SON DAKİKA
Hava Durumu

Vicdan ve cüzdan

Yazının Giriş Tarihi: 03.12.2014 12:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.12.2014 12:44

Açıklanan tasarıya göre 28 yaşından gün alanlar, 18.000 TL karşılığında "bedelli askerlik" hakkından yararlanacaklar ve askere gitmeden bu zorunlu görevden muaf sayılacaklar.

Pek çok konuda olduğu gibi bu tartışmada da saflar yine aynı. Bir yanda insanı, vicdanı öne çıkaranlar; diğer yanda ise vicdan yerine 'cüzdan'ı, insan yerine de devleti savunanlar.

Vicdani red öldürmeyi ve öldürme sanatını öğrenmeyi reddetmek ve bu süreyi insanlık için yararlı başka işlerde kullanmayı istemek anlamına gelmektedir. Avrupa ülkelerinde yasal olan ve bir insan hakkı olarak kabul edilen vicdani red ülkemizde hala yasadışı, hatta konuşulması, tartışılması bile tabu olarak kabul ediliyor.

Vicdani reddi savunanlar, askerlik yapmaya karşı çıkanlar "halkı askerlikten soğutmak" gerekçesiyle hapis ile cezalandırılabiliyorlar.

Vicdani reddi kabul etmeyen, askere gitmek istemeyenlere hapis seçeneğini gösterenler, bedelli askerliği savunmakta ise hiçbir sakınca görmemektedirler. "Bedelli askerlik" tasarısına göre 18.000 TL'yi ödeyen, bir gün bile askerlik yapmadan bu "kutsal vatani görevi" yerine getirmiş, "gerçek bir erkek" ve "vatansever" olarak yaşamına devam edebilecektir. Bu bedeli ödeyemeyenler ise ya askere ya da hapse gitme seçenekleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar.

"Vicdani red"de hayır diyenler "cüzdani reddi" onaylayarak büyük bir "vicdanlılık" örneği sergilemiş olmaktadırlar. İnancı ya da ideolojisi nedeniyle askerlik yapmak istemeyenler "vatan haini", 18.000 TL'si olduğu için askere gitmeyenler ise "vatansever" olmaktadırlar. Bu hangi vicdana sığmaktadır?


Tabu olan pek çok konuda olduğu gibi, halkın büyük bölümü vicdani redde ne olduğunu bilmeden karşı çıkmaktadır. Birkaç yıl önce yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, halkın yüzde 81,8'i vicdani redde karşı olduğunu belirtmiş. Aynı araştırmanın başka bir sonucu da halkın yüzde 78,8'inin vicdani red konusunda bilgisi olmadığını ortaya koymaktadır.

Tabu kabul edildiği için tartışılmayan, konuşulmayan vicdani red, milliyetçi-şoven çevrelerce pompalanan "her Türk asker doğar", "askerlik yapmayan erkek olamaz", "askerliğe karşı çıkmak vatana ihanettir" türünden ezberler sonucu halkın büyük çoğunluğu tarafından onay görmemektedir. Aslında bedelli askerlik tasarısına göre "her Türk asker doğar" sözü, "her fakir asker doğar"a dönüşmüştür.

"Bedelli askerlik" toplumda var olan eşitsizlikleri daha da derinleştirmektedir. Parası olana seçim olanağı sunulurken, parası olmayan zorunlu askerlik dışında başka bir seçenekten yoksun kalmaktadır. Çözüm, askerliği zorunlu olmaktan çıkarmak, çeşitli nedenlerle askerlik yapmak istemeyenlerin bu süreyi devletin kendilerine vereceği insanlık için yararlı işleri yaparak geçirmesi biçiminde tamamlamasıdır.

"Vicdan" ve "cüzdan" arasında bir seçim yapmak gerekiyor.

twitter.com/aserdaresen

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.