SON DAKİKA
Hava Durumu

Tezkere'den "Hayır" gelir mi!

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2021 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2021 08:01

Geçtiğimiz günlerde "TSK'nın Suriye ve Irak'a sınır ötesi operasyon yapmasına izin veren" tezkere TBMM'de görüşüldü. Yıllardır tüm sınır ötesi tezkerelere "Evet" diyen CHP bu kez beklentilerin tersine "Hayır" derken, AKP, MHP ve İYİ Parti ise "Evet" dediler. HDP beklenildiği gibi, tam kadro katıldığı oturumda savaş tezkeresine "Hayır" oyu verdi.

Bu tezkere ile AKP ve müttefiki MHP iki yıl boyunca TSK'nın sınır ötesi operasyon yapma, Irak ve Suriye'de asker bulundurma ve ülkede yabancı askerlerin yer almasına izin vermiş oldular. CHP özellikle sürenin iki yıl olmasına ve ülkede yabancı askerlerin bulunmasına itiraz ederken, Suriye'den askerimizin çekilmesinin gerektiğini de belirtti.

Türkiye bir süredir neredeyse tüm komşuları ile kavgalı. Özellikle Irak ve Suriye sınırları ise çok sorunlu. Neredeyse her gün sınırlarımızdan "şehit" haberleri geliyor. Artık şehit haberleri, askerlerimizin ölmesi haber değeri bile de taşımıyor, kimse duymuyor bile.

Özellikle 7-8 Ekim 2014 Kobani olayları  ve 2015 yılında "çözüm süreci"nin sona ermesiyle birlikte Türkiye sınır ötesindeki Kürt yerleşimlerine yönelik müdahaleleri arttırdı. "Sınırımızda Kürt devleti istemiyoruz" diyerek  sınır ötesi operasyonları yoğunlaştı, her yıl TBMM'ne getirilen tezkereler ile bu operasyonlar için Meclis'ten olur alındı.

CHP, iktidarın hemen hemen tüm uygulamalarına karşı olmasına rağmen, bu tezkerelere "milli birlik" diyerek destek verdi. Bunun sonucunda yüzlerce askerimiz IŞİD, PYD, Suriye, Rusya saldırıları ile yaşamını yitirdi. Suriye'nin bölünmüşlüğü daha da derinleşti. Tezkerelere sadece HDP karşı çıktı. Onu da "bölücü", "hain" gibi nitelemelerle dışlamaya çalıştılar. 

Aslında sorun sınır ötesinde değil, içimizde idi ama iktidar ve muhalefetin büyük bölümü bunu görmek istemedi. Sorun, Cumhuriyetin ilanından bu yana süren "Kürt sorunu" idi ve çözümü de bizim elimizdeydi. Kürt halkının varlığının kabulü, ana dilde eğitim hakkı ve yerinden yönetim yani "doğrudan demokrasi" talebi olarak özetlenecek bu talepler görmezden gelinince sorun giderek derinleşti ve sınır ötesine geçti.

Çok uzun süredir CHP ilk kez, "sınır ötesi operasyonun" çözüm olmadığını, ülkeyi daha çok zarara uğrattığını farketti ve bu kez "Hayır" dedi. Kırk yıldır savaşarak, ölerek ve öldürerek çözemediğimiz bu sorunu hala sınır ötesinde, hem de başka ülke topraklarında savaşla çözebileceğimizi sanmak akıl ve mantıkla açıklanabilecek bir durum değil. Öte yandan sorunun çözümü ötelendikçe çözümü de zorlaşıyor ve karmaşıklaşıyor.

CHP'nin tezkereye "Hayır" demesi ülke için, bu ülkede demokrasi, adalet, barış isteyenler için bir umut oldu. Tezkereden, savaştan bir hayır gelmesinin mümkün olmadığını bunca yılda öğrenememiş olanlar için Einstein'ın bir sözünü yeniden hatırlatmak istiyorum; "Bir şeyi defalarca tekrarlayıp farklı sonuç almayı bekleyenler aptallardır"!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.