SON DAKİKA
Hava Durumu

Kapitalizm yerküreye karşı

Yazının Giriş Tarihi: 02.03.2014 09:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.03.2014 09:22

'Kapitalizm Yerküreye Karşı' başlıklı bu analiz gösteriyor ki, günümüzün en büyük çelişkisi sermaye ile doğa arasında. Kapitalizm ayakta kalabilmek için doğayı daha fazla sömürmek, talan etmek ihtiyacı duyuyor.

Sermaye yüzyıllardır insanı, emeği sömürüyor. Bu sömürü kapitalizmi büyüttü, güçlendirdi. Ancak kapitalizme bu yetmiyor. Teknolojinin gelişimi ve sanayileşmenin geldiği aşama, bu kez doğayı sömürünün odağına oturttu. Doğa da zaten sömürülüyordu, ama artık onun da sınırları zorlanıyor.

Günümüzde büyük bir savaş yaşanıyor. Bu savaşın bir yanında devletler, petrol şirketleri ve medya; diğer yanında ise çevreci aktivistler ve iklim değişikliği konusunda çalışma yapan bilim adamları var. Yaşanan bu savaş hangi gerçeklere dayanıyor:

Gerçek 1: Global ısınma günde 400 bin atom bombasının patlatılması ile eşdeğer

TV ekranında flaş bir haber geçtiğini düşünün: "Yerküredeki global ısınma her gün patlatılan 400 bin Hiroşima bombası ile eşdeğer." Birden ekran kararıyor, ürkütücü bir sessizlik hakim oluyor. Evet, tehlikeli bir şekilde dünyamız ısınıyor, günden güne bu tehlike artıyor.

Büyük petrol şirketleri bu haberin TV ekranlarında yayınlanmasını engellemeye çalışıyor. Ancak dünyada her gün 400 bin atom bombasının patladığı haberi gerçek.

Gerçek 2: Global ısınmanın yüzde 63'üne 90 şirket neden oluyor

Bu gerçek ilk kez Guardian'da yayınlandı. İnsan kaynaklı global ısınmanın üçte ikisine yalnızca 90 şirket neden oluyor: Sanayi çağından bu yana iklimde görülen değişimden en fazla sorumlu olan şirketler arasında Chevron, Exxon Mobil, Shell ve BP bulunuyor. Büyük petrol şirketleri ayrıca büyük kirleticiler, yani yer kürenin en büyük düşmanları.

Gerçek 3: Haber kanalları büyük petrol şirketleri ile işbirliği içerisinde

Tüm bunlara rağmen televizyonlarda yayınlanan haberlerde neden iklim değişikliğine yer verilmediğini merak mı ediyorsunuz? Sebebi belli: Büyük petrol şirketleri ile işbirliği içerisinde olan televizyon kanalları iklim uzmanlarını reddedenlerin başını çekiyor. Evet, ayakta kalabilmeleri için büyük haber kanallarının büyük petrol şirketlerinden her yıl gelen yüz milyonlarca dolarlık reklam gelirine ihtiyaçları var.

Gerçek 4: 2013 yılı iklim değişikliği açısından insan tarihinin en kötü yılı oldu
- Global CO2 seviyesi 400'e çıktı ki bu bilinen tarihin en yüksek seviyesi.
- Daha fazla ısınma oldu, bu ısınma daha hızlı gerçekleşti.
- Daha fazla hayvanın soyu tükenme ile karşı karşıya kaldı.
- Yer küre ölümcül sıcaklıklara, kuraklıklara ve kontrolden çıkan yangınlara sahne oldu.
- Doğal felaketler yaşayan ülkeler yine de emisyon ile ilgili adım atmadı.
- Dünyanın çoğunda fosil yakıt yatırımı iki katına çıktı.

Evet, kapitalizm yerküreyi, dünyamızı yok ediyor. Buna dur demek ise bizim elimizde.

Zaman kalmadı. Şimdi !

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.