılanıncaya kadar işbaşı yapmayacaklarını belirterek iş bırakma eylemine başladı.

twitter.com/inSanatDernegi

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.