SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP'nin önemi

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2021 11:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2021 11:56

Son günlerde üzerinde en çok konuşulan siyasi partilerin başında HDP geliyor dersem sanırım yanlış olmaz. Özellikle AKP ve iktidarın küçük ortağı MHP hemen her gün, HDP'ye yönelik hakaret ve karalama söylemini eksik etmiyorlar. MHP bir an önce HDP'nin kapatılmasını isterken, AKP kapatmanın bugüne kadar çare olmadığı bilinciyle, kapatmaktan çok HDP'yi güçsüz düşürmek, itibar kaybettirmeye yönelik bir çaba içerisinde.

Kuşkusuz ki HDP'ye yönelik bu çabalar sadece HDP'yi değil, diğer siyasi partileri ve hatta tüm ülkeyi ilgilendiren bir konu. Bir yandan erken seçim tartışmaları yapılır ve seçimlerin ne zaman yapılacağı konuşulurken, öte yandan çeşitli kuruluşlar tarafından anket sonuçları açıklanıyor. Hemen hemen tüm anketlerin ortaklaştığı nokta Cumhur İttifakının toplam oy oranının yüzde 50'nin altında kaldığı, hatta yüzde 40'lara kadar düştüğü yönünde. Muhalefetin  toplam oyu ise yüzde 50'yi geçmiş durumda.

Bilindiği gibi Cumhur İttifakı karşısında CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi "Millet İttifakı" olarak bir araya gelmişti. İttifaklar dışında kalan HDP ise son yerel seçimlerde, ülkenin batısında "Millet İttifakı" adaylarına (aslında daha çok CHP adaylarına) destek vererek İstanbul, Ankara, Adana, Mersin, Antalya gibi illerde AKP'ye karşı CHP'li adayların kazanmasında büyük pay sahibi olmuştu.

HDP'nin, HDP dışındakiler için de çok önemli bir parti olduğunu düşünüyorum. Bunun iki nedeni var. Birinci neden "matematiksel gerçeklik". Gerek son yerel seçimler gerekse de yapılan anket sonuçları gösteriyor ki, her iki ittifak dışında yer alan HDP "kilit parti" konumundadır. Yapılacak ilk seçimde AKP-MHP ittifakının kaybetmesi, tek adam rejimine son verilmesi ancak HDP ile "Millet İttifakı"nın birlikte hareket etmesi ile mümkündür. HDP kapatılır veya TBMM dışında bırakılırsa, HDP seçmeni sandığa gitmediğinde "Millet İttifakı"nın kazanması mümkün olmayacaktır!

HDP'nin önemli bir parti olmasının ikinci nedeni onun siyasi misyonudur. HDP, ağırlıkla Kürtlerin içinde yer aldığı ama farklı kimlik, inanç sahiplerinin, emekçilerin, çevrecilerin, feministlerin de destek verdiği bir partidir. Bence HDP, Kürtler başta olmak üzere tüm farklılıkların, ortak vatanda barış içinde, birlikte yaşamalarının güvencesidir. HDP'ye ülkenin bütünlüğünün güvencesi ve ülkenin sigortası olarak bakabiliriz.

Türkiye'nin en başta gelen sorunlarından biri "Kürt sorunu". Kırk yıldır yaşananlar ve elli bini aşkın ölüm, ne silah ve şiddet yoluyla sorunun çözümünü savunanların, ne de sorunu yok sayanların sonuca varamayacağını göstermiştir. Çare, Kürt halkının insan olmaktan kaynaklı haklarının tanınması ve sorunun müzakere yoluyla çözülmesidir. HDP bunun için en uygun çözüm aracıdır. Kürt sorununun silahla değil, demokratik siyaset yoluyla çözülmesini savunan HDP kapatılır ya da Meclis dışında bırakılırsa demokratik siyasete olan inanç kaybedilecektir. Bu durumda kazanan ise silahı, şiddeti savunanlar yani PKK ve devlet içindeki şiddet yanlıları olacak ve ülkenin bütünlüğü tehlikeye girecektir.

HDP'li olmanız, HDP'ye  oy vermeniz gerekmiyor. Benim  de HDP'nin beğenmediğim söylemleri veya eylemleri oluyor. Ama bugün HDP'yi ve dokunulmazlıkları kaldırılmak istenen HDP'li vekilleri savunmak aslında demokrasiyi savunmaktır, milli iradeyi savunmaktır, ülkenin bütünlüğünü savunmaktır. Bugün HDP'yi savunmak tek adam rejimine karşı parlamenter demokrasiyi, güçler ayrılığını savunmaktır!

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.