SON DAKİKA
Hava Durumu

HDP barajı aşarsa süper olur

Yazının Giriş Tarihi: 16.05.2015 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.05.2015 08:24

Bizler bu söze hiç şaşırmamıştık, çünkü artık herkes biliyor ki Erdoğan'ın başkan olabilmesi, hatta AKP'nin iktidarda kalabilmesi HDP'nin baraj altında kalmasına bağlı.

HDP barajı aşamazsa, en az 50 dolayında milletvekili haksız biçimde AKP'ye gidecek ve AKP ile Erdoğan'ı kurtaracak. HDP barajı aştığında ise Erdoğan'ın ve AKP'nin umutları yok olacak.

Akdoğan, dün yeni bir açıklama daha yaptı. Bu kez söylemini daha da radikalleştirdi ve "HDP'nin barajı geçmesini demokrasi açısından bir sorun olarak görüyorum" ifadesini kulandı.

Bu sözü demokratik hukuk devleti içerisinde yorumlayabilmek çok zor. Yasal bir siyasi parti, yasal sınırlar içinde seçime katılıyor, ülkede yüzde 10 gibi hiçbir ülkede olmayan bir baraj var ve ülkenin başbakan yardımcısı seçime giren bir siyasi partinin barajı aşmasını demokrasi açısından sorunlu görüyor. Bunu demokrasi içinde açıklamanın olanağı yoktur.

HDP'nin barajı aşarak Meclis'e girmesi demokrasi açısından sorunlu ise, sorunsuz olan nedir acaba? Baraj altında kalarak yasal siyasetin dışına çıkmaya zorlanması mı istenmektedir?

AKP'nin bu seçimde kendisi için en büyük rakip olarak HDP'yi gördüğü bilinmektedir ama sırf iktidar uğruna, oy uğruna ülkenin birliğini, bütünlüğünü, barış ortamını tehlikeye atacak kadar iktidar hırsına bürünmüş olacaklarına inanmak istemiyorum. Umarım bu sözler parti politikası değildir.

AKP yöneticilerinin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hemen her gün HDP'ye yönelik ağır sözler söyledikleri, hakaretlerde bulundukları ve bunların ardından da HDP'ye fiili saldırıların arttığını gözlüyoruz. İktidardan gelen sözlü saldırılar, birilerine fiili saldırı için en azından cesaret vermektedir. Bu saldırıların ırkçı bir boyutu olduğu gibi, diğer bir boyutu da HDP'yi kavganın içine çekmek ve böylece onu yıpratarak seçimlerde baraj altında kalmasına neden olmaktır.

HDP yöneticilerinin üç gün önce yaptığı açıklamaya göre seçim dönemi içinde HDP bürolarına 56 saldırı gerçekleştirilmiş. Önceki gün Kırşehir'de, dün ise Antalya, İstanbul ve Saray'da yeni saldırılar olduğu haberini aldık. Seçim yaklaştıkça, AKP'de düşüş ve HDP'de yükseliş arttıkça bu saldırıların da hız kazandığı açıkça görülüyor.

Saldırganların kimler olduğunu kanıt olmadan söylemek zor, ama kimin işine yaradığı, hangi amaca hizmet ettiği sanırım herkes tarafından biliniyor.

Böylesi bir ortamda 22 gün sonra seçime gideceğiz. Ya HDP barajı aşacak ve tek adam diktatörlüğüne DUR diyecek, eşit, özgür, adil ve demokratik bir Türkiye için umut yaratacak ya da çeşitli oyunlar ve provakasyonlar ile HDP baraj altında bırakılacak, başkanlık sisteminin, tek adam diktasının yolu açılacak.

Şimdi "HDP barajı aşarsa süper olur" deme zamanıdır. Evet süper olur, çünkü başkanlık sisteminin önü kesilir, hırsızlık, soygunculuk düzenine; insanın, emeğin, doğanın talanına DUR denmiş olur. Barış sürecinin daha güçlü ve halk desteği ile sürdürülmesi, Kürt sorununun çözümü ile sonuçlanması şansı artar. Bu ülkedeki tüm farklı kimlik, inanç, cinsiyet, sınıfların bir arada, eşit ve özgür yaşamalarının yolu açılır.

Evet, HDP barajı aşarsa süper olur. Çünkü o zaman kentlerimizi, kırlarımızı, ormanlarımızı rant uğruna talan etmelerine; insan emeğini güvencesiz çalışma ile cinayetlere kurban etmelerine izin vermeyeceğimizi anlamış olurlar. O zaman nükleer santraller, termik santraller, HES'ler ile sağlığımızı ve doğamızı yok etmeleri eskisi kadar kolay olmaz. O zaman kadınlarımız, çocuklarımız, gençlerimiz, LGBTİ bireylerimiz daha güvencede olur.

O halde savaş tacirlerine, diktacılara, sömürücülere inat hep birlikte haykırma zamanıdır; "HDP barajı aşarsa süper olur".

twitter.com/aserdaresen

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.