SON DAKİKA
Hava Durumu

Tatava yapalım, oyları bölelim!

Yazının Giriş Tarihi: 27.03.2014 10:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.03.2014 10:25

Bu kampanyanın amacı açık; özellikle solcu, demokrat kesimlerin ve gençlerin CHP'nin politikalarına ve adaylarına gösterdiği tepki karşısında HDP'ye yönelmelerini engellemek.

Bu slogan pek çok açıdan sorunlu. Öncelikle solculara, demokratlara, "Gezici" gençlere CHP'nin söylemlerini, adaylarını dikkate almadan salt AKP karşısında en güçlü aday olduğu söylenen Sarıgül'e oy vermeleri söyleniyor ki bu durum onlara yapılmış açık bir hakaret. Gezi'de insanlar "bana sormadan hiçbir şey yapamazsın" diyerek isyan ettiler, şimdi kendi fikri alınmadan gösterilen sağcı/cemaatçi/ırkçı adaylara neden oy versinler?

"Bas geç" mantığının sorunlu bir başka yönü de seçimin anlamına ilişkin. Seçim yapmak demek, kendi düşüncesine en uygun parti/adaya oy vermektir. Bir parti kazanmasın diyerek onun karşısındaki en güçlü adayı desteklemek seçim falan değildir, olsa olsa bahis oynamaktır.

Bu mantığın doğal sonucu, sistemin iki partili hale dönüşmesi, diğer partilerin gelişmesine izin verilmemesidir. Böyle bir durumun demokratik olmadığı da çok açıktır. On yıllardır "oylar bölünmesin" sloganı ile CHP'ye verilen oylar, diğer sol/sosyalist partilerin gelişmesine engel olmuştur. CHP'nin bugüne kadar sol adına, demokrasi ve özgürlükler adına ne yaptığını ise herkes biliyor.

Bazı CHP'liler HDP'nin oyları böldüğünü, bu durumun AKP'ye yaradığını ve HDP yüzünden CHP'nin seçimi kaybedeceğini söylüyor. Gerçekle hiç ilgisi yok. Son yapılan araştırmalara göre HDP oylarının yaklaşık yüzde 10'u daha önce AKP'ye oy verenlerden gelirken, sadece yüzde 5'i daha önce CHP'ye oy vermiş olanlardan gelmekte. Yani, HDP eğer bölüyorsa, CHP'nin değil AKP'nin oyunu bölüyor.

CHP Genel Başkanı K. Kılıçdaroğlu'nun önceki gün yaptığı açıklama ise bu iddiayı tamamen çürüttü. KK yaptığı açıklamada "HDP bize ittifak teklif etti ama biz kabul etmedik, çünkü onlar AKP ile ittifak yapıyor" dedi. Hiçbir delil göstermeden HDP'ye bu çamuru atarken, konuşma boyunca cemaate bol bol yaptığı iltifatlarla da aslında CHP'nin kiminle ittifak halinde olduğunu göstermiş oldu.

Evet, CHP on yıllardır sol adına ortaya çıkarak "oylar bölünmesin" diyerek solculardan oy istiyor ve alıyor da. Ama kendisine oy veren solcuları, demokratları, Alevileri, Kürtleri yok sayarak ırkçıları, milliyetçileri, cemaatçileri, para babalarını aday gösteriyor. Sola, Kürtlere iftiralar yağdırıyor; "bozkurt" selamı ile "ülküdaşlarını" selamlıyor. Böyle bir CHP ile HDP tabanı, HDP'ye oy verenler arasında ortak ne olabilir?

"Tatava yapmayın" diyenlere inat diyoruz ki; "Tatava yapalım, oyları bölelim". Bir yanda hırsız, soyguncu, cemaatçi, ırkçı, yalancı ve iftiracılar; diğer yanda eşit, özgür, adil ve ekolojik bir Türkiye için mücadele edenler. Yani bir yanda neo-liberal politikaların savunucuları AKP, CHP, MHP; diğer yanda her türlü ayrımcılığa karşı çıkan, "birlikte barış içinde eşit bir yaşam kurmak için yola çıktık" diyen HDP.
Karar sizin ! 

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.