Mart ayında Bursalılar tiyatroya doyacak. Nilüfer Belediyesi Tiyatro Festivali'nin (31 Mart Seçimleri nedeniyle) erkene alınması sonucu, her yıl geleneksel olarak Bursa Devlet Tiyatrosu'nun düzenlediği "Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali" iç içe geçmiş olacak ve Bursalılar, bir yandan tiyatro oyunlarına doyarken, diğer yandan da oyun seçiminde tercih yaparken ikilemde kalacak.
Bu yıl 6. kez organize edilecek Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali'nin tanıtım toplantısı Gold Majesty Hotel'de yapıldı. Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu Sanat Yönetmeni Arzu Tan Bayraktutan'ın önderliğinde gerçekleşen toplantıda festival hakkında bilgiler paylaşıldı.
Bayraktutan, 6 yıl sonunda festivalin tahmin ettiklerinin çok ötesinde bir seviyeye ulaştığını belirterek, "Bu yıl da Bursa'ya Balkan ülkelerinden yaptığımız özel seçkilerle, 7 ülkeden birbirinden çarpıcı 14 oyun izleteceğiz" dedi.
Nilüfer Belediyesi'nin festivali de önemli ama Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali bana kalırsa daha önemli duruyor. Bir kere uluslararası bir festival ve balkanlardaki akraba ülkelerin, akraba toplulukların kentimize gelip oyunlar sahneleyecek olması ayrı bir heyecan. Keşke Nilüfer Belediyesi, önceki yıllarda olduğu kendi festivallerini Nisan aynının başına alabilseydi.
Sanırım festivali erkene almalarının nedeni, 31 Mart seçimlerinin yapılacak olması ve organizasyonu seçimlerden önce tamamlamak istemişler.
Dediğim gibi, bu her ne kadar Bursalı sanatseverleri ikilemde bırakacak olsa da, Bursalılar'a tiyatro dolu bir Mart ayı vaat ettiği bir gerçek. Bursa gibi 3 milyonluk bir şehir için aynı anda iki tiyatro festivalinin düzenlenmesinin tek sıkıntısı olabilir, o da tiyatroseverlerin, çakışacak bazı oyunları izleyemeyecek olması!
Bu hoş ikilime rağmen, bu iki festivali kentimize kazandıranlara da ayrıca teşekkür etmek gerek. Nilüfer Belediyesi, iki yılda bir düzenlediği Tiyatro Festivali'ni tekrar her yıl yapmaya başlaması ve elbet Bursa'nın itibarı için büyük önem taşıyan Balkan Tiyatro Festivali'ni başlatan Bursa Devlet Tiyatrosu, Sanat Yönetmen, Arzu Tan Bayraktutan ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt'u da alkışlamak gerek.
Fakat Bursa gibi, tarihi, kültürü ve sanayisi ile ülkemizin 4. büyük şehrinin böylesine düşük bir bütçeyle bir festivale imza atması, Bursa Devlet Tiyatrosu için başarı ama kentin geneli için ise utançtır!
Sn Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat kendi sözü ve basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurusu olan "İtibarda tasarruf olmaz!" sözünü anımsatmak isterim. Peki hangi itibarda?
Sadece kendi itibarı mı, yoksa ülkemizin tanıtımı için yapılacak her türlü harcamada mı?
Bir tiyatro festivali itibar değil midir?
Neyse; nereden bakarsanız bakın, Arzu Tan Bayraktutan ve ekibi az parayla çok ciddi bir iş yapmakta.
Zira Bursa gibi bir sanayi şehrinin de böyle bir festivale daha çok destek olması gerektiğini de son söz olarak eklemek isterim...
Bursa'ya ve sanata her kim bir çivi çakıp üstüne tek bir tuğla koyuyorsa ben şahsen bir Bursalı olarak alkışlamayı kendime görev sayıyorum...