SON DAKİKA
Hava Durumu

Soma son olsun !

Yazının Giriş Tarihi: 18.06.2014 00:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.06.2014 00:47

Aslında Türkiye gibi gündemin hızla değiştiği, hemen her gün çocukların, kadınların öldürüldüğü bir ülkede ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yaklaştığı bir dönemde bir konuyu uzun süre gündemde tutmak çok zor. Ancak Soma katliamı gerçekten çok önemli bir olay, ülkenin hemen tüm sorunlarını içinde görebildiğimiz bir olay ve unutulmamalı.

Bilindiği gibi Soma katliamı tüm ülkede büyük bir üzüntü ve öfkeye neden oldu. AKP iktidarı da kendisine yönelik tepkilerden kaçınmak için, TBMM'ye kömür madenciliğine ilişkin yeni düzenlemeler içeren bir yasa tasarısı sundu. Ancak zaman geçtikçe ve olay güncelliğini yitirmeye başladıkça bu tasarıdan geri adım atma manevraları başladı. Bu olaydan gerekli derslerin çıkarılması ve bu tür olayların yeniden yaşanmaması için duyarlı olan herkesin çaba göstermesi gerekiyor.

Konuya ilişkin yapılan önemli çalışmalardan biri Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi'ne ait. 2 Haziran 2014 tarihinde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi akademisyen, mühendis, avukat, ekonomist, enerji ve tarım uzmanlarından oluşan bir komisyonca hazırlanmış 56 sayfalık bir raporu kamuoyuna açıkladı. "Soma'nın Ortaya Döktükleri" adlı bu rapor emek, enerji, ekonomi ve tarım alt başlıklarından oluşuyor ve tüm sorumlulara ilişkin bir suç duyurusu ile sona eriyor.(*)

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi tarafından hazırlanan raporun giriş bölümünde şu satırlara yer veriliyor: "Soma Maden Faciası sonrasında ortaya çıkan gerçekler, sorunun sadece özelleştirme, taşeronlaştırma ve iş güvenliği ihmali gibi basit bir çerçevede ele alınamayacağını göstermiştir. Facia son 10 yıldır bilinçli olarak seçilmiş ekonomik büyüme politikalarının sürdürülemez olduğunu açık biçimde ortaya koymuştur. Facianın esas belirleyicisi AKP'nin seçtiği ve artık sınırlarına dayandığı büyüme modelini ne pahasına olursa olsun sürdürme inadı olduğunu düşünüyoruz".

"Türkiye'nin daha çok elektrik üretmeye değil, ürettiği elektriği daha akıllı kullanmaya ihtiyacı vardır" ifadesi ile sona eren raporla birlikte "Yaşanılabilir Bir Türkiye İçin Sekiz Talep" sıralanarak bir imza kampanyası düzenlenmiş. Sekiz talep arasında şunlar var;
-Türkiye'deki tüm kömür ocakları denetim amacı ile geçici olarak kapatılsın.
-Artık yeni kömürlü termik santral kurulmasın.
-Uzun vadede kömürden elektrik üretimine son verecek bir enerji politikası geliştirilsin.
-Belirli bir süreç içinde yüzde100 yenilenebilir enerjiye geçiş hedefi konulsun.
-Bütün nükleer santral projeleri iptal edilsin.
-Küçük aile çiftçiliği teşvik edilsin, destek verilsin.
-İşsizlik sorununa köklü çözüm bulmak için acilen İstihdam Bakanlığı kurulsun.
-Ekonomik yapı dönüştürülsün ancak fatura işçilere çıkarılmasın. İşsiz kalanlara İşsizlik Fonundan destek sağlansın.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi tüm illerde yaptığı çalışmalarla halktan imza toplayacak ve Haziran ayı sonunda bunları TBMM Başkanlığı'na sunacak. Umarız bu tür çalışmalar toplumun tüm kesimlerinde yaygınlaşır ve yeni Soma'lar olmaması için gerekli adımlar atılır.

"Soma Son Olsun !", unutmadık, unutmayacağız.

(*) Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi tarafından hazırlanan "Soma'nın Ortaya Döktükleri" raporu için TIKLAYIN

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.